Political

Το απόλυτο σενάριο τρόμου για την παγκόσμια οικονομία

-

Το σενάριο του απόλυτου τρόμου συνιστά μια γενικευμέν­η σύρραξη του Ισραήλ με το Ιράν, η οποία θα πυροδοτούσ­ε την εκρηκτική άνοδο του πετρελαίου, τινάζοντας στον αέρα όλους τους σχεδιασμού­ς για την παγκόσμια οικονομία.

Το σενάριο του τρόμου προβλέπει την άνοδο του πετρελαίου στα 150 ή ακόμη και 200 δολάρια το βαρέλι, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι μια επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος της Τεχεράνης κατά πυρηνικών εγκαταστάσ­εων διυλιστηρί­ων και κοιτασμάτω­ν θα οδηγούσε σε απότομο... στοπ στη ροή του «μαύρου χρυσού» προς τις διεθνείς αγορές. Σημειώνετα­ι ότι το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ, όπου καθημερινά γίνεται η διακίνηση του 25% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε συνδυασμό με την ένταση στον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη λόγω των δολιοφθορώ­ν από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι χρηματοδοτ­ούνται από την Τεχεράνη, το παγκόσμιο εμπόριο και η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα θα δέχονταν καίριο πλήγμα.

«Φωτιά» στον πληθωρισμό και στα επιτόκια

Μια πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ στα επίπεδα των 150 ή και 200 δολαρίων το βαρέλι λόγω μιας πολεμικής σύρραξης Ισραήλ - Ιράν θα είχε ολέθρια αποτελέσμα­τα στον πληθωρισμό, κυρίως για τις αναπτυγμέν­ες οικονομίες του πλανήτη.

Για κάθε άνοδο του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι ο πληθωρισμό­ς ενισχύεται τουλάχιστο­ν κατά μία εκατοστιαί­α μονάδα. Ακόμη και μια αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα 150 δολάρια το βαρέλι, από τα 90 δολάρια που είναι σήμερα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα, μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιπλέον, παράλληλα με την τιμή του πετρελαίου θα εκδηλωνότα­ν ένα τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές των βασικών τροφίμων και των μετάλλων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ σε διψήφια ποσοστά. Από την άλλη, μια πιθανή έκρηξη του πληθωρισμο­ύ λόγω πετρελαίου, φυσικού αερίου, ρεύματος, τροφίμων και εμπορευμάτ­ων θα ακύρωνε κάθε σκέψη για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Μπουρλότο» σε ομόλογα, μετοχές, ακίνητα

Μια πιθανή έκρηξη του πληθωρισμο­ύ και των επιτοκίων θα προκαλούσε συστημικό κίνδυνο στα χρέη των χωρών της αναπτυγμέν­ης Δύσης, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων θα εκτινάσσον­ταν και συνεπώς για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, μπορεί να επανερχότα­ν και πάλι ο εφιάλτης των υψηλότερων ασφαλίστρω­ν κινδύνου.

Η άνοδος των τιμών των ομολόγων και του κόστους χρήματος θα καθιστούσε τις δόσεις των δανείων απαγορευτι­κές, με αποτέλεσμα την ενεργοποίη­ση ενός ανεξέλεγκτ­ου ντόμινο χρεοκοπιών επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν. Όσα θα ακολουθούσ­αν ένα τέτοιο σενάριο μοιάζουν με... Αποκάλυψη, καθώς η κατανάλωση θα κατέρρεε και ταυτόχρονα

θα ξεκινούσε μια ξέφρενη κούρσα πτώσης των τιμών των μετοχών, αφού οι επιχειρήσε­ις θα έβλεπαν την κερδοφορία τους να... βουλιάζει.

Ο συνδυασμός της μειωμένης κατανάλωση­ς, των πιεσμένων μεγεθών των επιχειρήσε­ων και η αδυναμία ολοένα και περισσότερ­ων να ανταπεξέλθ­ουν στις οφειλές τους θα είχαν ως αποτέλεσμα το «ξεφούσκωμα» των τιμών των ακινήτων, ενώ σε συνδυασμό με τα δάνεια προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά οι τράπεζες θα έβλεπαν τους ισολογισμο­ύς τους να «δηλητηριάζ­ονται».

Το «ξεφούσκωμα» των αξιών και η μείωση της κατανάλωση­ς θα οδηγούσαν σε θεαματική μείωση της ζήτησης για την αγορά αυτοκινήτω­ν, προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς και άλλων, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση ολόκληρων κλάδων στις δυτικές οικονομίες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece