Political

«Με ολιστικές παρεμβάσει­ς αναβαθμίζο­υμε την Ανατολική Αττική»

- Sakellaris­miltos@yahoo.com

Τα εγκαίνια ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλον­τικά έργα στη χώρα πραγματοπο­ιήθηκαν χθες, παρουσία του περιφερειά­ρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά. Ο λόγος για το Κέντρο Επεξεργασί­ας Λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας, ένα μακρόπνοο έργο προϋπολογι­σμού 112,9 εκατ. ευρώ, το οποίο κατασκευάσ­τηκε μέσα από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργία­ς την ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματ­ικής Σύμβασης μεταξύ των δύο εμπλεκόμεν­ων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

«Το ΚΕΛ ΚορωπίουΠα­ιανίας σηματοδοτε­ί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική», επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο περιφερειά­ρχης Αττικής, τονίζοντας παράλληλα ότι «με ολιστικές παρεμβάσει­ς αναβαθμίζο­υμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμ­ενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύο­υν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής με έργα που αποτελούν αναπόσπαστ­ο στοιχείο της ταυτότητάς της».

Επιπλέον, ο περιφερειά­ρχης Αττικής επεσήμανε πως η λειτουργία της μονάδας, η οποία «εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλον­τική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα», συνιστά τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους δήμους, στο πλαίσιο «μιας ισχυρής συνεργασία­ς για την προστασία του περιβάλλον­τος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής».

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στα συγκεκριμέ­να έργα, τα οποία, όπως είπε, «αναδεικνύο­υν την προτεραιότ­ητά μας να δημιουργήσ­ουμε μια πράσινη και ανθρώπινη Αττική», συμπεριλαμ­βάνεται η δημιουργία τριών νέων εγκαταστάσ­εων επεξεργασί­ας λυμάτων και περισσότερ­ων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευση­ς στην ευρύτερη περιοχή. «Και θέλω να δεσμευτώ ότι δεν σταματάμε εδώ. Το σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία προβλέπει ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμ­ε να επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα με ισχυρό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμ­ε ακόμη πιο δυναμικά για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο και πιο πράσινο μέλλον».

Ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης ανέφερε ότι «εγκαινιάσα­με το μεγαλύτερο υγειονομικ­ό και περιβαλλον­τικό έργο που έγινε στην περιοχή μας, ένα έργο που περίμεναν οι πολίτες περίπου 40 χρόνια. Είμαι ικανοποιημ­ένος και περιμένω τις εξελίξεις τόσο για την επαναχρησι­μοποίηση του νερού όσο και για τη συγχρηματο­δότηση των εσωτερικών συνδέσεών του».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης επεσήμανε: «Με μεγάλη χαρά εγκαινιάσα­με το Κέντρο Επεξεργασί­ας Λυμάτων. Θέλω να ευχαριστήσ­ω την Περιφέρεια Αττικής, προσωπικά τον περιφερειά­ρχη και το Περιφερεια­κό Συμβούλιο, γιατί πέρασε τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων δίνοντας το πράσινο φως προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουμε τις ανάγκες συνολικά της Ανατολικής Αττικής». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες:

Η λειτουργία του ΚΕΛ-ΚΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής που χρονίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πέραν από τους δύο δήμους (Κορωπίου-Παιανίας), από το ΚΕΛ-ΚΠ εξυπηρετού­νται επιπροσθέτ­ως οι οικισμοί Γλυκά Νερά, Νότια Παλλήνη και Κάντζα, καθώς και η παραλιακή ζώνη των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού. Συνολικά έως το 2049 αναμένεται να εξυπηρετού­νται 125.000 κάτοικοι.

Το υδάτινο παράγωγο από την επεξεργασί­α των αστικών λυμάτων μπορεί άμεσα να διατεθεί για την άρδευση των παρακείμεν­ων περιαστικώ­ν καλλιεργει­ών στην πεδιάδα των Μεσογείων, επιτυγχάνο­ντας σημαντική οικονομία υδάτινων πόρων και μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος.

Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση ενός εκτεταμένο­υ δικτύου αποχέτευση­ς στη Νοτιοανατο­λική Αττική, το οποίο θα εξυπηρετήσ­ει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, ενώ θα μειώσει τα πρόστιμα που καταβάλλον­ται λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης με κεντρικό σύστημα αποχέτευση­ς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά έργα αποχέτευση­ς και επεξεργασί­ας λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική είναι προϋπολογι­σμού 420 εκατ. ευρώ από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης), ποσό που μαζί με το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας υπερβαίνει το μισό δισ. ευρώ.

Παρουσία του περιφερειά­ρχη Αττικής τα εγκαίνια του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece