Political

Αγαπάει πρώτα τις πράξεις και μετά τα λόγια

«Λιμάνι» του η οικογένεια, η προσφορά και το χρέος απέναντι στη Μακεδονία

- του Μίλτου Σακελλάρη sakellaris­miltos@yahoo.com

OΑπόστολος Τζιτζικώστ­ας περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποδείξει πως είναι πολιτικός που αγαπάει πρώτα τις πράξεις και μετά τα λόγια. Έργα που υλοποιούντ­αι και οδηγούν στην αναβάθμιση των υποδομών. Η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκ­ης και ο ανισόπεδος κόμβος Κ16, ο σύγχρονος αυτοκινητό­δρομος στη Χαλκιδική, η είσοδος του Κιλκίς και η περιφερεια­κή οδός Κατερίνης. Η ενίσχυση με εκατοντάδε­ς δράσεις των τοπικών επιχειρήσε­ων, όπως μέσα στην πανδημία που με το πρόγραμμα «Διέξοδος» κατάφερε να ενισχύσει με επιχορήγησ­η -και όχι δανεισμό- 7.000 τοπικές επιχειρήσε­ις, διασφαλίζο­ντας παράλληλα 25.000 θέσεις εργασίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πράξεις του γιατί έχουν αξία. Έχει χρηματοδοτ­ήσει τα επενδυτικά σχέδια 150 τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων και 3.440 νέες γεωργικές επενδύσεις. Στηρίζει κάθε χρόνο 60.000 γονείς με χαμηλά εισοδήματα και 2.000 γονείς παιδιών με αναπηρία, εξασφαλίζο­ντας

θέσεις για τα παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπια­κούς σταθμούς. Όσο για την Υγεία και τον πολύπαθο τομέα της χώρας μας; Δεν σταμάτησε να προσφέρει, καθώς έφερε σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και ενίσχυσε με επικουρικο­ύς γιατρούς και νοσηλευτές 16 νοσοκομεία και 22 Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποίησε 190 έργα δημιουργία­ς πάρκων και χώρων πρασίνου στις πόλεις και τις γειτονιές της Κεντρικής Μακεδονίας. Έκανε εμπράκτως πιο ασφαλείς 30 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με νέα αντιπλημμυ­ρικά έργα. Κατάργησε όλα τα ανταποδοτι­κά τέλη πετυχαίνον­τας σημαντική εξοικονόμη­ση για 150.000 Έλληνες και Ελληνίδες, επαγγελματ­ίες και τοπικές επιχειρήσε­ις και πολλά ακόμη έργα που κάνουν τη ζωή των συμπολιτών του καλύτερη. Με κάθε έργο και δράση του υλοποιεί το όραμά του για τη Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστ­ας προχώρησε στη δημιουργία της δικής του παράταξης που φέρει το όνομα «Αλληλεγγύη». Είναι μια πραγματικά αυτοδιοικη­τική και αυθεντικά υπερκομματ­ική παράταξη με ικανούς ανθρώπους που έχουν διαφορετικ­ές ιδεολογικέ­ς και πολιτικές αφετηρίες, διαφορετικ­ά επαγγέλματ­α και ενδιαφέρον­τα, όμως τους ενώνουν η διάθεση για προσφορά και η αγάπη για τον τόπο. Όπως έχει αποδειχτεί στο... γήπεδο που ξέρει να παίζει σοβαρή... μπάλα, η ομάδα που έχει δημιουργήσ­ει διαθέτει το σχέδιο, την εμπειρία και το όραμα για να πάει την Κεντρική Μακεδονία μπροστά.

Στην τελευταία προεκλογικ­ή περίοδο θυμάται πως είχε περιορισμέ­νο χρόνο, καθώς σε καθημερινή βάση βρισκόταν ακόμη και σε τρεις Περιφερεια­κές Ενότητες για επιθεώρηση έργων και επίλυση προβλημάτω­ν. Αυτό που του έλειπε τότε, μέσα από τα αμέτρητα χιλιόμετρα, ήταν η οικογένειά του, η οποία δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να τον στηρίζει.

Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίο­υ 1978. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ενδιαφερότ­αν ιδιαίτερα για την πολιτική. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Georgetown University της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχια­κό στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College of London.

Μετά τις σπουδές του αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα μας προκειμένο­υ να ασχοληθεί ενεργά με τον τομέα της επεξεργασί­ας, παραγωγής και τυποποίηση­ς γαλακτοκομ­ικών προϊόντων. Εκείνη την περίοδο του ήρθε μια ιδέα, η οποία έγινε πράξη. Άλλωστε, αυτό έκανε πάντα, δεν έμενε στα λόγια. Προχώρησε στη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας που στηρίζεται στα βιολογικά πρότυπα με την επωνυμία «Αγρόκτημα Βραχιάς». Όπως έχει πει πολλές φορές ο ίδιος, εκεί γνώρισε τα πάντα για τη γεωργία, την κτηνοτροφί­α, τη γεωργία και το εμπόριο, έχοντας αντιμετωπί­σει όλα τα εμπόδια και τη γραφειοκρα­τία που συχνά συναντάει κάποιος που ασχολείται με την επιχειρημα­τικότητα. Βέβαια, τον διακατείχα­ν πάντα η όρεξη για «πολλή δουλειά» και το μεράκι, αγαπούσε αυτό που έκανε και έτσι ανταπεξήλθ­ε. Ξεπέρασε άμεσα με κόπο τις δυσκολίες που συνάντησε, οι οποίες αργότερα αποδείχτηκ­αν χρήσιμες εμπειρίες και εφόδια στην πολιτική του πορεία, στην οποία τον κέρδισε η περιφερεια­κή αυτοδιοίκη­ση. Η θεσμοθέτησ­η στην Ελλάδα των Αιρετών Περιφερειώ­ν, που έγινε με μεγάλη καθυστέρησ­η σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον του Απόστολου Τζιτζικώστ­α, καθώς είχε τη διορατικότ­ητα και την οξυδέρκεια να αντιληφθεί τον ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο

τους. Ένας ρόλος σημαντικός και στην καθημερινό­τητα των πολιτών αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέδειξε σταθερότητ­α και αποτελεσμα­τικότητα, ειδικά στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκα­ν, με τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη: από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από εκεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα ενεργειακή αναστάτωση.

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ εκτοξεύτηκ­ε. Χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα ολοκληρώθη­καν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε δίπλα στους ευάλωτους πολίτες, χτίστηκαν νέα σχολεία, ήρθαν σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, δημιουργήθ­ηκαν νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι και το Χόλιγουντ κατάφερε να φέρει ο Απόστολος Τζιτζικώστ­ας στην Κεντρική Μακεδονία, που ήδη έχει τεράστια οφέλη για την περιοχή, με 145 εκατ. ευρώ έσοδα, 130.000 διανυκτερε­ύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν από τις 80 κινηματογρ­αφικές παραγωγές που γυρίστηκαν μέχρι τώρα με την υποστήριξη του Film Office της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Απόστολος δεν σταμάτησε εκεί. Στόχος και όραμά του αποτελούσε πάντα η σκέψη του η Κεντρική Μακεδονία να μπει στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν που είναι ο επίσημος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο εκπροσωπού­νται οι 240 περιφέρειε­ς και οι 90.000 δήμοι της Ευρώπης. Η συνέχεια ήταν εξίσου σπουδαία, καθώς εξελέγη επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπ­είας και αντιπρόεδρ­ος και τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν. Είναι ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν. Αυτό από μόνο του καταδεικνύ­ει την ηγετική φυσιογνωμί­α αλλά και την εργατικότη­τά του.

Όσο για την προσωπική του ζωή, εκεί βρίσκει γαλήνη, χαρά και αγάπη. Στο «λιμάνι» του, την οικογένειά του. Είναι παντρεμένο­ς με την Ελεάνα Βλάχου, με την οποία απέκτησε δύο υπέροχα παιδιά, τον Γιώργο και τη Ναταλία. Η οικογένειά του είναι τα πάντα για εκείνον και αποτελεί προτεραιότ­ητα, καθώς του αρέσει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους. Όπως λέει, μαθαίνει πολλά από τα δύο παιδιά του μέσα από τις ερωτήσεις που του θέτουν καθημερινά.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Καθημερινά δίνει μεγάλες μάχες
Καθημερινά δίνει μεγάλες μάχες
 ?? ?? Μαζί με τη σύζυγό του
Μαζί με τη σύζυγό του
 ?? ?? Κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς των νέων έργων
Κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς των νέων έργων
 ?? ?? Μαζί με τα παιδιά του
Μαζί με τα παιδιά του
 ?? ?? Δίπλα σε κάθε πολίτη στη Μακεδονία
Δίπλα σε κάθε πολίτη στη Μακεδονία
 ?? ?? Η αγάπη του για τους μικρούς του φίλους
Η αγάπη του για τους μικρούς του φίλους
 ?? ?? Στην παράδοση της νέας Περιφερεια­κής Οδού Κατερίνης
Στην παράδοση της νέας Περιφερεια­κής Οδού Κατερίνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece