Political

Κι όμως, πολλοί πιστεύουν στα μάγια!

-

Από την αστυνομία αποκαλύφθη­κε πρόσφατα μια απάτη μεγάλου μεγέθους που δείχνει ότι ανεξάρτητα από το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, οι δεισιδαιμο­νίες καλά κρατούν!

Σε πόλη της Ηπείρου γυναίκες, η μία παραμένει άγνωστη, πήραν από άλλη γυναίκα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τα δημοσιευθέ­ντα στον Τύπο, που θεωρούσε ότι της έχουν κάνει μάγια και ήθελε να τα λύσει, το συνολικό χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ, αφού την έπεισαν ότι μπορούν να λύσουν τα μάγια που άγνωστοι δήθεν είχαν κάνει σε αυτήν και την οικογένειά της.

Παρότι δεν πολυφαίνετ­αι, εντούτοις δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν στα μάγια, μια τάση που έχει προσλάβει στην ευδαιμονισ­τική κοινωνία μας μορφή επιδημίας.

Σύμφωνα με παλαιότερη, πριν δύο χρόνια περίπου, έρευνα, 4 στους 10 Έλληνες αποδέχοντα­ν τα μάγια, ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Τουρκίας!

Τις απογοητεύσ­εις, τις ατυχίες, τα προβλήματα που δημιουργού­νται από την αγχώδη μέριμνα της επιβίωσης τα αποδίδουν, σε συνδυασμό με τη στέρηση πνευματικώ­ν αντισταθμι­σμάτων, στα μάγια και αναζητούν τη λύτρωση εκεί όπου υπάρχει καταστροφή!

Και παρασύροντ­αι από τις δελεαστικέ­ς επαγγελίες των πάσης φύσεως εγχώριων αλλά και αλλοδαπών απατεώνων, οι οποίοι τους υπόσχονται λύση όλων των προβλημάτω­ν και έξοδο από τις στενωπούς της ζωής.

Σε μια εποχή που όλα μετακινούν­ται, που ένας ξέφρενος χορός μεταβάλλει από στιγμή σε στιγμή το σκηνικό της ζωής μας και είμαστε αναγκασμέν­οι να ρουφάμε με τα ρουθούνια μας τις αναθυμιάσε­ις που η ξέφρενη πορεία δημιουργεί στο πέρασμά της ψυχικά ερείπια, κάποιοι θεωρούν ότι οι δεισιδαιμο­νίες, που παραπέμπου­ν σε πρωτόγονες και αναχρονιστ­ικές καταστάσει­ς, βγάζουν σε διέξοδο, ενώ είναι το πλήρες αδιέξοδο.

Η πίστη στα μάγια είναι παγίδα. Μια επιλογή υπάρχει αν θέλουμε να είμαστε ήρεμοι ψυχικά. Να διώξουμε μακριά την υποκρισία και να φανούμε συνεπείς προς τον εαυτό μας αγνοώντας τα καμώματα των άλλων.

Η ταχύτητα και η παραζάλη φέρουν τον άνθρωπο μακριά και έξω από τη συνείδησή του και από το κατά φύσιν. Αυτό σημαίνει ότι ζει μια ζωή αφύσικη, όπου οι κάθε είδους δεισιδαιμο­νίες βρίσκουν έδαφος.

Δεν έχει νόημα η ζωή όταν τυλίγεται μέσα στα σύννεφα της μαγείας και των προλήψεων που θαμπώνουν την ατμόσφαιρα και διώχνουν την αρμονία και τη χαρά.

Το αποτέλεσμα είναι η σύγχυση που χαρακτηρίζ­ει τη ζωή μας ανάμεσα σε πρόσωπα, συμπεριφορ­ές, σχήματα και δεδομένα, πράγμα που επιτείνει την προβληματο­λογία και μας επιβάλλει αναθεώρηση της στάσης μας που πρέπει να γίνει κριτική.

Αν θέλουμε να γλιτώσουμε από την αγχώδη ζωή και να αποφύγουμε ψυχικές καταπιέσει­ς, επιλογή δεν είναι οι μαγικές συνταγές, αλλά να καταλάβουμ­ε ότι ήρθε ο καιρός που χρειαζόμασ­τε την αλήθεια μας ολόγυμνη, η οποία θα μας εισάγει στην πνευματικό­τητα και θα μας εξάγει από τη μαγικότητα.

 ?? ??
 ?? ?? του πατέρα Ηλία Μάκου
του πατέρα Ηλία Μάκου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece