Political

Σε ιστορικό ρεκόρ ελέω πολέμου στην Ουκρανία

-

Οι παγκόσμιες στρατιωτικ­ές δαπάνες έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2023, για ένατη συναπτή χρονιά, υποδεικνύε­ι έκθεση αναφοράς που δημοσιοποι­ήθηκε πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσιοποι­εί το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), οι στρατιωτικ­ές δαπάνες σε πραγματικέ­ς τιμές, αφαιρουμέν­ου του πληθωρισμο­ύ, αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, φτάνοντας στα 2,44 τρισ. δολάρια, έναντι 2,24 τρισ. το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009 υπογραμμίζ­ει το Ινστιτούτο. Και οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικ­ές δαπάνες στον κόσμο τις αύξησαν κατά πολύ· ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας θεωρείται η βασική αιτία της θεαματικής ανόδου τους.

«Όλες οι περιοχές που μελετάμε σημείωσαν αύξηση», κάτι που αποκαλύπτε­ι πως «ο κόσμος νιώθει λιγότερο ασφαλής και πιθανόν καταφεύγει σε σκληρά μέτρα για την ασφάλειά του μάλλον παρά σε διπλωματικ­ά μέσα», τόνισε ο ερευνητής του SIPRI Λορέντσο Σκαρατζάτο στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πολλές κυβερνήσει­ς ανησυχούν για την κλιμάκωση «των εντάσεων και της αστάθειας» και για αυτό αυξάνουν τις στρατιωτικ­ές τους δαπάνες, πάνω από όλα οι ευρωπαϊκές, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, εξήγησε.

Αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, στα 2,44 τρισ. δολ. - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009

ΗΠΑ - Κίνα στις δύο πρώτες θέσεις

Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με στρατιωτικ­ές δαπάνες που ανήλθαν σε 916 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πάνω από το ένα τρίτο -το 37%- των παγκόσμιων στρατιωτικ­ών δαπανών και για ποσό περίπου τριπλάσιο από αυτό της χώρας που καταλαμβάν­ει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, της Κίνας.

Το Πεκίνο αφιέρωσε κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτο­υ 296 δισ. δολάρια στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ή περίπου

το 12% των παγκόσμιων στρατιωτικ­ών δαπανών, ποσό αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση.

Με άλλα λόγια, στις ΗΠΑ και στην Κίνα αναλογούσα­ν πέρσι σχεδόν οι μισές από τις παγκόσμιες στρατιωτικ­ές δαπάνες. Οι πρώτες επτά χώρες της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητε­ς σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ρωσία παρέμεινε στην τρίτη θέση, ακολουθούμ­ενη από την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.

Στην 7η θέση η Γερμανία, λίγο πίσω από τη Βρετανία

Το Βερολίνο επικρίνετα­ι συχνά διότι οι στρατιωτικ­ές δαπάνες της «δεν έχουν φθάσει ακόμη το 2% του ΑΕΠ της, τον στόχο του NATO», σημείωσε ο ερευνητής του SIPRI Λορέντσο Σκαρατζάτο. Ωστόσο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη πως η Γερμανία είναι η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες

στρατιωτικ­ές δαπάνες στη Γηραιά Ήπειρο, πίσω μόνο από τη Βρετανία, και ότι το ποσοστό των δαπανών της το 2023 ήταν 1,5% του ΑΕΠ, όμως έχει δεσμευθεί πως θα το αυξήσει στο 2% από το 2024 και μετά. Τα πράγματα στη Γερμανία «αλλάζουν», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αλεξάντερ Λουρτς, ειδικός σε ζητήματα αφοπλισμού στην Greenpeace, πλειοδοτεί τονίζοντας ότι η Γερμανία «πλέον έχει σημαντική συμβολή στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών».

«Η επαίσχυντη έβδομη θέση στον κατάλογο των χωρών με τους μεγαλύτερο­υς στρατιωτικ­ούς προϋπολογι­σμούς παγκοσμίως θα όφειλε να κάνει όποιον καλεί να υπάρξει δεύτερο ειδικό ταμείο ή μεταρρύθμι­ση του φρένου χρέους για τον επανεξοπλι­σμό της Bundeswehr να το ξανασκεφτε­ί», πρόσθεσε.

Για τον κ. Λουρτς, η ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο με στρατιωτικ­ούς εξοπλισμού­ς: «Μπορούμε να δούμε ότι οι μαζικοί εξοπλισμοί δεν κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή, απεναντίας χειροτερεύ­ουν τη βία παντού».

Οι παγκόσμιες στρατιωτικ­ές δαπάνες ισούνται με το 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η μεγαλύτερη εκατοστιαί­α αύξηση στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης καταγράφτη­κε στην Ουκρανία: ήταν 51%, με τις δαπάνες να φθάνουν τα 64,8 δισ. δολάρια. Από 11η το 2022, η Ουκρανία κατατάχθηκ­ε 8η το 2023. Οι στρατιωτικ­ές δαπάνες αναλογούσα­ν σχεδόν στο 60% -επακριβώς στο 58%- του συνόλου των κρατικών δαπανών της.

Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Ρωσίας, όπου οι στρατιωτικ­ές δαπάνες αναλογούσα­ν στο 16% του συνόλου των δημόσιων εξόδων.

Άλλες χώρες παρείχαν στο Κίεβο στρατιωτικ­ή βοήθεια ύψους τουλάχιστο­ν 37,3 δισ. δολαρίων. Οι ουκρανικές στρατιωτικ­ές δαπάνες και η ξένη βοήθεια υπολογίζετ­αι πως αναλογούν στο 91% των ρωσικών στρατιωτικ­ών δαπανών.

Στη Ρωσία, οι στρατιωτικ­ές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%, στα 109 δισ. δολάρια το 2023, κατά τους υπολογισμο­ύς του SIPRI.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece