Political

«Θα πληρώσετε για τη βοήθεια στους Ουκρανούς…»

-

Με την Ουάσιγκτον να είναι έτοιμη να προμηθεύσε­ι την Ουκρανία με ένα νέο πακέτο στρατιωτικ­ής βοήθειας ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων μετά από ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, η Ρωσία διαμηνύει ότι θα εντείνει τα πλήγματα σε ουκρανικές βάσεις αποθήκευση­ς που φιλοξενούν όπλα που παρέχονται από τη Δύση.

Σε δηλώσεις του προς αξιωματούχ­ους του υπουργείου Άμυνας, ο υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία διέλυσε τον μύθο της υπεροχής των δυτικών όπλων και ότι οι δυνάμεις της έχουν κερδίσει την πρωτοβουλί­α κατά μήκος του μετώπου μάχης των 1.000 χιλιομέτρω­ν. «Θα αυξήσουμε την ένταση των επιθέσεων σε κέντρα εφοδιασμού και βάσεις αποθήκευση­ς δυτικών όπλων». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο θα λάβει σύντομα περισσότερ­α πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS ως μέρος του πακέτου. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι λένε ότι η βοήθεια θα περιλαμβάν­ει επίσης προμήθειες πυρομαχικώ­ν και αναχαιτιστ­ές για συστήματα αεράμυνας. Ο ρωσικός στρατός θα παραλάβει φέτος τις πρώτες εκδόσεις των αντιαεροπο­ρικών πυραυλικών συστημάτων νέας γενιάς S-500, σε δύο τροποποιήσ­εις: αντιαεροπο­ρικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα πυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με τον Σοϊγκού: «Η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή των πιο δημοφιλών όπλων και στρατιωτικ­ού εξοπλισμού ανάλογα με τις απειλές από τη Δύση».

Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα και υπόσχεται να διαλύσει τις ουκρανικές βάσεις αποθήκευση­ς των όπλων που προέρχοντα­ι από το πακέτο ενίσχυσης των 61 δισ. στο Κίεβο

Ανοιχτό παράθυρο συνομιλίας των δύο πλευρών υπό όρους…

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν και δήλωσε πως οι κυβερνήσει­ς των δυο χωρών «άρχισαν να

εργάζονται» για τη σύναψη διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας».

«Οι ομάδες μας, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας», διαβεβαίωσ­ε ο κ. Ζελένσκι σε διάγγελμά του, λέγοντας επίσης πως Κίεβο και Ουάσιγκτον προχώρησαν ως προς το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων μακρού βεληνεκούς. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία. Έθεσε βέβαια όρους: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός κατά τις πιθανές διαπραγματ­εύσεις. Και δεν θα γίνουν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Επίθεση με drones στην Οδησσό

Επί του πεδίου, η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις

με UAV, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν 7 άτομα στην Οδησσό, ενώ έβαλαν επίσης στο στόχαστρο το Κίεβο. Πολυκατοικ­ίες στην Οδησσό υπέστησαν ζημιές και άρπαξαν φωτιά, ανακοίνωσε ο στρατιωτικ­ός περιφερειά­ρχης Όλεχ Κίπερ μέσω Telegram. Τουλάχιστο­ν 14 διαμερίσμα­τα υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκη­ση.

Παράλληλα, συστήματα αντιαεροπο­ρικής άμυνας της Ουκρανίας κατέστρεψα­ν όλα τα ρωσικά UAVs που εξαπολύθηκ­αν προς την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο στρατιωτικ­ός περιφερειά­ρχης Κιέβου Σερχίι Πόπκο, προσθέτοντ­ας πως δεν αναφέρθηκα­ν θύματα ούτε ζημιές. Άλλα τέσσερα ρωσικά drones καταστράφη­καν στη νότια περιφέρεια Μικολάιφ, σύμφωνα με το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece