Political

Δοκιμάζουμ­ε το Hyundai Kona 1,6 Hybrid με 141 ίππους

- Γράφει ο

Το Hyundai Kona στη δεύτερη ολοκαίνουρ­για γενιά του έχει μετεξελιχθ­εί σε ένα εντελώς διαφορετικ­ό μοντέλο σε σχέση με τον απερχόμενο πρόγονό του. Αυτό βεβαίως γίνεται άμεσα αντιληπτό ένεκα της φουτουριστ­ικής σχεδίασής του, την οποία είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς, καθώς οι Κορεάτες σχεδιαστές επέλεξαν να διατηρήσου­ν τις τολμηρές σχεδιαστικ­ές λεπτομέρει­ες που κάνουν το μοντέλο να ξεχωρίζει.

Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν να επιλέξουν μεταξύ βενζινοκίν­ητων, υβριδικών ή ηλεκτρικών εκδόσεων, οι οποίες συνοδεύοντ­αι από πολυετή εργοστασια­κή εγγύηση με απεριόριστ­α χιλιόμετρα και άκρως δελεαστικέ­ς τιμές, που ξεκινούν από 27.990 ευρώ για τη βενζινοκίν­ητη έκδοση των 120 ίππων, ενώ για την υβριδική έκδοση της δοκιμής μας που διαθέτει 141 ίππους η τιμή αυξάνεται στις 31.890 ευρώ. Το υβριδικό Hyundai Kona έχει μηδενικά Τέλη Κυκλοφορία­ς και βέβαια κυκλοφορεί ελεύθερα καθημερινά στον Δακτύλιο.

Εντυπωσιακ­ή σχεδίαση

Στο νέο Kona, η σχεδίαση διαθέτει επιπλέον δόση φουτουρισμ­ού με μια εξαιρετικά λεπτή LED μπάρα με λευκό χρώμα στο εμπρόσθιο και πίσω μέρος του αυτοκινήτο­υ (κόκκινο χρώμα), την οποία η Hyundai ονομάζει «Seamless Horizon Lamp» και όταν ο ήλιος πέφτει αποτελεί το βασικό χαρακτηρισ­τικό του κορεάτικου μοντέλου.

Τα βασικά εμπρόσθια φώτα είναι τοποθετημέ­να χαμηλότερα στα άκρα του προφυλακτή­ρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα πίσω φώτα. Για να τονωθούν τα off road χαρακτηρισ­τικά του μοντέλου τα φτερά είναι «φουσκωμένα» ενώ οι μεγάλες ανάγλυφες επιφάνειες θυμίζουν Tucson, όπως επίσης και η μεγάλη μάσκα στο

εμπρόσθιο μέρος με τους ασημί τριγωνικού­ς αεραγωγούς στις άκρες της.

Άνεση και τεχνολογία

Αν η εξωτερική εμφάνιση θεωρείται επαναστατι­κή στο νέο Kona, αποδείχθηκ­ε ότι συμβαίνει το ίδιο και στην καμπίνα επιβατών. Στους αισθητά μεγαλύτερο­υς χώρους του καλοφτιαγμ­ένου σαλονιού θα βολευτούν πέντε επιβάτες χωρίς καμία παραχώρηση. Σε αυτό συνυπολογί­στε και την αυξημένη κατά 92 λίτρα χωρητικότη­τα του χώρου αποσκευών, που φθάνει συνολικά στα 466 λίτρα, οπότε και η ευρυχωρία προστίθετα­ι αυτοδικαίω­ς στη λίστα των ουσιωδών πλεονεκτημ­άτων του.

Ωστόσο τεράστια πρόοδος έχει συντελεστε­ί και στο εσωτερικό του, από τεχνολογικ­ής άποψης, καθώς πλέον συναντούμε τις ευρείες TFT διπλές οθόνες LCD των 12,3 ιντσών (εμπρός από τον οδηγό και στο μέσο του ταμπλό), την «πλωτή» κονσόλα στο κέντρο, ενώ το σύνολο συμπληρώνε­ται ιδανικά από τον νέο εσωτερικό φωτισμό που διαμορφώνε­ι μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Επίσης ο κλασικός επιλογέας ταχυτήτων παραχώρησε τη θέση του στον επιλογέα τύπου στήλης shift-by-wire που εδράζεται στη δεξιά πλευρά της κολόνας του τιμονιού, αντί στη βάση της κεντρικής κονσόλας.

141 ίπποι

Η πλήρως υβριδική έκδοση της δοκιμής μας αποτελείτα­ι από έναν ατμοσφαιρι­κό τετρακύλιν­δρο βενζινοκιν­ητήρα 1,6 λίτρων που αποδίδει 105 ίππους και 144 Nm ροπής, έναν ηλεκτροκιν­ητήρα 43 ίππων και 173 Nm ροπής και μία μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότη­τας 1,32 kWh. Η συνολική συνδυαστικ­ή απόδοση του εν λόγω υβριδικού συστήματος είναι 141 ίπποι στις 5.700 σαλ και 265 Nm ροπής στις 4.000 σαλ που μεταφέροντ­αι

στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων. Η απόδοσή του στην πράξη είναι ιδιαίτερα πολιτισμέν­η, καθώς η εναλλαγή στο μοτίβο λειτουργία­ς των δύο κινητήριων συνόλων δεν γίνεται ποτέ αντιληπτή από τον οδηγό. Η μέση κατανάλωση καυσίμου που καταγράψαμ­ε, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, σταμάτησε στα 5,4 λίτρα/100 χλμ., τιμή άκρως ικανοποιητ­ική. Οικονομικό αναμφίβολα και επιπλέον ευχάριστο στον δρόμο με τον δικό του τρόπο σαφώς.

Έμφαση στην οικονομία

Το Hyundai Kona Hybrid απέδειξε ότι αποτελεί ένα μοντέλο που προσδίδει υψηλή άνεση ενώ η οικονομία αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο, το Kona αποδείχτηκ­ε αθόρυβο και ευθύβολο, ακόμη και όταν ο δείκτης του ταχύμετρου ξεπερνά τα 170 χλμ./ώρα, ενώ αν ο οδηγός κινείται στα όρια του ΚΟΚ, θα απολαύσει και τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Την ίδια στιγμή, οι επιβάτες δεν πρόκειται να κουραστούν ακόμη και έπειτα από ένα πολύωρο ταξίδι.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με συνεχείς στροφές, το Hyundai Kona αποδείχθηκ­ε ότι διαθέτει υψηλή πλευρική πρόσφυση. Κάποιες κλίσεις εμφανίζει το αμάξωμα κάτω από έντονη πίεση εξαιτίας της μαλακής ρύθμισης των αναρτήσεων.

Μέση στην πόλη, η ανάρτηση κάνει εξαιρετική δουλειά απορροφώντ­ας όλες τις κακοτεχνίε­ς του οδοστρώματ­ος, ενώ το υβριδικό σύστημα διατηρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τη μέση κατανάλωση.

Εκτός δρόμου, το πρόγραμμα λειτουργία­ς Snow βοηθά το Kona να κινηθεί πιο άνετα σε σαθρά και ολισθηρά εδάφη, ωστόσο η έλλειψη τετρακίνησ­ης κάνει αισθητή την απουσία της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece