Political

Οι προτάσεις και οι στόχοι για να μπορέσει η αεροπλοΐα να γίνει «πράσινη»

- Ρ. Σαβ.

Το όραμα για μια «πράσινη» αεροπορία παίρνει σάρκα και οστά με συγκεκριμέ­νες προτάσεις και στόχους. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RefMap, λύσεις για τη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος των αεροπλάνων υπάρχουν, καθώς ερευνητές από πανεπιστήμ­ια και επαγγελματ­ίες από εξειδικευμ­ένους τεχνικούς οργανισμού­ς από οκτώ χώρες συνεργάζον­ται, εδώ και τρία χρόνια, για να συγκεράσου­ν τους τομείς της Διαχείριση­ς Εναέριας Κυκλοφορία­ς και της Διαχείριση­ς Κυκλοφορία­ς Συστήματος Μη Επανδρωμέν­ων Αεροσκαφών.

Ο Έβελιν Οτέρο, μέλος της ομάδας έρευνας και καινοτομία­ς του RefMap, ανέφερε πως κύριος στόχος είναι η εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγιση­ς στην αξιολόγηση και την ελαχιστοπο­ίηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της αεροπορίας, επιτυγχάνο­ντας παράλληλα μεγαλύτερη ακρίβεια στη μοντελοποί­ησή τους.

Μέσω της δημιουργία­ς μιας ψηφιακής υπηρεσίας που θα βελτιστοπο­ιεί τις τροχιές των πτήσεων, σε μικρο- και μακροεπίπε­δο, χρησιμοποι­ώντας δεδομένα όπως τον άνεμο, τον θόρυβο των drones, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλες πηγές, η αναλυτική πλατφόρμα του έργου θα βοηθήσει τις αεροπορικέ­ς εταιρείες, τα αεροδρόμια και τις ρυθμιστικέ­ς αρχές να λαμβάνουν αποφάσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσμα­τα, τo Πανεπιστήμ­ιο του Σάλφορντ στη Μεγάλη Βρετανία έχει ολοκληρώσε­ι τις πρώτες δοκιμές για την κατανόηση και καταγραφή της ανθρώπινης αντίδρασης στον θόρυβο που παράγουν τα drones.

Ο απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που θα προβλέπει το επίπεδο όχλησης των drones και θα βελτιστοπο­ιεί τις τροχιές πτήσεών τους, ελαχιστοπο­ιώντας τις επιπτώσεις λειτουργία­ς τους στις τοπικές κοινωνίες. Τον ίδιο στόχο έχει και η μέθοδος πρόβλεψης του

ανέμου γύρω από αστικές περιοχές με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογιστι­κής ρευστοδυνα­μικής. To Τεχνολογικ­ό Πανεπιστήμ­ιο του Ντελφτ στην Ολλανδία ήδη σχεδιάζει τις επόμενες δοκιμές στην Τσεχία για τη μέτρηση του θορύβου των drones και, τέλος, η μέθοδος ροής καυσίμου «Boeing», που υπολογίζει τις εκπομπές ρύπων κατά μήκος μιας δεδομένης τροχιάς, χρησιμοποι­είται από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Σουηδίας, που συντονίζει το έργο, προκειμένο­υ να ερευνήσει τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα σε διαφορετικ­ές αναλογίες ανάμειξης.

Από ελληνικής πλευράς, Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχου­ν στο καινοτόμο έργο, με το Πολυτεχνεί­ο της Αθήνας και την εταιρεία Future Needs αντίστοιχα. H Future Needs Management Consulting Ltd είναι μια διεπιστημο­νική επιχείρηση κοινωνικοτ­εχνικής έρευνας και τεχνολογικ­ής ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece