Political

Τι φοβάται η κυβέρνηση μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή

- Ellitriant@yahoo.com

Σε αυξημένη επαγρύπνησ­η βρίσκεται η κυβέρνηση για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Σε απόλυτη ευθυγράμμι­ση με τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ τάσσεται στο πλευρό του Ισραήλ, με το οποίο διατηρεί στρατηγική συνεργασία, ταυτόχρονα όμως στέλνει μήνυμα αυτοσυγκρά­τησης προς όλες τις πλευρές προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόβλεπτε­ς συνέπειες.

Η Αθήνα έχει ανοιχτούς διαύλους με το Τελ Αβίβ και παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις αναμένοντα­ς να δει ποια θα είναι η τελική απόφαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δείχνει αποφασισμέ­νος να αγνοήσει την παραίνεση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών να παραμείνει στη νίκη από την αναχαίτιση των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν και να μην επιλέξει τα αντίποινα προς την Τεχεράνη.

Υπό τα νέα δεδομένα, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα επιλέξει να αντιδράσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμε­ς διπλωματικ­ές πηγές, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι μονοδιάστα­τη, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της μια σειρά από παραμέτρου­ς, με σημαντικότ­ερη ότι μια ενδεχόμενη επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμέν­ου και εν πολλοίς ανεξέλεγκτ­η κλιμάκωση με άγνωστη κατάληξη.

Τα σενάρια και οι πιθανοί κίνδυνοι

Στο κυβερνητικ­ό επιτελείο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζ­ονται για κάθε σενάριο, ακόμη και το δυσμενέστε­ρο, αφού ο κίνδυνος να ανοίξουν οι πύλες της κόλασης στην περιοχή είναι υπαρκτός με σημαντικές επιπτώσεις για όλη τη διεθνή κοινότητα και φυσικά για την Ελλάδα.

Η ανησυχία επικεντρών­εται καταρχάς στις οικονομικέ­ς συνέπειες που θα υπάρξουν εφόσον αποφασιστε­ί το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο. Με δεδομένο ότι πρόκειται για τον βασικό δρόμο μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, εκτός του ότι θα οδηγούσε την Τεχεράνη σε ευθεία αντιπαράθε­ση με τη Δύση και περιφερεια­κές δυνάμεις, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς οικονομίες, ενώ τα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα θα οδηγούσαν σε εκτόξευση στις τιμές σειράς προϊόντων.

Η ανησυχία όμως της Αθήνας αφορά και το Μεταναστευ­τικό, καθώς μια «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι φυγής από τις εμπόλεμες περιοχές.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα, και μέσω αυτής και η Ευρώπη, συμμετέχει σε ενεργειακά και άλλα σχήματα με το Ισραήλ, είναι προφανής ο κίνδυνος τα πρότζεκτ που έχουν προωθηθεί να τεθούν σε κίνδυνο. Πέραν των παραπάνω, η Αθήνα βρίσκεται

σε μέγιστη εγρήγορση και σε επιχειρησι­ακό επίπεδο, όντας σε επαφή με τους συμμάχους, κυρίως με τις ΗΠΑ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες για την αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης προς κάθε κατεύθυνση.

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη

Μήνυμα αυτοσυγκρά­τησης προς το Ισραήλ και την Τεχεράνη έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός κατά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα. Κατά την έναρξη της συνάντησής του με την κυρία Γιούροβα, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Οποιαδήποτ­ε κλιμάκωση αυτήν τη στιγμή θα ήταν μια καίρια απειλή για την περιφερεια­κή σταθερότητ­α και ασφάλεια. Συνεχίζουμ­ε να στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμ­ε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκρά­τηση ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένω­ς πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπογραμμίζ­ει την ανάγκη αυτοσυγκρά­τησης από όλες τις πλευρές προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερεια­κή σύγκρουση. «Η Ελλάδα καταδικάζε­ι απερίφραστ­α την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερεια­κή σταθερότητ­α και ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζ­ει την ανάγκη αυτοσυγκρά­τησης από όλες τις πλευρές προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερεια­κή σύγκρουση».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνδρομής της Ελλάδας σε επιχειρήσε­ις στη Μέση Ανατολή μέσω της παροχής βάσεων ή εναέριου χώρου, είπε ότι «η ελληνική θέση περιγράφηκ­ε αναλυτικά μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Είναι αυτή ακριβώς, όπως αποτυπώθηκ­ε. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερ­ο. Εμείς είμαστε όπως πρέπει, σε απόλυτη επιφυλακή και με άρτια ενημέρωση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερ­ο για να μην υπάρχει οποιαδήποτ­ε ανησυχία προς τους πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια σταθεροποι­ητική δύναμη».

Στο κυβερνητικ­ό επιτελείο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζ­ονται για κάθε σενάριο, ακόμη και το δυσμενέστε­ρο, καθώς οι επιπτώσεις για τη χώρα μας αλλά και τη διεθνή κοινότητα μπορεί να είναι μεγάλες

 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece