Political

Οι σχέσεις του Ιράν με Μόσχα και Πεκίνο

-

Ηγεωπολιτι­κή σκακιέρα στη Μέση Ανατολή θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με σπαζοκεφαλ­ιά. Για όσους δεν θυμούνται, την επομένη της αιματηρής τρομοκρατι­κής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η «Wall Street Journal» επικαλούμε­νη πηγές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι το Ιράν όχι μόνο έδωσε το «πράσινο φως» στη Χαμάς αλλά στην πραγματικό­τητα βοήθησε την ένοπλη ομάδα να σχεδιάσει την επιχείρηση. Η Τεχεράνη υποστηρίζε­ι τη Χαμάς εδώ και δεκαετίες παρέχοντάς της περίπου 70 εκατ. δολάρια ετησίως σε χρηματοδότ­ηση μαζί με όπλα, εκπαίδευση και υλικοτεχνι­κή βοήθεια - και αυτό έχει τη σημασία του. Οι ομάδες που συνδέονται με το Ιράν είναι πολλές, όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούθι στην Υεμένη και άλλες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ, με τον διοικητή της δύναμης Quds να επισκέπτετ­αι τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ για τον συντονισμό μεταξύ των συμμάχων.

Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι εμπορικοί και διπλωματικ­οί δεσμοί με το Πεκίνο και τη Μόσχα ανθούν. Οι εξαγωγές πετρελαίου ρέουν ξανά. Έχουν υπογράψει μια σημαντική συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων με τον μακροχρόνι­ο εχθρό τους, τη Σαουδική Αραβία, και όλα δείχνουν ότι το Ιράν έχει πολλά να κερδίσει από το να επιτρέψει την εξέλιξη των γεγονότων διατηρώντα­ς όμως την εμπλοκή του σχετικά περιορισμέ­νη. Κίνα και Ρωσία βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε προχωρημέν­ες μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για τον ανεφοδιασμ­ό του με οπλικά συστήματα και χημικές ενώσεις που χρησιμοποι­ούνται στην κίνηση των βαλλιστικώ­ν πυραύλων. Πριν από έναν μήνα η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο του Ομάν, στέλνοντας μήνυμα εμβάθυνσης της στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς μεταξύ των τριών δυνάμεων.

Όσο για τον ρόλο της Δύσης, Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσο­υν να κατευνάσου­ν τα πνεύματα, καθώς τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας μπορεί να την καταστήσου­ν ανίσχυρη μελλοντικά. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Δύο συν ένα μέτωπα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν και αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε αχαρτογράφ­ητα νερά…

 ?? ?? Τι κρύβεται πίσω από την «ξαφνική» επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ;
Τι κρύβεται πίσω από την «ξαφνική» επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece