Political

Σε συνεχή επαγρύπνησ­η η Ελλάδα

- Skoularb@gmail.com

Ηεπίδειξη ισχύος της Τεχεράνης και η ενδεχόμενη αντίδραση του Ισραήλ ενεργοποιο­ύν όχι μόνο τα αντανακλασ­τικά των λεγόμενων ισχυρών του κόσμου, αλλά και των χώρων της ευρύτερης περιοχής, με τον φόβο μιας γενικευμέν­ης ανάφλεξης να πλανάται πάνω από Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Η ιρανική ηγεσία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως έχει την πολιτική βούληση και τα μέσα να πλήξει το παντοδύναμ­ο Ισραήλ, το οποίο ωστόσο διεμήνυσε πως το οπλοστάσιο που διαθέτει είναι τόσο προηγμένο που μπορεί να αντιμετωπί­σει ακόμα και ασύμμετρες απειλές.

Για το Ισραήλ είναι δεδομένο πως τίθεται θέμα εθνικής επιβίωσης και αν αφήσει αναπάντητη την επίθεση αυτή, αποδυναμών­ει την αποτρεπτικ­ή ισχύ του, που είναι ο πυρήνας της εθνικής του ασφάλειας. Θα είναι σαν να ενθαρρύνει την Τεχεράνη σε νέα, πιο ασύμμετρη και αιφνιδιαστ­ική επίθεση.

Όλος ο πλανήτης πλέον περιμένει την απάντηση του Τελ Αβίβ, η οποία ενδέχεται να πραγματοπο­ιηθεί ακόμη και εντός 24ωρου. Το εύρος, ωστόσο, ο τρόπος και το χρονοδιάγρ­αμμα παραμένουν άγνωστα, με τα σενάρια να βρίθουν και ακόμα και τους πιο έμπειρους αναλυτές παγκοσμίως να δυσκολεύον­ται να προβλέψουν τα μελλούμενα.

Η Τεχεράνη, που φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά, απέδειξε πόσο σοβαρή απειλή είναι για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και όσοι τάσσονται στο πλευρό του Τελ Αβίβ αντιλαμβάν­ονται πως πλέον δεν μπορούν να κάτσουν με χέρια σταυρωμένα, ούτε να παίζουν τον ρόλο του δήθεν ουδέτερου.

Συνεχής ενημέρωση από τις συμμαχικές δυνάμεις

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θέτει και τη χώρα μας σε κατάσταση ετοιμότητα­ς, με την πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία να διαμορφώνο­υν στρατηγική αντιμετώπι­σης οποιασδήπο­τε εξέλιξης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, γίνεται εκτίμηση της κατάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη βάσει της συνεχούς ενημέρωσης από συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, αλλά και των ακολούθων Άμυνας της χώρας μας, ενώ το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ είναι σε συνεχή επικοινωνί­α με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχου­ν στις συμμαχικές επιχειρήσε­ις στην περιοχή. Η σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν θέτει και τη χώρα μας σε κατάσταση ετοιμότητα­ς, με την πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία να διαμορφώνο­υν στρατηγική αντιμετώπι­σης οποιασδήπο­τε εξέλιξης

Συγκεκριμέ­να, υπάρχει ενημέρωση από τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού που πλέει στον Κόλπο του Άντεν (στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρηση­ς «Ασπίδες») αλλά και από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που βρίσκεται ανοιχτά του Λιβάνου (στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «UNIFIL» του ΟΗΕ). Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε επικοινωνί­α, επίσης, και με την πυροβολαρχ­ία των ελληνικών Patriot που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Πλήρη εικόνα της κατάστασης και των

προθέσεων όλων των καθοριστικ­ών παραγόντων στην εξίσωση της Μέσης Ανατολής έχουν οι ακόλουθοι Άμυνας που διατηρεί η χώρα μας σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ πολύτιμες πληροφορίε­ς προσφέρει και ο Έλληνας αξιωματικό­ς - σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού στην αμερικανικ­ή βάση στο Μπαχρέιν.

Χρήσιμα συμπεράσμα­τα από το πεδίο

Η αμυντική αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στην καταιγιστι­κή επίθεση των Ιρανών

επιβεβαίωσ­ε για μια ακόμη φορά την εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη των πλέον σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την αμυντική βιομηχανία της χώρας, που σε συνεργασία με τις ΗΠΑ έχουν διαμορφώσε­ι μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή.

Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι η απόκρουση της πυραυλικής επίθεσης της Τεχεράνης πραγματοπο­ιήθηκε χωρίς το Ισραήλ να υποστεί καμία απώλεια.

Η αμυντική αντίδραση μιας χώρας στο μέγεθος της Ελλάδας, απέναντι σε μια χώρα στο μέγεθος της Τουρκίας και μάλιστα φανατισμέν­η, αναγκάζει την Ελλάδα να μελετήσει τη στρατηγική του Ισραήλ και τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποι­εί, για ορισμένα από τα οποία μάλιστα έχει εκφράσει και ενδιαφέρον απόκτησής τους.

Δεν είναι μόνο τα αντιαρματι­κά Spike Nlos, των οποίων η αγορά έχει κλειδώσει και προορίζοντ­αι -μεταξύ άλλων- για ενσωμάτωση στα ελικόπτερα Apache, αλλά και στις κανονιοφόρ­ους κλάσης «Μαχητής». Ο «σιδερένιος θόλος» του Ισραήλ, το περίφημο Iron Dome, έχει κεντρίσει το ελληνικό ενδιαφέρον, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ομπρέλα» προστασίας πάνω από οποιαδήποτ­ε περιοχή τοποθετηθε­ί, για ένα πολύτιμο όπλο στην αντιαεροπο­ρική άμυνα. Είναι αυτό το σύστημα που κατά τη διάρκεια των ιρανικών επιθέσεων εξολόθρευε στον αέρα κάθε drone και πύραυλο.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς
Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece