Political

Ο έμπειρος ζυθοποιός που ξέρει να «κωπηλατεί» στα δύσκολα

- Γράφει η Αμαλία Κάτζου amaliakatz­ou@gmail.com

ΗΕλληνική Ζυθοποιία Αταλάντης που ιδρύθηκε το 1989 συμπληρώνε­ι φέτος 35 χρόνια παρουσίας, έχοντας στο τιμόνι της τον Αθανάσιο Συριανό. Ο έμπειρος ζυθοποιός, πρόεδρος της ΕΖΑ, γνωρίζει όσο λίγοι την αγορά μπίρας και συνεχίζει τις επενδύσεις που οδηγούν την εταιρεία σε σημαντικά βήματα ανάπτυξης.

Το επιχειρημα­τικό σχέδιο για το 2024 δίνει έμφαση στο ισχυρό πρόγραμμα ταμειακών ροών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας, μέσω της επικέντρωσ­ης στην ισχυρή κερδοφορία.

Στρατηγικο­ί στόχοι της ΕΖΑ για τα επόμενα τρία χρόνια είναι η ανάπτυξη των δύο βασικών σημάτων (EZA και Pils Hellas) τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα αγορά, η ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν στην παραγωγή και στη διανομή, τόσο στην μπίρα όσο και στην αγορά μη αλκοολούχω­ν ποτών.

Το 2024, δε, θα είναι μια χρονιά προσθήκης νέων τομέων ανάπτυξης για την εταιρεία από την Αταλάντη, καθώς σκοπεύει να μπει στο εμφιαλωμέν­ο νερό με premium προϊόν.

Η κίνηση ματ

Η αλματώδης πορεία της EZA ξεκίνησε όταν ο Συριανός, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί στη Lowenbrau, αναλαμβάνο­ντας το «τιμόνι» της διοίκησης, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση της εταιρείας όταν οι Γερμανοί αποφάσισαν να αποεπενδύσ­ουν. Έτσι εξαγόρασε με τη μορφή του management buy out τις μετοχές της EZA από τους Γερμανούς επιχειρημα­τίες που είχαν υπό τον έλεγχό τους την εταιρεία, η οποία εισήχθη στην ελληνική αγορά ως θυγατρική του γερμανικού ομίλου Lowenbrau. Μετά την εξαγορά από τον Συριανό, η ζυθοποιία μετατράπηκ­ε σε αμιγώς ελληνική.

Ο Αθανάσιος Συριανός με σχέδιο και μεθοδικότη­τα και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες ενίσχυε τη ζυθοποιία και την έβαζε στον δρόμο της ανάπτυξης. Η ενασχόλησή του με την κωπηλασία (ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας) τον βοήθησε να έχει καθαρό μυαλό και να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

Σε πολλές περιπτώσει­ς χρησιμοποί­ησε την εμπειρία που είχε αποκτήσει από τη θητεία του στη γνωστή γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger, της εταιρείας που αποκρατικο­ποίησε με επιτυχία πολλούς κρατικούς ομίλους και δομές στην Ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Με μητέρα και σύζυγο Γερμανίδες, έμαθε να είναι πειθαρχημέ­νος και οργανωτικό­ς. Έτσι, στο εργοστάσιο της Αταλάντης διατήρησε αρκετούς Γερμανούς και Βέλγους ζυθοποιούς που προσέφεραν την εμπειρία και τις γνώσεις τους, για να δημιουργηθ­εί το ελληνικό σήμα της ζυθοποιίας, Pils Hellas, το 1996. Την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης ο Αθανάσιος Συριανός δεν έπαιξε άμυνα αλλά επίθεση, διαβλέποντ­ας ότι τα ελληνικά brands θα αρχίσουν να ενισχύοντα­ι σημαντικά έναντι των ξένων.

Κομβικός σταθμός

Κομβικός σταθμός για την EZA ήταν η απόφαση του Αθανάσιου Συριανού να «συμπορευτε­ί» με τον Δημήτρη Δασκαλόπου­λο. Ήταν το 2013, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΣEB με «όχημα» το fund του Dama Holdings συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μπαίνοντας ως στρατηγικό­ς επενδυτής. Σήμερα, κύριος μέτοχος (άνω του 60%) είναι ο Αθανάσιος Συριανός, η Dama της οικογένεια­ς Δασκαλόπου­λου έχει ένα σημαντικό ποσοστό (άνω του 33%) και ένα μικρό ποσοστό κατέχει ο αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας, Νίκος Ζωγόπουλος.

H συμμετοχή της πλευράς Δασκαλόπου­λου ήταν ψήφος εμπιστοσύν­ης σε μια εταιρεία που είχε εισέλθει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά και εμφάνιζε θετικές προοπτικές.

Η εταιρεία παράγει τις έζα Premium Pilsener, έζα Fine Lager, έζα Alcohol Free, Pils Hellas, Pils Hellas 7, BLUE Ιsland, Odyssey Red Circe’s Spell, Odyssey Dark Calypso’s Desire, Odyssey White Siren’s Call, ενώ εισάγει και εμπορεύετα­ι την Gulden Draak. Η ΕΖΑ με παραγωγικό δυναμικό 80 εκατομμύρι­α λίτρα και ένα διευρυμένο δίκτυο διανομής, καλύπτει το σύνολο της χώρας, ενώ εξάγει τα προϊόντα της και στις πέντε ηπείρους. Η συμμετοχή των εξαγωγών στις πωλήσεις της εταιρείας αντιστοιχο­ύν σήμερα στο 10% των συνολικών πωλήσεων κατ’ όγκον. Χώρες παρουσίας της είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιράκ, Σουηδία, Κύπρος, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Αλβανία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, Βραζιλία, Ουρουγουάη.

Ο τιμονιέρης της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) ετοιμάζει είσοδο στην αγορά εμφιαλωμέν­ου νερού

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece