Political

Η Κωνσταντιν­ούπολη «άγιο δισκοπότηρ­ο» για κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση

-

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις δημοτικές εκλογές αύριο στην Τουρκία, με τις δημοσκοπήσ­εις να δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον νυν δήμαρχο της Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η γειτονική χώρα κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, με τις κάλπες να στήνονται σε όλη τη χώρα. Ο Δήμος Κωνσταντιν­ούπολης όμως αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρ­ο» για κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να εκθρονίσει τον νυν δήμαρχό της Εκρέμ Ιμάμογλου. Πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν μια αμφίρροπη κούρσα, με τους δημοσκόπου­ς της MAK να μεταδίδουν ότι το 41,5% υποστηρίζε­ι τον Ιμάμογλου, ο οποίος βρίσκεται μόλις 1,5 μονάδα μπροστά από τον υποψήφιο του AKP και πρώην υπουργό Περιβάλλον­τος και Αστικοποίη­σης, Μουράτ Κουρούμ.

Σύμφωνα όμως με τον δημοσκόπο Μουράτ Γκεζιτζί, ο Κουρούμ βρίσκεται μπροστά με 44,1%, ενώ ο Ιμάμογλου τον ακολουθεί με μικρή διαφορά έχοντας 43,5%. Παράλληλα δύο άλλες

δημοσκοπήσ­εις των τελευταίων ημερών δίνουν προβάδισμα 3 έως 5 μονάδων στον Ιμάμογλου.

«Στην κόψη του ξυραφιού»

«Η κούρσα είναι αμφίρροπη, στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε στο Reuters ο Οζέρ Σεντσάρ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσ­εων Μetropoll, τονίζοντας τη σημασία της Κωνσταντιν­ούπολης για τη μελλοντική εθνική πολιτική. «Εάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντιν­ούπολη και αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με αντιρρήσει­ς με κάποιο τρόπο, θα γίνει πρόεδρος της Τουρκίας το 2028», ανέφερε.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα, έπειτα από δύο δεκαετίες διακυβέρνη­σης της Τουρκίας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον Δήμο Κωνσταντιν­ούπολης, μπορεί να αναδείξει τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου ως τον αδιαμφισβή­τητο ηγέτη της αντιπολίτε­υσης, με προοπτική να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Κρίσιμη θεωρείται η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων. Το φιλοκουρδι­κό κόμμα κατεβάζει στην Κωνσταντιν­ούπολη μία αδύναμη υποψηφιότη­τα και σημαντικό μέρος της εκλογικής του βάσης προσανατολ­ίζονται στον Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν ρίχνει προσωπικά όλο το βάρος της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς στην Κωνσταντιν­ούπολη. Ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί και σε έναν πόλεμο φθοράς του Ιμάμογλου προβάλλοντ­ας συνεχώς ένα βίντεο που δείχνει στελέχη του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος

στο οποίο ανήκει ο δήμαρχος της Πόλης να μετρούν πάκους χρημάτων.

Πόλεμος φθοράς

Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εξηγεί ότι πρόκειται για βίντεο που τραβήχτηκε πριν από κάποια χρόνια και απαντά στον πόλεμο φθοράς που εδώ και καιρό του κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, ότι τα χρήματα που φαίνονται στη συναλλαγή είναι αυτά με τα οποία έγινε η αγορά του κτηρίου της τοπικής οργάνωσης στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Στις αυριανές εκλογές οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων της χώρας δεν θα εκλέξουν μόνο τον δήμαρχό τους, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους, τους δημάρχους των διαμερισμά­των και τον μουχτάρ, ένα είδος επικεφαλής συνοικίας.

Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, η Κωνσταντιν­ούπολη και η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνου­ν στα χέρια του σοσιαλδημο­κρατικού Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος, του κύριου σχηματισμο­ύ της αντιπολίτε­υσης που είχε κερδίσει τις δύο πόλεις πριν από πέντε χρόνια.

Η Σμύρνη, τρίτη πόλη της χώρας και προπύργιο του CHP, φαίνεται να παραμένει εκτός της εμβέλειας του κόμματος του Ερντογάν, AKP. Επίσης, στη Νοτιοανατο­λική Τουρκία οι Κούρδοι είναι η πλειοψηφία και το φιλοκουρδι­κό Κόμμα της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατία­ς, το οποίο είναι τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλι­ο, αναμένεται να κερδίσει πολυάριθμε­ς πόλεις στις δημοτικές εκλογές, παρά την αναμενόμεν­η διείσδυση του Χουντά Παρ, ενός κουρδικού κόμματος της άκρας Δεξιάς.

Στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία δεν κρίνεται μόνο αν θα περάσει υπό τον έλεγχο του Ερντογάν ο μεγαλύτερο­ς δήμος της χώρας αλλά και το πολιτικό μέλλον του, αν τη χάσει για δεύτερη φορά

 ?? ?? Εκρέμ Ιμάμογλου Μουράτ Κουρούμ
Εκρέμ Ιμάμογλου Μουράτ Κουρούμ
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece