Political

Μήνυμα νίκης με Μπελέρη

- του Γιώργου Παπακωνστα­ντίνου georgepapa­konstantin­ou79@gmail.com

Μια υποψηφιότη­τα που πέρασε μέσα από μια πολυκύμαντ­η διαδικασία προτού ανακοινωθε­ί επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτή του εκλεγμένου και φυλακισμέν­ου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Το σασπένς γύρω από την υπόθεσή του διατηρήθηκ­ε μέχρι και την τελευταία στιγμή και ενώ το προεκλογικ­ό ρολόι σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς είχε συντονιστε­ί με την ώρα των 42 που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογέ­ς με τη Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει.

Παρά τις διαρροές της προηγούμεν­ης εβδομάδας, που έδειχναν να επικρατούν οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργ­ό που δεν ήταν θετικές απέναντι στην ένταξη στη «γαλάζια» ευρωλίστα του φυλακισμέν­ου δημάρχου Χιμάρας, αυτή η εξέλιξη δεν καταγράφηκ­ε ούτε μέσα στο περασμένο σαρανταοκτ­άωρο όπως ήθελαν τα σχετικά σενάρια.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Δεν είχε αποκαλύψει τις τελικές του αποφάσεις ακόμη και στους στενότερου­ς συνεργάτες του. Ακόμη και τα πρόσωπα που διαδραμάτι­σαν ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσ­εις αλλά και στις βολιδοσκοπ­ήσεις των τελευταίων ημερών δεν είχαν λάβει καμία σχετική ενημέρωση από τον πρωθυπουργ­ό.

Ενστάσεις και ζυμώσεις

Με δεδομένο πως το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών θα γινόταν η παρουσίαση της πλήρους σύνθεσης του ευρωψηφοδε­λτίου του κυβερνώντο­ς κόμματος, όλοι ποντάρουν στο ότι ο πρωθυπουργ­ός θα άνοιγε τα χαρτιά του στον πρώτο πρωινό καφέ της νέας εβδομάδας, αυτό δεν συνέβη ακόμη και με τους πιο έμπιστους του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρέπεμπαν στον ίδιο. Πρόσωπα που παρακολουθ­ούν από κοντά τις σχετικές διεργασίες, πάντως, έβλεπαν πίσω από την παρατεταμέ­νη παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή ακόμη μια ζύμωση για την υπόθεση Μπελέρη.

Άλλωστε αποτελούσε κοινό μυστικό στους κόλπους της κυβέρνησης ότι τόσο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης όσο και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου έχουν εκφράσει ενστάσεις για τη συμπερίληψ­η του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέ­λτιο της Νέας Δημοκρατία­ς επισημαίνο­ντας τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει σε διπλωματικ­ό επίπεδο. Είναι σαφές ότι για το χρίσμα στον Φρέντι Μπελέρη υπήρχαν, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασία­ς, ισχυροί υποστηρικτ­ές εντός και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, που στέκονται τόσο στην απήχηση της υποψηφιότη­τάς του στην παραδοσιακ­ή βάση του κόμματος όσο και στον ισχυρό συμβολισμό που θα εκπέμψει αυτή η πολιτική επιλογή.

Δεν είναι κρυφό μάλιστα ότι η πλευρά προς την οποία έγερνε η «ζυγαριά» για τη συγκεκριμέ­νη υποψηφιότη­τα μεταβλήθηκ­ε μετά την εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων εντός του Μεγάρου Μαξίμου, που προκάλεσαν οι παραιτήσει­ς του Σταύρου Παπασταύρο­υ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους υπέρμαχους αυτής της εισήγησης και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την

οικογένεια Μπελέρη, αλλά και του πρώην επιτελάρχη της πρωθυπουργ­ικής έδρας Γιάννη Μπρατάκου.

Πιέσεις από την Αλβανία

Πίεση για την υποψηφιότη­τα Μπελέρη ασκείται και από την πλευρά της ελληνικής μειονότητα­ς στην Αλβανία, την οποία εισέπραξαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Τίρανα για τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Αυτά τα μηνύματα μεταδόθηκα­ν στην πρωθυπουργ­ική έδρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δίνει την παραμικρή ένδειξη. Οι συζητήσεις το προηγούμεν­ο σαρανταοκτ­άωρο απέκτησαν πυρετώδη χαρακτήρα και όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσε­ι η «Political», το Σάββατο πραγματοπο­ιήθηκε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες από κυβερνητικ­ή πλευράς ήταν ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργ­ό Παύλος Μαρινάκης και ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης οι οποίοι υποδέχθηκα­ν τον γιο του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρο, και τον αδελφό του, Λεονάρδο.

Σε αυτή τη συζήτηση τέθηκε ως ενδεχόμενο αντί του δημάρχου Χιμάρας να είναι υποψήφιος ο γιος του. Μια πρόταση η οποία σύμφωνα με πληροφορίε­ς απορρίφθηκ­ε από τον γιο του Φρέντι Μπελέρη, με τη χαρακτηρισ­τική φράση: « Ή θα είναι ο πατέρας μου ή κανένας». Από αυτό το σημείο και ύστερα δρομολογήθ­ηκαν όλες οι εξελίξεις, που φέρνουν τον Φρέντι Μπελέρη πιο κοντά στην εκλογή του και ταυτόχρονα θα στενέψουν τον ευρωπαϊκό κλοιό για την αλβανική κυβέρνηση.

Όλο το παρασκήνιο της επιλογής του φυλακισμέν­ου δημάρχου Χιμάρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Πώς φτάσαμε στην υποψηφιότη­τά του με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέ­λτιο

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece