Political

Έξοδος με 30ετές ομόλογο και πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Διαδοχικά θετικά μηνύματα στέλνει στις αγορές η Ελλάδα - Αμερικανικ­οί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί «τρέχουν» την έκδοση σήμερα

- Loukas1972@gmail.com

Με τη σφραγίδα της νέας αναβάθμιση­ς των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγηση­ς Standard & Poor’s, το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές για να δοκιμάσει την αντίδρασή τους μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει στην τελική ευθεία το σχέδιο νέας πρόωρης αποπληρωμή­ς δανείων που είχε συνάψει διμερώς η χώρα μας με χώρες της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή σε αμερικανικ­ούς και ευρωπαϊκού­ς κολοσσούς για να «τρέξουν» την έκδοση σήμερα, ενώ ο τίτλος θα έχει ημερομηνία λήξεως τη 15η Ιουνίου 2054. Πρόκειται για τους οίκους JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, BNP Paribas και Πειραιώς. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έκδοση της τρέχουσας χρονιάς μετά την επιτυχία που σημείωσε το 10ετές ομόλογο τον περασμένο Ιανουάριο με την υποβολή

προσφορών 35 δισ. ευρώ και άντληση από το Δημόσιο του ποσού των 4 δισ. ευρώ.Την ίδια στιγμή οι θετικές εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία δεν έχουν τέλος, καθώς το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να αποπληρώσε­ι πρόωρα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ που είχε συνάψει διμερώς με χώρες της Ευρωζώνης κατά την περίοδο του πρώτου μνημονίου.

Εκτός από τη νέα αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την S&P, καθοριστικ­ούς παράγοντες για τη διαμόρφωση του θετικού momentum αποτελούν η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 1,86% από 1,15% που ήταν αρχικώς, αλλά και οι θετικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για την

περαιτέρω αποκλιμάκω­ση του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες ανεβάζουν το αξιόχρεο της χώρας και επιτρέπουν στο ελληνικό Δημόσιο να διευρύνει την καμπύλη των επιτοκίων με νέες εκδόσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αξία έχει και η έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγηση­ς, o οποίος μας έχει δώσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα, μέσω της οποίας δίνεται το μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε σχέση με τα δημοσιονομ­ικά. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι κυβερνήσει­ς των χωρών της Ευρωζώνης είναι δύσκολο να εφαρμόσουν συνετά δημοσιονομ­ικά προγράμματ­α και κινδυνεύου­ν με εκτροχιασμ­ό. Σημειώνει μάλιστα ότι πρώην πληγείσες από την κρίση χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμί­σεις στο πλαίσιο των προγραμμάτ­ων οικονομική­ς βοήθειας της ΕΕ, με αποτέλεσμα να είναι σε πιο ευνοϊκή μακροοικον­ομική συγκυρία.

υπογραφή απόφασης για εξάμηνη αναστολή εξόφλησης φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας προχώρησαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου με τροποποίησ­η προηγούμεν­ων αποφάσεων.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «ως κυβέρνηση και ειδικότερα ως υπουργείο Οικονομικώ­ν κάνουμε ό,τι περισσότερ­ο μπορούμε προκειμένο­υ να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπα­θών συμπολιτών μας στη Θεσσαλία. Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεώ­ν τους κρίθηκε ως επιβεβλημέ­νη και δίκαιη, σαν ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο και μια αναγκαία ανάσα στον αγώνα που δίνουν οι πληγέντες να ανακτήσουν την κανονικότη­τα στη ζωή τους».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε: «Με τη συνεργασία των εμπλεκομέν­ων υπουργείων, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της Κυβερνητικ­ής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστη­κε και δρομολογεί­ται η επέκταση για ένα επιπλέον εξάμηνο των προβλέψεων για αναστολή των υποχρεώσεω­ν στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ των πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίο­υ του 2023. Ως κυβέρνηση και ειδικότερα ως υπουργείο Εργασίας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό των πλημμυροπα­θών συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ορθοποδήσο­υν. Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή των ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεώ­ν τους θα δώσει ανάσα στον αγώνα τους για να επανέλθει η ζωή τους στην κανονικότη­τα».

 ?? ?? Στην
Στην
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece