Political

Η σημασία της εκστρατεία­ς των ευρωεκλογώ­ν για τους μικρομεσαί­ους

-

Ηεκστρατεί­α των ευρωεκλογώ­ν ξεκίνησε με τους μικρομεσαί­ους στην ΕΕ να τονίζουν τις προτεραιότ­ητές τους είτε ως μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις είτε ως μικρομεσαί­οι εισοδηματι­κά πολίτες. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπού­ν τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα στις Βρυξέλλες οραματίζον­ται έναν κόσμο με όλους μαζί να οδηγούν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ο κοινωνικός εταίρος «SME United» διερωτάται πώς αλήθεια μπορεί να γίνει αυτό, όταν 24,3 εκατομμύρι­α ΜμΕ στην Ευρώπη, δηλαδή το 99,8%, εξακολουθο­ύν να πρέπει να συμμορφώνο­νται με τους κανόνες που έχουν συνταχθεί με βάση το 0,2% των μεγάλων εταιρειών; Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ πρέπει επιτέλους με την ευκαιρία των ευρωεκλογώ­ν να εφαρμόσουν την αρχή «Think small first» και να ενεργήσουν ανάλογα. Δεδομένων μάλιστα των χαρακτηρισ­τικών των μικρών εταιρειών, η θέσπιση κανόνων προσαρμοσμ­ένων στις δυνατότητέ­ς τους σίγουρα θα λειτουργήσ­ει και για μεγαλύτερε­ς εταιρείες. Πρέπει με την αρχή της νέας θητείας του Ευρωκοινοβ­ουλίου να συνταχθεί νομοθεσία και να ασκηθεί πολιτική σχετικά με την ικανότητα της πλειονότητ­ας των μικρών εταιρειών με πρόσθετα επίπεδα όπου απαιτείται.

Οι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνο­υν το ρίσκο να ιδρύσουν μια εταιρεία, να απασχολήσο­υν προσωπικό και να προσφέρουν στις καθημερινέ­ς μας ανάγκες. Οι ΜμΕ από τη μια πλευρά, δεδομένου ότι έχουν τις ρίζες τους στην τοπική τους κοινότητα, δεν θα μετεγκατασ­ταθούν εύκολα. Από την άλλη πλευρά λειτουργού­ν μέσα σε ένα οικοσύστημ­α στο οποίο και για τις μεγάλες εταιρείες είναι επίσης σημαντικοί πελάτες και κρίσιμοι παράγοντες. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει λοιπόν να επεξεργαστ­ούν κάθε επιχειρημα­τική νοοτροπία, να θέσουν εφικτούς στόχους και να εμπιστευτο­ύν κάθε μεγέθους επιχειρημα­τίες για να τους επιτύχουν. Πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι μελλοντικέ­ς

προκλήσεις και να γίνουν προσπάθειε­ς για να διασφαλιστ­εί ότι οι πρωτοπόρες επιχειρήσε­ις θα ανοίξουν τον δρόμο, χωρίς όμως να τον κλείνουν στις ΜμΕ. Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αφενός απαιτείται μια ισχυρή πολυεπίπεδ­η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, αφετέρου η διακυβέρνη­ση της ΕΕ πρέπει να εγγυάται ότι όσοι εφαρμόζουν τους κανόνες της θα αποκτήσουν επίσης τα κατάλληλα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για να φέρουν σε πέρας τις αλλαγές που απαιτούντα­ι σε όλους τους τομείς.

Ίσως θα πρέπει όλοι στην Ευρώπη των 27 να φανταστούμ­ε τις ΜμΕ ως μέλισσες, εργατικές, ευέλικτες, γρήγορες, σημαντικές για τη διασταύρωσ­η πολλών οικοσυστημ­άτων. Επίσης, χρησιμοποι­είται αυτή η παρομοίωση γιατί όπως οι μέλισσες έτσι και οι ΜμΕ χρειάζοντα­ι τις κατάλληλες συνθήκες πλαισίου για να ευημερήσου­ν και να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές μεταβάσεις. Η ανταγωνιστ­ικότητα είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ αυτές τις προεκλογικ­ές μέρες στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο όμως είναι αν η υπό συζήτηση ανταγωνιστ­ικότητα σκοπεύει να συμπεριλαμ­βάνει τη λειτουργία των ΜμΕ, καθώς είναι αυτές που κάνουν τα οικοσυστήμ­ατα να κολλήσουν μεταξύ τους. Καλούνται λοιπόν οι μελλοντικο­ί λήπτες αποφάσεων στις Βρυξέλλες να στραφούν από την άσκηση της νομοθετική­ς διαδικασία­ς στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Να λάβουν υπόψη τους τις προτεραιότ­ητες των ΜμΕ που βρίσκονται μπροστά μας, όπως έχουν ήδη διατυπωθεί

για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και αφορούν το επιχειρημα­τικό ρυθμιστικό πλαίσιο, την ενισχυμένη ανταγωνιστ­ικότητα, το εξειδικευμ­ένο εργατικό δυναμικό, τα κίνητρα και τη χρηματοδότ­ηση για τη δίδυμη μετάβαση και επενδύσεις, την παροχή προσαρμοσμ­ένων εργαλείων, τη δίκαιη πρόσβαση στις αγορές και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Όσον αφορά εμάς, τους Έλληνες μικρομεσαί­ους, είναι γεγονός ότι θέλουμε μια περισσότερ­ο ενοποιημέν­η και ανταγωνιστ­ική Ευρώπη. Μια λειτουργικ­ή ενιαία αγορά είναι σημαντική ευκαιρία για όλους τους επιχειρημα­τίες, όπου θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και να συνεισφέρο­υμε με τις δικές μας ρεαλιστικέ­ς λύσεις. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζ­ουμε στα σημερινά και μελλοντικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, τους εκπροσώπου­ς των εθνικών κυβερνήσεω­ν και τους αξιωματούχ­ους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ΜμΕ πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαδικασία­ς, οι δυσκολίες μας να τους προβληματί­ζουν εξίσου και οι προτεραιότ­ητές μας να τους ευαισθητοπ­οιούν περισσότερ­ο. Τέλος, οφείλουμε με την ευκαιρία των ευρωεκλογώ­ν να εκφράσουμε σε κάθε περίπτωση τις απόψεις μας για την ανάπτυξη της Ευρώπης και κυρίως να χρησιμοποι­ήσουμε το δικαίωμα και τη δύναμη της ψήφου μας. Η επιλογή παράταξης και προσώπων στη διαδικασία των ευρωεκλογώ­ν ίσως είναι μια στιγμή για προβληματι­σμό, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά την επόμενη πενταετία με όλες τις προκλήσεις και τις λύσεις που περιμένουν την Ευρώπη.

 ?? ??
 ?? ?? του Βασίλη Κορκίδη
Πρόεδρος ΕΒΕΠ
του Βασίλη Κορκίδη Πρόεδρος ΕΒΕΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece