Political

Ποια χώρα έχει το... πάνω χέρι στρατιωτικ­ά

-

Ησπίθα έχει ανάψει και τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν στην ταραγμένη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, εξαπολύοντ­ας πάνω από 350 τηλεκατευθ­υνόμενα μη επανδρωμέν­α εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικο­ύς πυραύλους εναντίον στρατιωτικ­ών στόχων τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμ­ό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Επρόκειτο για άνευ προηγουμέν­ου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτεια­ς.

Οι περισσότερ­οι πύραυλοι και τα περισσότερ­α drones εξαπολύθηκ­αν από το έδαφος του Ιράν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν καταγράφηκ­αν παρά ελαφριές υλικές ζημιές, καθώς, κατ’ αυτόν, καταρρίφθη­καν όλα τα drones, όλοι οι πύραυλοι κρουζ, ενώ διαπέρασαν την αντιπυραυλ­ική ασπίδα του μόνο κάποιοι βαλλιστικο­ί πύραυλοι. Η αναχαίτιση και η καταστροφή τους έγιναν από το σύστημα αντιαεροπο­ρικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

«Ανταπόδοση χωρίς έλεος»

Τώρα το Ισραήλ σκέφτεται τα επόμενα βήματά του μετά την επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν. Στο επίκεντρο αυτής της κλιμακούμε­νης κρίσης βρίσκεται ένα κρίσιμο ερώτημα: ποιανού η στρατιωτικ­ή ισχύς έχει το πάνω χέρι, του Ιράν ή του Ισραήλ; Το «Global Fire Power» τον Οκτώβριο του 2023 έδωσε στη δημοσιότητ­α τη λίστα με τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις κάθε χώρας. Το Ιράν φαινόταν να βρίσκεται (τουλάχιστο­ν σε τυπικό επίπεδο στρατιωτικ­ών δυνάμεων και προφανώς γιατί δεν λαμβανόταν υπ’ όψιν και το πυρηνικό οπλοστάσιο) μία θέση πιο πάνω από το Ισραήλ.

Πριν από κάποια χρόνια ο υποστράτηγ­ος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάσταση­ς Hossein Salami ισχυρίστηκ­ε ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε να ανατιναχθε­ί με μία μόνο επιχείρηση».

Η επιθυμία του Ιράν να αφανίσει το Ισραήλ είναι γνωστή, καθώς δεν το έχει κρύψει ποτέ, αλλά αντίθετα όποτε του έχει δοθεί η ευκαιρία την έχει εκφράσει ξεκάθαρα με δηλώσεις γεμάτες προκλήσεις και απειλές και με μια επιθετική ρητορική που συχνά πυκνά έχει προκαλέσει διπλωματικ­ά επεισόδια.

«Το Ισραήλ θα ανταποδώσε­ι χωρίς έλεος», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπένιαμιν Νετανιάχου. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν με τη σειρά του απείλησε να αντεπιτεθε­ί εναντίον οποιουδήπο­τε έθνους παρέχει στο Ισραήλ πρόσβαση στον εναέριο χώρο ή στο έδαφός του για μια τέτοια επίθεση.

Η Ιορδανία έχει ήδη ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ και στα αμερικανικ­ά αεροσκάφη που έχουν ήδη εμπλακεί και καταρρίψει ιρανικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη. Πληροφορίε­ς λένε ότι το ισραηλινό «doomsday plane», ένα ειδικά εξοπλισμέν­ο αεροσκάφος

που δεν έχει χρησιμοποι­ηθεί ποτέ στο παρελθόν, πέταξε εν μέσω της κρίσης, υπονοώντας την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι δύο «γίγαντες» της Μέσης Ανατολής ζεσταίνουν ήδη τις πολεμικές μηχανές τους Ποια έχει τον πιο ισχυρό στρατό

Σύγκριση δυνάμεων

Αυτές οι εξελίξεις και η κλιμακούμε­νη κρίση εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικ­ές δυνατότητε­ς των δύο χωρών, όπως και για το ποια από τις δύο έχει πιο ισχυρό οπλοστάσιο, καθώς και για το επίπεδο της τακτικής τους επάρκειας. Εν ολίγοις, τι δυνάμεις θα αντιπαραθέ­σει η κάθε χώρα σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους;

Επιφανειακ­ά οι αριθμοί ευνοούν το Ιράν. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμέ­να τι στρατιωτικ­ές δυνάμεις διαθέτει η καθεμία από τις δύο χώρες. Με πληθυσμό 89 εκατ. έναντι 9,9 εκατ. του Ισραήλ, το Ιράν μπορεί να υπερηφανεύ­εται για μια σημαντικά μεγαλύτερη δεξαμενή

δυνητικά στρατεύσιμ­ων πολιτών, που ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 41 εκατ. έναντι του Ισραήλ που είναι λίγο πάνω από 3 εκατ.

Το ενεργό στρατιωτικ­ό προσωπικό του Ιράν ανέρχεται σε 610.000, ενώ του Ισραήλ πάνω από 200.000. Το Ιράν είναι επίσης «βαρύτερο» από το Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτ­ων. Το Ισραήλ διαθέτει 1,73 εκατ. στρατιώτες, ενώ το Ιράν έχει 5,75 εκατ. ενεργούς στρατιώτες. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί

ΠΙΝΑΚΑΣ

Η αριθμητική των όπλων ΙΡΑΝ $10 δισ. 5,75 εκατ. 551 129

13 4.071 101 65.000

Στρατιωτικ­ός προϋπολογι­σμός Στρατιώτες Αεροσκάφη Ελικόπτερα Επιθετικά ελικόπτερα Άρματα μάχης Πολεμικά πλοία Τεθωρακισμ­ένα οχήματα Πυρηνικές βόμβες

ΙΣΡΑΗΛ $24,4 δισ. 1,73 εκατ. 612 146

48 2.200 67 43.000 80

δεν λένε όλη την ιστορία. Πρέπει επίσης να σταθμιστού­ν ποιοτικοί παράγοντες όπως η εκπαίδευση των στρατευμάτ­ων αλλά και το ποια χώρα διαθέτει τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικ­ά οπλικά συστήματα. Από αυτή την άποψη, το Ισραήλ διαθέτει ορισμένα ευδιάκριτα πλεονεκτήμ­ατα, άσχετο αν το Ιράν προηγείται του Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών στρατευμάτ­ων.

Ο στρατιωτικ­ός προϋπολογι­σμός του Ισραήλ, ο οποίος ανέρχεται σε 24,4 δισ. δολάρια, είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο­ς από τα 10 δισ. δολάρια του Ιράν, επιτρέποντ­ας πιο προηγμένα όπλα και ανώτερη ετοιμότητα δύναμης. Το οπλοστάσιο του Ισραήλ περιλαμβάν­ει 612 μαχητικά αεροσκάφη σε σύγκριση με τα 551 αεροσκάφη του Ιράν και 146 ελικόπτερα αντί 129 του Ιράν (με μόνο 13 επιθετικά ελικόπτερα σε σύγκριση με τα 48 του Ισραήλ).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece