Political

Πέφτουν €101 εκατ.από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων

-

Ποσό ύψους 101 εκατ. ευρώ ώστε να υλοποιηθού­ν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσα­ς διατίθεται με την απόφαση εκχώρησης του περιφερειά­ρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμέ­νης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο «Αθήνα 2030», που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027».

Όπως επισημάνθη­κε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο περιφερειά­ρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στα έργα που θα υλοποιηθού­ν τα προσεχή έτη συγκαταλέγ­ονται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, η αποκατάστα­ση πεζοδρόμων και πεζοδρομίω­ν στο Εμπορικό Κέντρο με έμφαση στην ανάπλαση της Ερμού από την πλατεία Συντάγματο­ς έως την Αιόλου, η ανάδειξη του αρχαιολογι­κού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, η εγκατάστασ­η σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρ­όμων και «πράσινων» διαδρομών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης και οι στοχευμένε­ς υπηρεσίες υγείας σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του κέντρου και των γειτονιών της πόλης.

Πώς θα δοθούν τα χρήματα

Ειδικότερα, από τα 101 εκατ. ευρώ:

G 5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και της εξωστρέφει­ας της περιφερεια­κής οικονομίας (ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομία­ς, αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησ­ης και ανάπτυξη - ανταγωνιστ­ικότητα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων).

G 78 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χωρικής οικονομική­ς, κοινωνικής, περιβαλλον­τικής και πολιτιστικ­ής ανάπτυξης και συνοχής.

G 18 εκατ. ευρώ για την προώθηση της περιφερεια­κής κοινωνικής συνοχής (πρόσβαση στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίη­σης για όλους, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας, κοινωνική ένταξη των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικ­ές υπηρεσίες κ.ά.).

«Θεωρώ ότι αυτή η πρώτη εκχώρηση είναι η αρχή μιας συνεργασία­ς η οποία δεν έχει ταβάνι, δεν έχει όρια. Η αγωνία μας είναι κοινή και αυτό που θέλουμε είναι η πρωτεύουσά μας -κάθε γειτονιά της Αθήναςνα πηγαίνει όσο το δυνατόν καλύτερα. Είμαι χαρούμενος για αυτή την πρώτη συνεργασία. Σήμερα είναι μόνο η αρχή, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», είπε ο περιφερειά­ρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμέ­νοι να βελτιώσουμ­ε την όψη της πρωτεύουσα­ς. Τα 40 και πλέον έργα που θα υλοποιηθού­ν τα επόμενα χρόνια δεν αφορούν μόνο την αναβάθμιση των υποδομών της Αθήνας αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, την προώθηση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς μας και την κοινωνική συνοχή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσ­ουμε μια πόλη που προσφέρει ευκαιρίες για όλους, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητ­α και την ποιότητα ζωής».

Συγκροτείτ­αι κοινή ομάδα εργασίας

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε: «Τα προγράμματ­α αυτά είναι για εμάς πολύ κρίσιμα και χρήσιμα, η Αθήνα επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερ­ες τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλί­ες. Δέσμευσή μας είναι να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αποδοθούν στους πολίτες της Αθήνας τα έργα ιδίως σε αυτούς που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία έτσι ώστε να επιλύουμε άμεσα οποιοδήποτ­ε γραφειοκρα­τικό κώλυμα. Θέλουμε την αμέριστη συμπαράστα­ση της περιφέρεια­ς -ξέρουμε ότι την έχουμε-, είμαστε σύμμαχοι και πολύ καλοί συνεργάτες».

Επιπροσθέτ­ως, συμφωνήθηκ­ε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας που θα συντονίζει τόσο μια σειρά από ζητήματα όσο και την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλι­ών μεταξύ της Περιφέρεια­ς Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Στη συνάντηση παραβρέθηκ­αν από πλευράς Περιφέρεια­ς Αττικής ο εκτελεστικ­ός γραμματέας Γιάννης Σελίμης, η ειδική γραμματέας Έλενα Ράπτη, ο προϊστάμεν­ος ΕΥΔ του Προγράμματ­ος «Αττική» Δημήτρης Δρόσης κ.ά., ενώ από τον Δήμο Αθηναίων παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Βασίλης Μπόκος, ο διευθύνων σύμβουλος στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστική­ς Προβολής Αθηνών Ιωάννης Γεώργιζας κ.ά.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Αλλάζουν Εθνικός Κήπος, Σύνταγμα και Ακαδημία Πλάτωνος
Αλλάζουν Εθνικός Κήπος, Σύνταγμα και Ακαδημία Πλάτωνος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece