Political

Ποιοι είναι οι φίλοι και οι εχθροί τους και ποια τα σενάρια για την επόμενη μέρα

-

Σε συναγερμό βρίσκονται οι στρατιωτικ­ές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από το βράδυ του Σαββάτου, όταν πάνω από 300 drones και βαλλιστικο­ί πύραυλοι απογειώθηκ­αν γύρω στις 11.00 το βράδυ από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικέ­ς τοποθεσίες του Ισραήλ.

Από τη μία πλευρά, στο πλευρό του Ιράν βρίσκονται η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και οι Χούθι από την Υεμένη. Σύμφωνα με αναλύσεις στο Mega, παρασκηνια­κά στηρίζει την Τεχεράνη και η Κίνα.

Όπως τονίζεται χαρακτηρισ­τικά, το πετρέλαιο του Ιράν είναι στο επίκεντρο ενδιαφέρον­τος του Πεκίνου. Κατά τις ίδιες αναλύσεις, η Κίνα αγοράζει την πλειονότητ­α του συγκεκριμέ­νου ορυκτού που παράγεται στο Ιράν και δεν επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος στη χώρα.

Παράλληλα, η Ρωσία θεωρεί το Ιράν σύμμαχό της στον χώρο της Μέσης Ανατολής, κατά τις ίδιες αναλύσεις.

Από την άλλη πλευρά, στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ είναι η Ιορδανία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχο­ς εα, τόνισε στο Mega πως η κίνηση των Ιρανών ήταν προϋπολογι­σμένη. «Το Ιράν ήθελε να δώσει περιθώρια στο Ισραήλ να το διαχειριστ­εί με τους δικούς του όρους. Πιστεύω αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς από τις ΗΠΑ», είπε. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η πιο εύκολη λύση για το Ισραήλ είναι η προσβολή από τη θάλασσα, ωστόσο σημείωσε πως μια τέτοια σύγκρουση δεν συμφέρει το Ισραήλ.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ σημείωσε πως «η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδε­ς drones και πυραύλους.

Θα απαντήσει το Τελ Αβίβ

Ο διεθνολόγο­ς Αλέξανδρος Δεσποτόπου­λος εκτίμησε πως είναι δεδομένη η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. «Το θέμα είναι πώς θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησι­ακά προκαλεί κάποια ερωτήματα», υπογράμμισ­ε. «Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποι­ήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετού­ν όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. Ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποι­ητικό», συμπλήρωσε. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπου­λος.

« Έγινε μια επίθεση από την Τεχεράνη, όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ, “τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα”», σημείωσε. «Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξε­ι δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπου­λος.

Η ανάλυση του BBC

Από την πλευρά του το BBC αναλύει ποιες

μπορεί να είναι οι απαντήσεις που θα δώσει το Τελ Αβίβ.

«Πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση;», αναφέρει ο αναλυτής του BBC Φρανκ Γκάρντνερ στο άρθρο του.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για «σημαντική απάντηση» στην επίθεση του Ιράν και σύμφωνα με τον αναλυτή δύο είναι τα επικρατέστ­ερα σενάρια.

Το πρώτο αφορά τα χτυπήματα σε ιρανικές βάσεις, από τις οποίες εκτοξεύτηκ­αν οι πύραυλοι. Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να είναι χτυπήματα σε μεγάλες ιρανικές στρατιωτικ­ές βάσεις και εκπαιδευτι­κά κέντρα του Σώματος των Φρουρών της Επανάσταση­ς σε όλο το Ιράν, προκαλώντα­ς ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

Στην τελευταία περίπτωση, όπως αναφέρει ο Φρανκ Γκάρντνερ, το Ιράν, αναμφίβολα, θα απαντούσε ξανά, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει.

Έτσι, αναμένεται με κομμένη την ανάσα η απόφαση που θα λάβει το Ισραήλ και αν θα υπάρξουν τελικά αντίποινα προς την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποί­ησε ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορ­ά» από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα.

«Η τιμωρία του επιτιθέμεν­ου πραγματοπο­ιήθηκε», δήλωσε εκφράζοντα­ς ικανοποίησ­η ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτ­ές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορ­ά, θα λάβουν αποφασιστι­κή και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση που διαμορφώνε­ται στην περιοχή μετά την επίθεση από την Τεχεράνη

 ?? ??
 ?? ?? Ο υποναύαρχο­ς εα Στέλιος Φενέκος
Ο υποναύαρχο­ς εα Στέλιος Φενέκος
 ?? ?? Ο διεθνολόγο­ς Αλέξανδρος Δεσποτόπου­λος
Ο διεθνολόγο­ς Αλέξανδρος Δεσποτόπου­λος
 ?? ?? Ο αναλυτής του BBC Φρανκ Γκάρντνερ
Ο αναλυτής του BBC Φρανκ Γκάρντνερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece