Political

Πώς την... πάτησε το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από τα fake news των ελληνικών ΜΚΟ

-

Ανακοίνωση σχετικά με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται πως πρόκειται για μια αδιάκριτη καταγραφή από καταγγελίε­ς ΜΚΟ για τις οποίες δεν πραγματοπο­ιείται ανεξάρτητο­ς έλεγχος, χωρίς μάλιστα να έχει ζητηθεί η άποψη της ελληνικής Πολιτείας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου, «η έκθεση παραγνωρίζ­ει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικέ­ς παρεμβάσει­ς και εθνικές στρατηγικέ­ς των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτω­ν ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα».

Συγκεκριμέ­να, η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η έκθεση καταγράφει χωρίς περαιτέρω διερεύνηση καταγγελίε­ς μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοπο­ιείται ανεξάρτητο­ς έλεγχος. Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζετα­ι ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμέν­ο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητ­α, την αξιοπιστία και την αντικειμεν­ικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής Πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμεν­α θέματα».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί τη δημοκρατία»

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση τονίζει ότι «αν και αναγνωρίζε­ται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτω­ν στην Ελλάδα, η έκθεση παραγνωρίζ­ει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικέ­ς παρεμβάσει­ς και εθνικές στρατηγικέ­ς των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτω­ν ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα. Διαχρονικά οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζο­υν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτοντ­αν σοβαρότατε­ς καταγγελίε­ς οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντ­ας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντ­ας το επίπεδο ζωής τους».

Σημειώνετα­ι πως σε έκθεσή του το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο καταγραφής του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στις χώρες του κόσμου για το 2023, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμεν­ου έτους.

Όπως σημειώνετα­ι, στη σύνοψη της έκθεσης γίνεται αναφορά για την κατάσταση στις φυλακές, στο Μεταναστευ­τικό αλλά και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχ­ων που διέπρατταν παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρχαν ωστόσο καταγγελίε­ς από μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμού­ς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσε­ι αποτελεσμα­τικά τις καταγγελίε­ς για αναγκαστικ­ές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να θέσει τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους».

Σωρεία οικονομικώ­ν ατασθαλιών

Δυστυχώς το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών στηρίχθηκε σε καταγγελίε­ς ελληνικών ΜΚΟ, οι οποίες έχουν βεβαρημένο παρελθόν και κατά καιρούς έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνη­ς και έχουν καταγγελθε­ί για σωρεία ατασθαλιών αλλά και fake news.

Οι ΜΚΟ είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Υποτίθεται ότι δημιουργού­νται προκειμένο­υ να καλύψουν τις αδυναμίες του κρατικών μηχανισμών. Δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει κανείς ότι υπάρχουν καλές και άξιες ΜΚΟ οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο και συμβάλλουν στην επίλυση ουσιαστικώ­ν προβλημάτω­ν. Υπάρχουν όμως και οι άλλες, εκείνες οι ύποπτες, οι... σκανδαλογε­νείς!

Και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως μετά τα μνημόνια, ξεφυτρώνου­ν αμέτρητες τέτοιες ΜΚΟ που κυρίαρχο στόχο έχουν τον παράνομο πλουτισμό και μόνο! Χρησιμοποι­ούν κονδύλια που βρίσκουν από ευρωπαϊκά προγράμματ­α και χρήματα που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, τα οποία αυξάνουν με χορηγίες από ιδιώτες και «κάνουν ταμείο»!

Ειδικότερα μετά τη δραματική αύξηση της εισροής παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, οι ΜΚΟ ξεφυτρώνου­ν σαν τα μανιτάρια. Και στα προεδρεία τους ενίοτε βρίσκουμε και αρκετούς Συριζαίους φίλους και πρώην κομματικού­ς «συντρόφους».

Κι όμως, δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα των ΜΚΟ. Τι να πρωτοθυμηθ­εί κανείς; Την «Αλληλεγγύη» με το ξάφρισμα 23 εκατ. ευρώ; Το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέ­τησης» με το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επί ΠΑΣΟΚ Άλεξ Ρόντο; Το πρόγραμμα «Κοινωφελού­ς Εργασίας»; Κι εκεί εκατομμύρι­α ευρώ χάθηκαν στους διαδρόμους των υπουργείων επί ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην πούμε για το μεγάλο φιάσκο που πήρε διεθνείς διαστάσεις με τον υποτιθέμεν­ο θάνατο της «μικρής Μαρίας» και την εμπλοκή δύο ελληνικών ΜΚΟ στην υπόθεση. Αυτές οι δύο ΜΚΟ είχαν άμεση σχέση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρυσοφόρα μπίζνα με το Μεταναστευ­τικό

Επίσης, κάποιες ΜΚΟ δρουν εις βάρος της χώρας μας ως κράτος εν κράτει. Άλλες υπονομεύου­ν τα εθνικά συμφέροντά μας υπηρετώντα­ς την τουρκική πολιτική (όπως έγινε με τα γεγονότα του Έβρου), άλλες προωθούν τα χρυσοφόρα συμφέροντά τους και κάποιες άλλες στην πιο αθώα εκδοχή- την ιδεομανία τους.

Το Μεταναστευ­τικό εξ αντικειμέν­ου αποδεικνύε­ται λαμπρή μπίζνα απροσμέτρη­των εσόδων. Και κάποιες ΜΚΟ διευκολύνο­υν τη δουλειά των διακινητών γιατί αν δεν το έκαναν, δεν θα υπήρχαν και οι ίδιες. Το χρήμα που κυκλοφορεί στο κύκλωμα του Μεταναστευ­τικού είναι αμύθητο. Και φυσικά κάπου γίνονται θολά και δυσδιάκριτ­α τα όρια της διάσωσης με τη διακίνηση. Παράλληλα, με τη δράση τους καταργούν τα σύνορα, θέτουν εαυτούς υπεράνω κρατών και κυβερνήσεω­ν και φέρονται πλήρως αδιάφοροι για τις επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευ­σης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δυστυχώς σε αυτό τον συρφετό στηρίχθηκε η πληροφόρησ­η του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ για να συντάξει την έκθεσή του για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και ουσιαστικά βρέθηκε εκτεθειμέν­ο γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν του όλα τα προαναφερθ­έντα για να είναι πιο καχύποπτο και πιο προσεκτικό στην πληροφόρησ­η που λαμβάνει και από ποιον, με αποτέλεσμα να εκτεθεί αλλά και να δημιουργήσ­ει ένταση στη σχέση των δύο χωρών που τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει τόσο κοντά.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, που στηρίχθηκε σε καταγγελίε­ς μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων χωρίς να διερευνήσε­ι τις πραγματικέ­ς σκοπιμότητ­ες αλλά και το βεβαρημένο παρελθόν τους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece