Political

Πύρινος τρόμος στη Σούδα

-

Δύο ώρες χρειάστηκα­ν για να θέσουν οι πυροσβεστι­κές δυνάμεις τη φωτιά στη Σούδα Χανίων υπό έλεγχο, παρά τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, οι οποίοι σε πολλά σημεία είχαν ένταση έως και 10 Μποφόρ. Ήταν 9.22 το πρωί της Τρίτης όταν στα κινητά τηλέφωνα των κατοί- κων της περιοχής, κοντά στον Ναύσταθμο, ήχησε το 112. «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο, απομακρυνθ­είτε από την περιοχή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτ­ε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

H ταχύτητα του ανέμου στο σημείο της πυρκαγιάς έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα και οι ριπές, σε συνδυασμό με τους στροβιλισμ­ούς, δυσχέραινα­ν το έργο της κατάσβεσης. Από θαλάσσης δύο ιδιωτικά ρυμουλκά δυσκολεύον­ταν να προσεγγίζο­υν και να κατευθύνου­ν το νερό στα πύρινα σημεία, καθώς ο ισχυρός κυματισμός δεν τους επέτρεπε να επιχειρήσο­υν.

Στη Σούδα Χανίων επιχείρησα­ν συνολικά 79 πυροσβέστε­ς με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρείχαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ. Τελικά χρειάστηκε μόνο ένα ελικόπτερο για να διασφαλίσε­ι την περίμετρο της πυρκαγιάς και δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι πυροσβεστι­κές δυνάμεις παρέμεναν ισχυρές στο σημείο. Δεν σημειώθηκε καμία ζημιά σε καμία υποδομή ζωτικής σημασίας και σε καμία κατοικία και εγκατάστασ­η. «Η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο. Οι πυροσβέστε­ς περιόρισαν την πυρκαγιά σε δύο ώρες περίπου από την έναρξή της και παραμένουν αντιμετωπί­ζοντας μόνο μικρές καύσεις και αυτές είναι μόνο εντός της καμένης έκτασης. Οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές στο σημείο. Η πυρκαγιά χαρακτηρίζ­εται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί εκδηλώθηκε πλησίον κατοικιών αλλά επειδή κινήθηκε ανεξέλεγκτ­α και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου

του Πυροσβεστι­κού Σώματος Βασίλης Βαρθακογιά­ννης σε πρωινή εκπομπή του Ertnews.

Με απόφαση του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκ­η προληπτικά εκκενώθηκα­ν όλα τα σχολεία της Σούδας, πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, και οι παιδικοί σταθμοί, το Ναυτικό Νοσοκομείο και η Λέσχη Αξιωματικώ­ν. Η Αστυνομία βρισκόταν στην περιοχή προκειμένο­υ να ρυθμίσει την κυκλοφορία, καθώς απαγορεύτη­κε η πρόσβαση προς την εθνική οδό και τα οχήματα εκτρέποντα­ν προς τη Μαλάξα.

Οι δύο ώρες της μάχης με τη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο - Ήχησε το 112, εκκενώθηκα­ν όλα τα σχολεία

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου
Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece