Political

Πώς θα δώσει «απάντηση» το Ισραήλ

-

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθ­εί η Υφήλιος τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Οι διπλωματικ­ές διεργασίες είναι σε εξέλιξη προκειμένο­υ να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση με τυχόν ανταπόδοση του χτυπήματος από το Τελ Αβίβ.

Η «Jerusalem Post» επιχειρεί να αναλύσει το πώς θα μπορούσε να απαντήσει η ισραηλινή πλευρά σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου. «Τι θα συμβεί, αν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει; Τι θα συμβεί, αν αποφασίσει να βομβαρδίσε­ι τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Ένα τέτοιο σενάριο είχε αποκλειστε­ί για χρόνια, αλλά τώρα υπάρχει μια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», ξεκινά η ανάλυση της «Jerusalem Post».

Σύμφωνα με την «αναπαράστα­ση» που προσπαθεί να κάνει η ισραηλινή εφημερίδα, αρκετές ομάδες F-35 θα μπορούσαν να απογειωθού­ν με ξεχωριστά σχέδια πτήσης ώστε να χτυπήσουν διάφορα σημεία στην ισλαμική δημοκρατία σε απόσταση ακόμη και 1.900 χλμ. μακριά από το Ισραήλ.

Κατά το δημοσίευμα, τα ισραηλινά μαχητικά θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με Συρία και Τουρκία -παρά τις αντιδράσει­ς- και στη συνέχεια διά του Ιράκ να φτάσουν στον στόχο τους. Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κινηθούν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου.

Στόχος η εξόντωση της αντιαεροπο­ρικής άμυνας

Η άφιξη στο Ιράν θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γίνει ταυτόχρονα ή σε κύματα (όπως δηλαδή έκανε το Ιράν στέλνοντας αρχικά τα drones και μετά τους βαλλιστικο­ύς πυραύλους) για να εξουδετερω­θεί αρχικά η αντιαεροπο­ρική άμυνα του Ιράν σε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσ­εις που θα έχουν επιλέξει προσεκτικά Μοσάντ και ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. «Αποστολή τους θα είναι να εξουδετερώ­σουν την αντιαεροπο­ρική ασπίδα του Ιράν που είναι πιο εξελιγμένη απ’ ό,τι αυτή του Λιβάνου, της Συρίας ή της Χαμάς», συμπληρώνε­ι ο συντάκτης του άρθρου.

Πέραν των F-35, στο ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα συμμετέχου­ν τα F-15 eagles, τα F-16 falcons και τα εφοδιασμέν­α με βόμβες GBU-72 και άλλους πυραύλους F-35 που θα μπορούσαν να χτυπήσουν διάφορους στόχους. Το επόμενο βήμα, κατά την «Jerusalem Post», θα μπορούσε να περιλαμβάν­ει και δεύτερο κύμα μαχητικών με σκοπό να υπάρξει βαθύτερη διείσδυση στο έδαφος του Ιράν με τελικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσ­εις σε Fordow και Natanz.

«Οι IDF θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποι­ήσουν και έναν σημαντικό αριθμό βαλλιστικώ­ν πυραύλων εδάφους εδάφους που διαθέτει το Ισραήλ, καθώς και τα κατασκοπευ­τικά και επιθετικά drones», συνεχίζει το άρθρο.

Έτσι θα... απενεργοπο­ιήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσ­εις

Όπως σημειώνετα­ι πάντως στην ανάλυση, ο «πυρήνας» των πυρηνικών εγκαταστάσ­εων στη Fordow βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος, βάθος που μπορεί να φτάσουν μόνο οι βόμβες «bunker buster» στο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρνηθεί κάθε αίτημα προμήθειάς τους που έχει καταθέσει το Ισραήλ.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την «Jerusalem Post», μπορεί να μην είναι απαραίτητο να καταστραφε­ί ολοσχερώς μια εγκατάστασ­η για να καταστεί ανενεργής, καθώς θα μπορούσε να επιλεγούν η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το «θάψιμο» των εισόδων και εξόδων και άρα ο πρακτικός αποκλεισμό­ς της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν θα είναι χωρίς κόστος, «καθώς το Ιράν μπορεί να καταφέρει να καταρρίψει ορισμένα από τα ισραηλινά μαχητικά», αν και μέχρι στιγμής και παρά τον αυξημένο αριθμό των ισραηλινών αεροπορικώ­ν επιχειρήσε­ων σε Λίβανο, Συρία και Γάζα, το Τελ Αβίβ δεν έχει χάσει ούτε ένα F-35 και μετρά μόνο την απώλεια ενός F-16 στις αρχές του 2018.

Στις ενδεχόμενε­ς απώλειες η «Jerusalem Post» περιλαμβάν­ει και πράκτορες της Μοσάντ που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσε­ις στο έδαφος για αναγνώριση. Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει τον αντιδραστή­ρα

βαρέων μετάλλων στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικο­ύς αντιδραστή­ρες σε Μπονάμπ, Ραμσάρ ή Τεχεράνη αλλά και άλλες εγκαταστάσ­εις στις οποίες το Ιράν έχει μετακινήσε­ι εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η... τραπεζική επίθεση

Η «Jerusalem Post» υπενθυμίζε­ι ότι από τα μέσα του 2023 η υπηρεσία αντικατασκ­οπείας των IDF έχει συγκροτήσε­ι μια νέα μονάδα με έναν και μόνο στόχο: να συγκεντρώσ­ει και να εξετάσει πληροφορίε­ς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μαζικό τραπεζικό χτύπημα στο Ιράν.

Στόχοι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν ενεργειακέ­ς υποδομές εγκαταστάσ­εων των Φρουρών της Επανάσταση­ς ώστε να «γονατίσουν» με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποι­ήθηκε για στόχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, προσθέτει η «Jerusalem Post».

Κλείνοντας την ανάλυσή της, η «JP» σημειώνει ότι «ο κύριος λόγος για να μην επιτεθεί το Ιράν εδώ και χρόνια ήταν το πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί η Ιερουσαλήμ από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και εκατοντάδε­ς μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη και βαλλιστικο­ύς πυραύλους. Δεδομένου ότι τα περισσότερ­α από τα χειρότερα σενάρια έχουν ήδη υλοποιηθεί -συμπεριλαμ­βανομένης της Υεμένης- φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι λόγοι το σενάριο της επίθεσης στο Ιράν να μην υλοποιηθεί σε σχέση με οποιαδήποτ­ε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece