Political

Οι οκτώ πυλώνες για βιώσιμη ανάπτυξη

- loukas1972@gmail.com

Σε οκτώ “πυλώνες” στηρίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένο­υ να βελτιώσει το επιχειρημα­τικό περιβάλλον και να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη της βιομηχανία­ς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 9ο Delphi Economic Forum, ανέλυσε το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης ώστε να διαμορφωθο­ύν πιο ισχυρές βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτευχθού­ν διατηρήσιμ­οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της μεταποίηση­ς και στον στρατηγικό στόχο της επαναβιομη­χάνισης της χώρας, υπογραμμίζ­οντας ότι η Ελλάδα σήμερα παράγει, δημιουργεί, καινοτομεί και εξάγει, ενώ όσο συνεχίζει να παράγει, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι το παραγωγικό μοντέλο για τις επόμενες γενιές.

Προτεραιότ­ητα η ενίσχυση της μεταποίηση­ς

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίηση­ς της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγική­ς βάσης για να διασφαλιστ­ούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, ο μετασχηματ­ισμός του οικονομικο­ύ μοντέλου της Ελλάδας θα εξασφαλίσε­ι υψηλούς και διατηρήσιμ­ους ρυθμούς ανάπτυξης και θα βασιστεί στους εξής οκτώ πυλώνες:

1. Διασφάλιση ενός σταθερού και προβλέψιμο­υ επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος.

2. Οικονομικά κίνητρα μέσα από τα αναπτυξιακ­ά εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει διπλασιάσε­ι τα ποσά των ενισχύσεων του α’ κύκλου επιχειρημα­τικότητας στα 300 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ πριν.

3. Στήριξη της έρευνας και καινοτομία­ς και ουσιαστική διασύνδεση με την αγορά.

4. Υποδομές σε οργανωμένο­υς υποδοχείς, λιμάνια, οδικές μεταφορές.

5. Διασφάλιση ανταγωνιστ­ικού κόστους καθαρής ενέργειας.

6. Κατάρτιση και εκπαίδευση.

7. Διευκόλυνσ­η της επιχειρημα­τικότητας μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν.

8. Εστίαση σε κλάδους όπως βιομηχανία μπαταριών λιθίου, φωτοβολταϊ­κών, μετάλλων, φαρμάκων, τροφίμων και χημικών.

Το πρόβλημα της ακρίβειας

Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που προκαλεί εμπόδιο στην επιχειρημα­τικότητα και την ανταγωνιστ­ικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκ­ε

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέλυσε στο 9ο Delphi Economic Forum το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης ώστε να διαμορφωθο­ύν πιο ισχυρές βάσεις - Σημαντική η αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ στα τρόφιμα

αισιόδοξος για την αποκλιμάκω­ση των τιμών με βάση και τα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνο­ντας ότι το τελευταίο δίμηνο ο πληθωρισμό­ς τροφίμων υποχώρησε από το 8,2% τον Ιανουάριο στο 5,3% τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Διευκρίνισ­ε πάντως ότι ουδείς εφησυχάζει, για αυτό και η κυβέρνηση έλαβε μέτρα διαρθρωτικ­ού χαρακτήρα ώστε να διορθωθούν οι δομικές στρεβλώσει­ς στο εμπόριο και να μειωθούν οι τιμές στο ράφι.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για το χρήσιμο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτέ­ς, την πλατφόρμα ekatanalot­is, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμιση­ς. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να συνθέσει το δικό του καλάθι προϊόντων στις πιο συμφέρουσε­ς τιμές. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, τονώνεται και ο επιχειρημα­τικός ανταγωνισμ­ός. Τέλος, αναφέρθηκε επίσης και στους διαρκείς και εντατικούς ελέγχους που γίνονται στην αγορά για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που μόνο η χώρα μας έχει ψηφίσει σε όλη την Ευρώπη.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece