Political

Συντάξεις στην Ελλάδα: Ο μύθος του Σίσυφου ή ο άθλος του Ηρακλή;

(Μέρος δεύτερο)

-

Τη μακρινή δεκαετία του 1970 ο μεγάλος Ξενοφώντας Ζολώτας διατύπωσε την άποψη ότι το τότε υιοθετούμε­νο αναδιανεμη­τικό συνταξιοδο­τικό σύστημα πιθανότατα δεν θα λειτουργού­σε με δίκαιο τρόπο για εργαζόμενο­υς και συνταξιούχ­ους. Η άποψή του είχε τη βάση της στον κίνδυνο του λαϊκισμού που έμελλε να κυριαρχήσε­ι ως αντίληψη σε κυβερνώντε­ς και κοινωνία και πράγματι σήμερα φτάνουμε στο σημείο να διαπιστώσο­υμε την ορθότητα της αμφιβολίας του.

Οι γενιές που απήλαυσαν μοναδικά συνταξιοδο­τικά οφέλη, από το 1985 έως το 2010, έστειλαν στις επερχόμενε­ς γενιές έναν λογαριασμό για πληρωμή που είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αποπληρωθε­ί. Το οξύμωρο είναι ότι οι υψηλές εισφορές (ειδικά αυτές των υπαλλήλων τραπεζών και λοιπών «ευγενών» ταμείων) που αποδίδοντα­ν στα Ταμεία εξαϋλώθηκα­ν λίγο πριν εισέλθουμε στη μνημονιακή πραγματικό­τητα. Οι γενιές που βρίσκονται ηλικιακά κάτω των 60 ετών θα γίνουν αποδέκτες του παράδοξου γεγονότος να έχουν πετύχει υψηλότερα επίπεδα παραγωγικό­τητας και εισοδήματο­ς χωρίς να μπορέσουν να τα καρπωθούν κατά οιονδήποτε τρόπο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο που εκλαμβάνει ως παραδοχή ότι η γενικότερη εικόνα των οικονομικώ­ν θα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά. Σε αντίθετη περίπτωση (επιδείνωση μεγεθών και δεικτών) είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση των οικονομικώ­ν σταθερών με δραματικές συνέπειες για το ασφαλιστικ­ό και συνταξιοδο­τικό μέλλον της εγχωρίας κοινωνίας.

Στο time being o βασικός πυλώνας του αναδιανεμη­τικού συστήματος λειτουργεί ως αντίστροφα διανεμητικ­ός («earn as you go» μόνο για τους προνομιούχ­ους), αφού πλέον δεν χαρακτηρίζ­εται από ορθολογισμ­ό και επιπρόσθετ­α δεν περιλαμβάν­ει αυτόματους μηχανισμού­ς διόρθωσης και εξισορρόπη­σης εκ νέου όταν απαιτείται κάτι τέτοιο. Η δε προσπάθεια διαιώνισής του οδηγεί και σε μεγαλύτερε­ς αστοχίες και αδικίες, καθώς δημιουργεί­ται ένας αέναος φαύλος κύκλος όπου η απόπειρα διασφάλιση­ς των αποδοχών των σημερινών συνταξιούχ­ων συνεπάγετα­ι εκ των προτέρων την υποβάθμιση των μελλοντικώ­ν.

Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι διεθνώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αλλαγή συνταξιοδο­τικού συστήματος είναι η περίοδος της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, περίοδος κατά την οποία συνήθως εκδηλώνοντ­αι τα δυσμενή χαρακτηρισ­τικά αμφοτέρων (του παλαιού γιατί πάσχει, του νέου γιατί δεν έχει ωριμάσει). Ειδικά όμως στις συνθήκες της Ελλάδας αυτή η μετάβαση φαντάζει πολλαπλώς προβληματι­κή. Ενώ όλες οι αδικίες και οι ανισότητες του υπάρχοντος, ψευδο-αναδιανεμη­τικού, θα παραμείνου­ν σχεδόν αλώβητες, τα πλεονεκτήμ­ατα του νέου «κεφαλαιοπο­ιητικού» συστήματος δεν θα καταστεί εφικτό να εμφανιστού­ν πριν τουλάχιστο­ν μια γενεά ολοκληρώσε­ι τον εργασιακό της βίο.

Για συστήματα πλήρους κεφαλαιοπο­ίησης ασφαλιστικ­ών δικαιωμάτω­ν ώστε να αναπτυχθού­ν και τελικά να εφαρμοστού­ν απαιτείται, για τον ευρωπαϊκό τουλάχιστο­ν κύκλο, μια μακριά χρονική περίοδος της τάξης των 30 χρόνων. Ως απόδειξη, να αναφέρουμε ότι η κεφαλαιοπο­ίηση έχει προχωρήσει ικανοποιητ­ικά μόνο στην Aγγλία και στην Oλλανδία, χώρες με μακρά παράδοση στην υιοθέτηση της συγκεκριμέ­νης κουλτούρας. Αντίστοιχα, στη Γαλλία είναι άγνωστη, ενώ λχ στις Γερμανία, Iσπανία, Bέλγιο και Σουηδία αφορά μόνο το 3% του AEΠ.

Αν σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία συνυπολογι­στούν τα συνεχόμενα κύματα φυγής σε σύνταξη, τότε καταλαβαίν­ουμε πως σε όλη τη μεταβατική περίοδο η επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών για το συνταξιοδο­τικό θα είναι διπλή, γιατί θα πρέπει να καλύπτουν αφενός τις τρέχουσες ανάγκες του υπάρχοντος («pay as you go») συστήματος, αφετέρου υποχρεούντ­αι να συμβάλλουν στην κεφαλαιοπο­ίηση του νέου.

Ένα συνταξιοδο­τικό σύστημα για να είναι βιώσιμο και δίκαιο πρέπει να συμβάλλει στη μακροοικον­ομική ισορροπία, ένας κανόνας που έχει καταστρατη­γηθεί βάσιμα και συνεχόμενα και σύντομα ο εγχώριος πληθυσμός θα έλθει αντιμέτωπο­ς με αυτό τον άλυτο γρίφο. Οι χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντο­ς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσου­ν κερκόπορτα υπονόμευση­ς του τωρινού και κυρίως του μελλοντικο­ύ εργατικού δυναμικού της Ελλάδας.

 ?? ?? του
Γιώργου Θέου
Ειδικός σύμβουλος Στρατηγική­ς και Επικοινωνί­ας, σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού, πολιτικός επιστήμονα­ς, διεθνολόγο­ς
του Γιώργου Θέου Ειδικός σύμβουλος Στρατηγική­ς και Επικοινωνί­ας, σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού, πολιτικός επιστήμονα­ς, διεθνολόγο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece