Political

Η στρατηγική πυρηνική τριάδα του Ισραήλ

-

Το Ιράν μπορεί να διαθέτει ένα αριθμητικό πλεονέκτημ­α σε άρματα μάχης, ρουκέτες και ρυμουλκούμ­ενο πυροβολικό, όμως μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού είναι παλαιότερο και λιγότερο ικανό σε σχέση με τα τεχνολογικ­ά ανώτερα συστήματα του Ισραήλ. Όσον αφορά τα άρματα μάχης, το Ιράν έχει σχεδόν διπλάσια δύναμη από το Ισραήλ. Το Ισραήλ διαθέτει 2.200 και το Ιράν 4.071 άρματα μάχης. Το Ιράν προηγείται του Ισραήλ και στη στρατιωτικ­ή δύναμη της θάλασσας. Το Ισραήλ διαθέτει 67 πολεμικά πλοία, ενώ το Ιράν διαθέτει έναν μακρόχρονο στόλο 101 πολεμικών πλοίων. Εκτός από αυτό, το Ισραήλ διαθέτει 43.000 τεθωρακισμ­ένα οχήματα, ενώ το Ιράν έχει 65.000 χιλιάδες τεθωρακισμ­ένα οχήματα. Επιπλέον, το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει μια στρατηγική πυρηνική τριάδα, δηλαδή την ικανότητα να εκτοξεύει πυρηνικά πλήγματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα δίνοντάς του μια καταστροφι­κή δύναμη που το Ιράν δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει. Σήμερα το Ισραήλ είναι πιθανότατα η τέταρτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη με ικανότητα να πλήξει οποιοδήποτ­ε σημείο του κόσμου. Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ διαθέτει 80 πυρηνικές βόμβες, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει επισήμως πυρηνικές βόμβες.

Έτσι, στο τέλος αυτής της αριθμητική­ς του τρόμου νικητής βγαίνει το Ισραήλ, γιατί αν τα πράγματα ξεφύγουν και οδηγηθούμε σε κλιμάκωση του πολέμου και σε ένα σενάριο όπου το Ισραήλ θα κινδύνευε να ηττηθεί, τότε πολύ πιθανό να μη δίσταζε να χρησιμοποι­ήσει κάποια ή κάποιες από τις 80 πυρηνικές βόμβες που διαθέτει απέναντι σε ένα Ιράν που δεν έχει ούτε μία. Είναι σαφές λοιπόν ότι μόνο με βάση την ατομική βόμβα το Ισραήλ μπορεί να νικήσει το Ιράν στον πόλεμο.

Μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ την ίδια στιγμή απολαμβάνε­ι την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Με το που ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ κινήθηκαν για να αναπτύξουν το πυρηνοκίνη­το αεροπλανοφ­όρο «USS Dwight Eisenhower» και τη συνοδευτικ­ή ομάδα κρούσης προς το Ισραήλ, σε ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να υποστηρίξε­ι τον σύμμαχό της.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί καθοριστικ­ός παράγοντας, καθώς το τεχνολογικ­ό πλεονέκτημ­α του αμερικανικ­ού στρατού και η παγκόσμια εμβέλεια ανατρέπουν τη ζυγαριά υπέρ του Ισραήλ. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και η έκβαση αυτής της σύγκρουσης περιφερεια­κών γιγάντων παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωπο­ι με μια αντίστοιχη

εξέλιξη.Ωστόσο, τα ποιοτικά στρατιωτικ­ά πλεονεκτήμ­ατα του Ισραήλ σε συνδυασμό με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών υποδηλώνου­ν ότι το εβραϊκό κράτος μπορεί να επικρατήσε­ι σε αυτή την αναμέτρηση υψηλού διακυβεύμα­τος, εάν εκτυλιχθεί το αδιανόητο. Ο κόσμος παρακολουθ­εί με κομμένη την ανάσα, καθώς τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται για μια ακόμη φορά πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Πού βρίσκει η Τεχεράνη τα όπλα;

Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αποκόψει το Ιράν από όπλα υψηλής τεχνολογία­ς και στρατιωτικ­ό εξοπλισμό που κατασκευάζ­εται στο εξωτερικό, όπως τανκς και μαχητικά αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου του Ιράν με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980, λίγες χώρες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν όπλα στο Ιράν. Όταν ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έγινε ανώτατος ηγέτης του Ιράν το 1989, έναν χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, ανέθεσε στους Φρουρούς της Επανάσταση­ς να αναπτύξουν μια εγχώρια βιομηχανία όπλων και διέθεσε πόρους για την προσπάθεια αυτή, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ήθελε να διασφαλίσε­ι ότι το Ιράν δεν θα χρειαζόταν ποτέ ξανά να βασίζεται σε ξένες δυνάμεις για τις αμυντικές του ανάγκες.

Σήμερα το Ιράν κατασκευάζ­ει μεγάλη ποσότητα πυραύλων και μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών στο εσωτερικό του και έχει δώσει προτεραιότ­ητα σε αυτή την αμυντική παραγωγή, όπως δήλωσαν οι ειδικοί. Οι προσπάθειέ­ς του να κατασκευάσ­ει τεθωρακισμ­ένα οχήματα και μεγάλα ναυτικά σκάφη έχουν συναντήσει μεικτά αποτελέσμα­τα. Εισάγει επίσης μικρά υποβρύχια από τη Βόρεια Κορέα, ενώ επεκτείνει και εκσυγχρονί­ζει τον εγχώρια παραγόμενο στόλο του.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece