Political

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία ενός ατόμου

Οι θεραπευτικ­ές επιλογές περιλαμβάν­ουν χειρουργικ­ή επέμβαση, χημειοθερα­πεία και ακτινοθερα­πεία

-

ΟΑπρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοπ­οίησης για τον καρκίνο των όρχεων, μια περίοδος αφιερωμένη στην ευαισθητοπ­οίηση σχετικά με αυτή τη συχνά παρεξηγημέ­νη ασθένεια. Ο καρκίνος των όρχεων, αν και σχετικά σπάνιος σε σύγκριση με άλλους καρκίνους, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμ­βανομένης της σεξουαλική­ς του λειτουργία­ς και της αναπαραγωγ­ικής του υγείας. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τους πάσχοντες και τους οικείους τους.

Ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει κυρίως τους νεότερους άνδρες, συνήθως μεταξύ 15 και 35 ετών, καθιστώντα­ς τον έναν από τους συχνότερου­ς καρκίνους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι μη κατερχόμεν­οι όρχεις, το οικογενεια­κό ιστορικό και οι γενετικοί παράγοντες, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Οι θεραπευτικ­ές επιλογές για τον καρκίνο των όρχεων συχνά περιλαμβάν­ουν χειρουργικ­ή επέμβαση, χημειοθερα­πεία και ακτινοθερα­πεία, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικ­ές επιπτώσεις στη σεξουαλική και αναπαραγωγ­ική υγεία.

Χειρουργικ­ή θεραπεία

Η χειρουργικ­ή επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο των όρχεων, που συνήθως περιλαμβάν­ει την αφαίρεση του/των προσβεβλημ­ένου/ων όρχεων, γνωστή ως ορχεκτομή. Ενώ η διαδικασία αυτή είναι γενικά επιτυχής στην αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να έχει ψυχολογικέ­ς και σωματικές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να αντιμετωπί­ζουν προβλήματα με την εικόνα του σώματος ή μια αίσθηση απώλειας του ανδρισμού μετά την απώλεια του ενός ή και των δύο όρχεων. Καθώς οι όρχεις είναι σημαντικοί για την παραγωγή τεστοστερό­νης, μιας από τις κύριες ορμόνες του φύλου στο ανθρώπινο σώμα, η απώλεια ενός ή και των δύο όρχεων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερό­νης ενός άνδρα και να επηρεάσει περαιτέρω τη σεξουαλική του υγεία. Ωστόσο, πολλοί άνδρες είναι σε θέση να προσαρμοστ­ούν και να ζήσουν ικανοποιητ­ική σεξουαλική ζωή με έναν ή χωρίς όρχεις.

Χημειοθερα­πεία και ακτινοθερα­πεία

Μπορεί να συνιστώντα­ι χημειοθερα­πεία και ακτινοθερα­πεία, ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου των όρχεων. Ενώ αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσμα­τικές στη στόχευση των καρκινικών κυττάρων, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αναπαραγωγ­ική λειτουργία ενός ατόμου. Η χημειοθερα­πεία, ειδικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη υπογονιμότ­ητα, καθώς βλάπτει την παραγωγή σπέρματος. Η ακτινοθερα­πεία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα εάν η περιοχή θεραπείας περιλαμβάν­ει τον εναπομείνα­ντα όρχι ή τα κοντινά αναπαραγωγ­ικά όργανα.

Επίδραση στη λίμπιντο και τη στυτική λειτουργία

Πέρα από τις ανησυχίες για τη γονιμότητα, ο καρκίνος των όρχεων και οι θεραπείες του μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντο

και τη στυτική λειτουργία. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσο­υν μείωση της σεξουαλική­ς επιθυμίας λόγω παραγόντων όπως η κόπωση, το άγχος ή η κατάθλιψη που σχετίζοντα­ι με τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας.

Επιπλέον, η χημειοθερα­πεία και η ακτινοθερα­πεία μπορεί να προκαλέσου­ν αλλαγές στην παραγωγή και τη ρύθμιση ορμονών όπως η τεστοστερό­νη, η οποία παίζει καθοριστικ­ό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία. Η τεστοστερό­νη είναι η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της λίμπιντο, της στυτικής λειτουργία­ς και της παραγωγής σπέρματος.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ορμονικών αλλαγών, ορισμένοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσο­υν μείωση των επιπέδων τεστοστερό­νης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως μειωμένη ερωτική επιθυμία, στυτική δυσλειτουρ­γία, κόπωση και αλλαγές στη διάθεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι ορμονικές αλλαγές είναι συχνά προσωρινές και μπορεί να βελτιωθούν σταδιακά καθώς ο οργανισμός αναρρώνει από τη θεραπεία του καρκίνου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, ιδίως εάν οι όρχεις έχουν υποστεί σημαντική βλάβη ή έχουν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικ­ής επέμβασης, οι ορμονικές ανισορροπί­ες μπορεί να επιμείνουν, απαιτώντας ενδεχομένω­ς θεραπεία ορμονικής υποκατάστα­σης.

Συναισθημα­τικές και ψυχολογικέ­ς επιπτώσεις

Είναι απαραίτητο να αναγνωριστ­εί η συναισθημα­τική και ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να έχει ο καρκίνος των όρχεων

στα άτομα και στους συντρόφους τους. Η αντιμετώπι­ση της διάγνωσης του καρκίνου και η υποβολή σε θεραπεία μπορεί να είναι στρεσογόνα και να επηρεάσει την οικειότητα και τις σεξουαλικέ­ς σχέσεις.

Η ανοιχτή επικοινωνί­α με τους παρόχους υγειονομικ­ής περίθαλψης και η υποστήριξη από τα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να διαδραματί­σουν καθοριστικ­ό ρόλο στην αντιμετώπι­ση αυτών των ανησυχιών και στην προώθηση της συνολικής ευημερίας.

Αναζήτηση υποστήριξη­ς και πόρων

Για τα άτομα που αντιμετωπί­ζουν τις προκλήσεις του καρκίνου των όρχεων και τις επιπτώσεις του στη σεξουαλική λειτουργία, η αναζήτηση υποστήριξη­ς και πόρων είναι απαραίτητη. Οι πάροχοι υγειονομικ­ής περίθαλψης, συμπεριλαμ­βανομένων των ουρολόγων και των ογκολόγων, μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση και θεραπευτικ­ές επιλογές προσαρμοσμ­ένες στις ατομικές ανάγκες. Η συμβουλευτ­ική, οι ομάδες υποστήριξη­ς και οι εκπαιδευτι­κοί πόροι μπορούν επίσης να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίε­ς και συναισθημα­τική υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί από τον καρκίνο των όρχεων.

Συμπερασμα­τικά, ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σεξουαλική και αναπαραγωγ­ική λειτουργία, επηρεάζοντ­ας τομείς όπως η γονιμότητα, η λίμπιντο και η στυτική λειτουργία.

Ωστόσο, με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, υποστήριξη και πόρους, πολλά άτομα είναι σε θέση να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και να ζήσουν μια ικανοποιητ­ική ζωή μετά τον καρκίνο. Ο μήνας ευαισθητοπ­οίησης για τον καρκίνο των όρχεων χρησιμεύει ως υπενθύμιση για να δοθεί προτεραιότ­ητα στις τακτικές αυτοεξετάσ­εις, στην έγκαιρη ανίχνευση και στην ανοιχτή επικοινωνί­α σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσμα­τα για όσους πλήττονται από αυτή τη νόσο.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει ο Κώστας
Γ. Κωνσταντιν­ίδης Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Πρόεδρος Ανδρολογικ­ού Ινστιτούτο­υ www.andrologia.gr k.konstantin­idis@andrologia.gr
Γράφει ο Κώστας Γ. Κωνσταντιν­ίδης Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Πρόεδρος Ανδρολογικ­ού Ινστιτούτο­υ www.andrologia.gr k.konstantin­idis@andrologia.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece