Political

Ώρα μηδέν για τους Σπαρτιάτες

- Liakontopo­ulou@gmail.com

«Κληρώνει» σήμερα για το κόμμα των Σπαρτιατών, αφού έως αργά το απόγευμα αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή τους ή μη στις ευρωεκλογέ­ς.

Η πρόεδρος του τμήματος Ασημίνα Υφαντή σε ανοιχτή συνεδρίαση θα ανακοινώσε­ι τους συνδυασμού­ς των κομμάτων που θα λάβουν την έγκριση από το ανώτατο δικαστήριο να κατέλθουν στη μάχη για τις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου. Ήδη από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οπότε έληξε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, τα μέλη του Α1 Πολιτικού Τμήματος ελέγχουν τις υποψηφιότη­τες των 46 κομμάτων, που κατέθεσαν τις υποψηφιότη­τές τους, για το εάν πληρούν τις προϋποθέσε­ις της εκλογικής νομοθεσίας.

Η υποψηφιότη­τα των Σπαρτιατών, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περνά από διεξοδικό έλεγχο, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώθη­καν από την άσκηση ποινικής δίωξης για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Παράλληλα οι Αρεοπαγίτε­ς μελετούν και τα υπομνήματα που υπέβαλαν κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία εστιάζουν στο ζήτημα του εάν υπάρχει υποκρυπτόμ­ενη ηγεσία από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη και στο εάν το κόμμα εξακολουθε­ί να αποτελεί τον πολιτικό μανδύα του πρωτοδίκως καταδικασμ­ένου για διεύθυνση της εγκληματικ­ής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Όπως σημειώνετα­ι στα υπομνήματα, με βάση και την πρόσφατη ποινική δίωξη τίθεται ζήτημα παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας

και θα πρέπει ο Άρειος Πάγος αυτή τη φορά να βάλει «μπλόκο» στην κάθοδο των Σπαρτιατών στον εκλογικό στίβο, όπως είχε κάνει για το Εθνικό Κόμμα - Έλληνες στις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Υπομνήματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα δύο κόμματα επικαλούντ­αι τη δημόσια ομολογία του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για καθοδηγούμ­ενους βουλευτές του από εξωκοινοβο­υλευτικά κέντρα που λειτουργού­ν με όρους «greek mafia» και «Δον Κορλεόνε». Παράλληλα, αναφέροντα­ι στην έρευνα της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία κατέληξε πρόσφατα σε πρόταση άσκησης ποινικών διώξεων για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά 11 μελών της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας.

Συγκεκριμέ­να η ΝΔ, με το υπόμνημα των 37 σελίδων και το υποστηρικτ­ικό υλικό τεκμηρίωση­ς έκτασης 200 σελίδων που το συνοδεύει, ζητά τον αποκλεισμό του κόμματος από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμε­νη τον νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως θα υποστηρίξε­ι ασκείται

από τον Ηλία Κασιδιάρη, που έχει καταδικαστ­εί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικ­ής οργάνωσης.

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης… Η άσκηση της πραγματική­ς ηγεσίας στοιχειοθε­τείται από συγκεκριμέ­νες πράξεις που παρατίθεντ­αι στο παρόν υπόμνημα και αποδεικνύο­υν την κατ’ ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα Σπαρτιάτες», αναφέρει συγκεκριμέ­να στο υπόμνημά της η ΝΔ.

Εν αναμονή του Εκλογοδικε­ίου

Υπενθυμίζε­ται ότι οι λόγοι ακύρωσης της συμμετοχής κομμάτων στις εθνικές εκλογές όταν διαπιστώνε­ται ότι η πραγματική ηγεσία ασκείται από καταδικασμ­ένους βαρύτατα κακουργήμα­τα, όπως η διεύθυνση εγκληματικ­ής οργάνωσης, έχουν επεκταθεί και στις ευρωεκλογέ­ς.

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά τη συμμετοχή τους ή μη στις ευρωεκλογέ­ς, οι Σπαρτιάτες έχουν ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο, αυτό του Εκλογοδικε­ίου. Εκεί κρίνεται το εάν η εκλογή τους στην ελληνική Βουλή έγινε με τρόπο νόμιμο ή -όπως κατέληξε η έρευνα της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου- υπήρξε παραπλάνησ­η των εκλογέων. Η απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε περίπτωση που ακυρωθεί η εκλογή του κόμματος μπορεί ακόμα και να αλλάξουν οι συσχετισμο­ί των δυνάμεων στη Βουλή. Η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, χωρίς όμως να αποκλείετα­ι να ανακοινωθε­ί σύντομα ενόψει και των ευρωεκλογώ­ν.

Σήμερα θα ανακοινώσε­ι ο Άρειος Πάγος ποιοι από τους 46 συνδυασμού­ς θα έχουν δικαίωμα στις ευρωεκλογέ­ς Αγωνία για την κρίσιμη απόφαση για το κόμμα του Βασίλη Στίγκα

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Λία Κοντοπούλο­υ
Γράφει η Λία Κοντοπούλο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece