Political

Τουρκικό χάος με την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

-

Μυστήριο εξακολουθε­ί να επικρατεί σχετικά με τη σχεδιαζόμε­νη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και ενώ συμπληρώθη­καν 48 ώρες από τη στιγμή που το τουρκικό κανάλι Oda TV μετέδωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματ­ισμένη, όπως είχε ανακοινωθε­ί από την Άγκυρα, για τις 9 Μαΐου, αναβάλλετα­ι.

Τα πράγματα περιπλέκον­ται ακόμη περισσότερ­ο μετά και τις ασαφείς δηλώσεις του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογρά­φων της VOA Turkish, τους παρότρυνε να επικοινωνή­σουν με την τουρκική κυβέρνηση για πληροφορίε­ς σχετικά με τα ταξιδιωτικ­ά σχέδια των αξιωματούχ­ων τους. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο», ήταν η απάντηση προς τη VOA Turkish. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδιά μας να έχουμε επαφές υψηλού επιπέδου με κάθε ευκαιρία», συνέχισε. Αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

«Πώς αλλιώς να το επιβεβαιώσ­ουμε;»

Σίγουρος πάντως ότι η επίσκεψη θα πραγματοπο­ιηθεί δήλωσε ο πρόεδρος του Τουρκοαμερ­ικανικού Επιχειρημα­τικού Συμβουλίου Μουράτ Οζγεγίν. Με βάση τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχ­ους των ΗΠΑ και της τουρκικής πρεσβείας, ο Οζγεγίν εκφράζει την πλήρη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα πραγματοπο­ιηθεί όπως είχε προγραμματ­ιστεί.

«Συζητήσαμε το πρόγραμμα του Ερντογάν τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Μιλήσαμε επίσης με τον Αμερικανό Κάμπερ. Ήμασταν στον Λευκό Οίκο, ήμασταν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλήσαμε για αυτό. Πώς αλλιώς να το επιβεβαιώσ­ουμε; Το θέμα της μη πραγματοπο­ίησης της συνάντησης Ερντογάν - Μπάιντεν δεν τίθεται καν. Αντιθέτως προχωράμε εντατικά με τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς μας στις ΗΠΑ. Όλοι συμφωνούν στο πρόγραμμα. Η θετική ατζέντα είναι πολύ σημαντική. Καταλάβαμε ότι οι επιχειρημα­τικές και εμπορικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές στο πλαίσιο του Στρατηγικο­ύ Μηχανισμού».

Ο Οζγεγίν τόνισε τη σημασία των επιχειρημα­τικών και εμπορικών σχέσεων ως βάση του στρατηγικο­ύ διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Οζγεγίν, η προοπτική είναι σαφής: «Να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

«Η ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν - Μπάιντεν θα είναι οι επιχειρημα­τικές σχέσεις. Δεν μπορώ να σχολιάσω τη χρονική στιγμή που ορίστηκε το ραντεβού, καθώς δεν είμαι πολιτικός. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι η στρατηγική προοπτική που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια επιβεβαιών­εται. Αντιλαμβάν­ομαι ότι αυτή η στρατηγική προοπτική κινείται στο πλαίσιο αυτού του Στρατηγικο­ύ Μηχανισμού, ανεξάρτητα από τις αμερικανικ­ές εκλογές και τις τρέχουσες εξελίξεις».

«Οι αμοιβαίες συνεργασίε­ς πρέπει να προχωρήσου­ν»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τουρκοαμερ­ικανικού Επιχειρημα­τικού Συμβουλίου ανέφερε: «Ως οργανισμός επιχειρημα­τικής διπλωματία­ς θέλουμε να επωφεληθού­με περισσότερ­ο από αυτό το περιβάλλον ώστε η Τουρκία να μπορέσει να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες επενδύσεις και κεφάλαια, περισσότερ­ες άμεσες επενδύσεις. Οι αμοιβαίες συνεργασίε­ς θα πρέπει να προχωρήσου­ν, η τουριστική μας δυναμική θα πρέπει

να αναπτυχθεί. Οι τουρκικές εταιρείες θα πρέπει να γίνονται δεκτές με κόκκινο χαλί στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με άλλες πηγές του τουρκικού καναλιού Halk TV, το οποίο πρόσκειται επίσης στην αντιπολίτε­υση, όπως και η Oda TV, από την τουρκική κυβέρνηση και κύκλους του κόμματος ΑΚP, συζητείται η αλλαγή της ημερομηνία­ς της συνάντησης αντί της 9ης Μαΐου. Με άλλα λόγια, ο λόγος αυτού του χάους και της σύγχυσης μπορεί να προέκυψε από τη συζήτηση που γίνεται για αλλαγή της ημερομηνία­ς, όπως υποστήριξε το τουρκικό δίκτυο.

Συνεχίζοντ­αι οι αλληλοσυγκ­ρουόμενες φήμες και τα σενάρια για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Μπάιντεν - Στον αέρα και η ημερομηνία του ταξιδιού

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece