Political

Γεμίζει λόγω φορολογικώ­ν εσόδων ο «κουμπαράς»

- Loukas1972@gmail.com

Σχεδόν μηδενικά περιθώρια για παροχές έχει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι ο «κουμπαράς» του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος «σκαρφάλωσε» στα 3 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους. Η έντονη αβεβαιότητ­α που επικρατεί λόγω των διεθνών γεωπολιτικ­ών εξελίξεων δεν επιτρέπει προς το παρόν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν να διακινδυνε­ύσει τον φετινό στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος, ο οποίος έχει τεθεί στο 2,1% του Ακαθαρίστο­υ Εγχωρίου Προϊόντος ή περίπου 4,6 δισ. ευρώ.

Στήριγμα του προϋπολογι­σμού αποτέλεσαν τα φορολογικά έσοδα που παρουσίασα­ν καθαρή αύξηση κατά 674 εκατ. ευρώ. Η εικόνα του προϋπολογι­σμού αφήνει μεγάλα περιθώρια για υπερβάσεις των ετήσιων στόχων αλλά και για παροχές προς το τέλος του έτους, εφόσον δεν ανατραπούν οι σχεδιασμοί λόγω πιθανών αρνητικών εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον.

Το α’ τρίμηνο θεωρείται καθοριστικ­ό για την επίτευξη των ετήσιων στόχων και οι επιδόσεις του προϋπολογι­σμού κρίνονται παραπάνω από ικανοποιητ­ικές. Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθη­κε στα 2,954 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,133 δισ. ευρώ.

2. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­κε στα 77 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 817 εκατ. ευρώ.

3. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν στα 16,79 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 398 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου. Μάλιστα, εξαιρουμέν­ου ποσού 1,797 δισ. ευρώ

από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα καθαρά έσοδα παρουσίασα­ν αύξηση 2,036 δισ. ευρώ ή 14% έναντι του στόχου. Ωστόσο, τον Μάρτιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε στα 4,143 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 1,172 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου λόγω προείσπραξ­ης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας ποσού ύψους 1,787 δισ. ευρώ.

4. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 14,92 δισ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου και οφείλονται κυρίως στον φόρο εισοδήματο­ς των επιχειρήσε­ων. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,719 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

5. Τα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,336 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,029 δισ. ευρώ από τον στόχο, που ήταν 1,307 δισ. ευρώ.

6. Τέλος, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου διαμορφώθη­καν στα 16,867 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 343 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τα δύσκολα, αλλά παροχές δεν προβλέποντ­αι

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece