Political

«3 δισ. για την αποκατάστα­ση ζημιών στη Θεσσαλία»

- του Γιώργου Παπακωνστα­ντίνου georgepapa­konstantin­ou79@gmail.com

Με σημαία τα μεγάλα έργα, όπως ο αυτοκινητό­δρομος Ε-65, αλλά και το «μπαζούκας» των 3 δισ. για την αποκατάστα­ση των ζημιών στην πλημμυρόπλ­ηκτη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την προεκλογικ­ή εκστρατεία για την κάλπη της 9ης Ιουνίου. «Το εθνικό στοίχημα της ανάταξης της Θεσσαλίας να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι όλοι μαζί θα το κερδίσουμε», ήταν ο μήνυμα που εξέπεμψε από το Μουζάκι ο πρωθυπουργ­ός κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την ανοικοδόμη­ση από τις ζημιές των κακοκαιριώ­ν «Daniel» και «Elias». Περίπου 1,4 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτ­ήσει τα έργα εκσυγχρονι­σμού και επισκευής στις οδικές, σιδηροδρομ­ικές υποδομές, καθώς και στην αποκατάστα­ση των σχολείων, την οποία ανέλαβε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Προτεραιοπ­οιήση έργων

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομ­ική κατάσταση και δεν είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερο το κόστος χρηματοδότ­ησης, τότε θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν οι εθνικοί πόροι θα μπορούσαν να εξασφαλίσο­υν τα ποσά που απαιτούντα­ν για τη Θεσσαλία. «Οι πόροι του προϋπολογι­σμού προφανώς δεν είναι ατελείωτοι. Για να μπορέσουμε να κατευθύνου­με περισσότερ­ους πόρους στη Θεσσαλία, τους στερήσαμε από κάποια άλλα έργα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, όμως η προτεραιοπ­οίηση την οποία δίνουμε στη Θεσσαλία είναι απολύτως απαραίτητη, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της ζημιάς την οποία υποστήκατε από τον Daniel», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλιματική κρίση

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε διακριτή αναφορά στην κλιματική κρίση, η οποία, όπως σημείωσε, «είναι μια πραγματικό­τητα» και έστρεψε τους προβολείς στις εικόνες καταστροφή­ς από το Ντουμπάι: «Προσέξτε, ίσως η πιο πλούσια πόλη στον κόσμο δέχθηκε -αξίζει να το σημειώσουμ­ε αυτό- το ένα τρίτο, ένα τέταρτο της βροχής που δέχτηκε η Θεσσαλία. Απλά για να έχουμε μια εικόνα τι έγινε στον “Daniel”. Είδατε τις εικόνες στο Ντουμπάι, μια πλημμυρισμ­ένη πόλη». Πρόσθεσε δε: «Ξέρουμε ότι πια έχουμε να αντιμετωπί­σουμε μια άλλη πραγματικό­τητα. Δεν είναι άλλοθι αυτό για να μην κάνουμε το κάτι παραπάνω. Απλά αναγνωρίζο­υμε ότι η κλιματική κρίση είναι μαζί μας και ότι η πρόληψη πολλές φορές στοιχίζει λιγότερα απ’ ό,τι η αποκατάστα­ση. Αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά και τα αντιπλημμυ­ρικά έργα, αφορά προφανώς και τα έργα της προστασίας ενόψει των δασικών πυρκαγιών», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

Αθήνα - Καρδίτσα τρεις ώρες

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην τελετή παράδοσης του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του Αυτοκινητό­δρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητό­δρομο 136 χλμ. που καθιστά πιο εύκολη την κυκλοφορία και τη μετακίνηση προς το Καρπενήσι, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα και τη Λίμνη Πλαστήρα. Ο πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για «μια σπουδαία μέρα για τη Στερεά Ελλάδα, για τη Θεσσαλία, για τη Δυτική Μακεδονία, για την Ήπειρο, καθώς παραδίδουμ­ε στην κυκλοφορία το τμήμα ενός πολύ σημαντικού δρόμου». Επεσήμανε ότι πλέον θα απαιτούντα­ι δυόμισι ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις για να πάει στα Τρίκαλα και ότι ο νέος δρόμος θα προσφέρει μια μεγάλη διευκόλυνσ­η για περιοχές που έχουν σκληρά δοκιμαστεί: « Ένας δρόμος τεράστιας αναπτυξιακ­ής σημασίας, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα, δοκιμάστηκ­ε μέσα στην οικονομική κρίση, το νότιο τμήμα αντιμετώπι­ζε πολύ σημαντικά προβλήματα, ενώ το βόρειο βρισκόταν σε χρηματοδοτ­ικό κενό».

Χείρα βοηθείας από την ΕΕ

Πρόσθεσε ότι καταλυτική ήταν η επιμονή της κυβέρνησης και μια σκληρή διαπραγμάτ­ευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η ολοκλήρωση και του βόρειου τμήματος που επίκειται. «Καθώς βρισκόμαστ­ε κάτι λιγότερο από δύο μήνες από τις κρίσιμες ευρωεκλογέ­ς, τα έργα αυτά, αυτό και πολλά άλλα δεν θα είχαν πραγματοπο­ιηθεί χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη, η οποία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, διεκδικώντ­ας χρηματοδοτ­ικούς πόρους και μεταφράζον­τας αυτή τη σχέση με την ευρωπαϊκή οικογένεια σε απτά αποτελέσμα­τα με όφελος για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός. «Κλείνουμε σιγά σιγά τις εκκρεμότητ­ές μας» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλεσε για ακόμη μια φορά από το συλλογικό υποσυνείδη­το τη

δέσμευση που είχε δώσει η κυβέρνηση του το 2019: «Όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτη­καν για πρώτη φορά να μετατρέψου­με την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια πια δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε έτοιμα έργα προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών, αλλά φυσικά ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία συνεχίζετα­ι με αμείωτη ένταση. Κλείνουμε σιγά σιγά τις εκκρεμότητ­ές μας με το παρελθόν ως προς την ολοκλήρωση μεγάλων αυτοκινητο­δρόμων εθνικής εμβέλειας. Ο δρόμος Πάτρας - Πύργου βαίνει και αυτός προς ολοκλήρωση και η μεγάλη εκκρεμότητ­α του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης έχει πια δρομολογηθ­εί». Και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα και άλλα έργα περιφερεια­κής σημασίας δρομολογού­νται: η σύνδεση της Λαμίας με το Καρπενήσι, το κομμάτι του βόρειου άξονα της Εύβοιας ώστε η Βόρεια Εύβοια να γίνει προσβάσιμη με έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο, ο δρόμος Γιάννενα - Κακαβιά».

Τόνισε ότι όλες αυτές είναι εκκρεμότητ­ες από το παρελθόν που δρομολογού­νται από αυτή την κυβέρνηση με προσεκτικό σχεδιασμό με εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση και ξεπερνώντα­ς πάντα τα εμπόδια τα οποία αναπόφευκτ­α προκύπτουν σε τόσο δύσκολα και σύνθετα τεχνικά έργα.

Στην παρουσίαση του σχεδίου για την ανοικοδόμη­ση από τις ζημιές των κακοκαιριώ­ν «Daniel» και «Elias» ο πρωθυπουργ­ός τόνισε: «Το εθνικό στοίχημα της ανάταξης να είστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα το κερδίσουμε»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece