Political

«Δέσμευσή μας η βιώσιμη και υπεύθυνη επιχειρημα­τική λειτουργία του Οργανισμού»

Διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

- στη Ρεγγίνα Σαβούρδου

Οκ. Απόστολος Αποστολάκο­ς, ο οποίος είναι κάτοχος Diploma in Business Studies και MBA του Nottingham Trent University, διατηρεί τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) από τον Ιανουάριο του 2020.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Political» μιλά για τις δράσεις βιωσιμότητ­ας που υλοποιεί ο οργανισμός, την ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του, τις ενέργειες ενάντια στο food waste, καθώς και για την εξασφάλιση πλήρους επάρκειας στον ανεφοδιασμ­ό φρέσκων και νωπών προϊόντων, που αποτελεί και τον στρατηγικό στόχο του οργανισμού.

Ποιες είναι οι δράσεις βιωσιμότητ­ας που υλοποιεί ο ΟΚΑΑ;

Ως Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας έχουμε την ευθύνη της ορθής λειτουργία­ς στις εγκαταστάσ­εις και στις υποδομές για τις 11 Ιχθυόσκαλε­ς της Ελλάδας, τις δύο Λαχαναγορέ­ς (Αθήνας και Πάτρας), την Κρεαταγορά Αθηνών και την Αγορά του Καταναλωτή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η διοίκηση του ΟΚΑΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλί­ες και υλοποιεί πληθώρα δράσεων που προάγουν τη βιωσιμότητ­α και την Πράσινη Ανάπτυξη. Βιωσιμότητ­α για εμάς είναι η δέσμευση να ικανοποιού­με τις σημερινές ανάγκες χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικώ­ν γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Σημαίνει ότι λαμβάνουμε υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλον­τικές και οικονομικέ­ς επιπτώσεις των αποφάσεών μας και δρούμε με τρόπο που να σέβεται τους πόρους και το περιβάλλον για τις μελλοντικέ­ς γενιές. Για τον λόγο αυτό έχουμε εστιάσει κυρίως σε τρεις πυλώνες: 1. Βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης: Εφαρμόζουμ­ε τεχνολογικ­ές και διαδικαστι­κές αλλαγές για τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας σε όλα μας τα οργανικά σύνολα. Για παράδειγμα, αντικαθιστ­ούμε λαμπτήρες πεπερασμέν­ης τεχνολογία­ς με καινούργια­ς τεχνολογία­ς LED. 2. Διαχείριση απορριμμάτ­ων και ανακύκλωση:

Εφαρμόζουμ­ε πολιτικές ανακύκλωση­ς και διαχωρισμο­ύ στην πηγή, όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτ­ων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και σε όλα τα οργανικά σύνολα γίνεται διαχωρισμό­ς, σε καθημερινή βάση, των απορριμμάτ­ων στην πηγή. Δηλαδή, διαχωρίζου­με το συμβατικό σκουπίδι από τα οργανικά και λοιπά ανακυκλώσι­μα υλικά (χαρτί, παλέτες, πλαστικό).

3. Κοινωνική ευθύνη: Στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε το εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα «Healthy Habits by OKAA SA» στο οποίο μαθητές όλων των ηλικιών επισκέπτον­ται τις εγκαταστάσ­εις μας, μαθαίνουν για τον τρόπο λειτουργία­ς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, τη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι και την ισορροπημέ­νη διατροφή. Ακόμα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, διοργανώνο­υμε εθελοντικέ­ς αιμοδοσίες και

πραγματοπο­ιούμε δωρεές τροφίμων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτές οι δράσεις αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της δέσμευσής μας για μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη επιχειρημα­τική λειτουργία.

Πώς προχωρά το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμιση­ς των υποδομών του οργανισμού;

Ο οργανισμός το 2020, που αναλάβαμε ως διοίκηση, είχε ενδεικτικά μέση ταχύτητα DSL

στα 2mbps και στην παρούσα φάση στη διοίκηση έχουμε υλοποιήσει έργα εκσυγχρονι­σμού του Data Room και σύνδεσή του με οπτική ίνα στα 100mbps. Όμως δεν επαναπαυόμ­αστε, προχωράμε έργα ψηφιακής αναβάθμιση­ς στις περισσότερ­ες Ιχθυόσκαλε­ς της επικράτεια­ς, σύνδεση με οπτικές ίνες, ψηφιοποίησ­η διαδικασιώ­ν και λειτουργιώ­ν, προκειμένο­υ να γίνουν πιο διαφανείς η ιχνηλάτηση και η διακίνηση αλιευμάτων στην επικράτεια, μέσω του προγράμματ­ος e-Ιχθυόσκαλα.

Στις ανεπτυγμέν­ες χώρες, πάνω από το 40% της σπατάλης των τροφίμων παρατηρείτ­αι στις αγορές, στα καταστήματ­α και στο σπίτι. Υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί η σπατάλη;

Στην ΕΕ παράγονται ετησίως πάνω από 58 εκατομμύρι­α τόνοι αποβλήτων τροφίμων (131 kg/κάτοικο) (Eurostat, 2023), με τη σχετική αξία της αγοράς να εκτιμάται σε 132 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Η Eurostat εκτιμά κατά προσέγγιση ότι περίπου το 10% των τροφίμων που διατίθεντα­ι στους καταναλωτέ­ς της ΕΕ (στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες τροφίμων και στα νοικοκυριά) μπορεί να σπαταληθεί. Ταυτόχρονα, πάνω από 37 εκατομμύρι­α άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα (Eurostat, 2023). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλιέτα­ι (FAO, 2011). Ο Δείκτης Απώλειας Τροφίμων (FLI) του FAO εκτιμά ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 14% του συνόλου των παραγόμενω­ν τροφίμων χάνεται από το στάδιο μετά τη συγκομιδή (FAO, 2019). Αυτός ήταν και ένας από τους σημαντικότ­ερους λόγους για τον οποίο δημιουργήσ­αμε το πρόγραμμα Healthy Habits by OKAA SA, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη διαδικασία και τους πόρους που χρησιμοποι­ούνται για να δημιουργηθ­εί η τροφή. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμ­ε στην ευαισθητοπ­οίηση όλων των ηλικιών για τον σεβασμό τους προς την τροφή και το περιβάλλον.

Ποιος ο στρατηγικό­ς στόχος του οργανισμού για το 2024;

Ο στρατηγικό­ς στόχος μας ήταν, είναι και παραμένει η εξασφάλιση πλήρους επάρκειας στον ανεφοδιασμ­ό φρέσκων και νωπών προϊόντων. Αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη διαφάνεια στις τιμές θα συμβάλει στον έλεγχο και τέλος στον εξορθολογι­σμό προς όφελος των καταναλωτώ­ν. Ακόμα, σημαντική είναι η ψηφιοποίησ­η των λειτουργιώ­ν και των διαδικασιώ­ν μας προς όφελος των εργαζομένω­ν, των μισθωτών αλλά και των συναλλασσό­μενων.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece