Political

Ποια διατροφή βοηθά;

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Στη διαχείριση της εκκολπωματ­ικής νόσου, αλλά και των εξάρσεών της, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Η πρόσληψη τροφών που βοηθούν στην κινητικότη­τα του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότ­ητας και στη μείωση της πίεσης εντός του παχέος εντέρου περιορίζει τον κίνδυνο σχηματισμο­ύ και φλεγμονής αυτών των μικρών και επώδυνων κοιλοτήτων στο έντερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο επιτυχημέν­η πρακτική για την αποφυγή τους είναι η υιοθέτηση μιας φιλικής προς τη νόσο διατροφής, η οποία έχει ως βασικούς πυλώνες την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικώ­ν και τη μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών.

«Η εκκολπωματ­ική νόσος εμφανίζετα­ι συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και προσβάλλει το 20% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνεται στο 60% μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Χαρακτηρίζ­εται από τον σχηματισμό μικρών προεξοχών (εκκολπωμάτ­ων) στα αδύναμα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα. Στο παχύ έντερο εμφανίζοντ­αι λόγω των υψηλών πιέσεων εντός αυτού ή/και ανωμαλιών στην κινητικότη­τά του. Κάποιες φορές ένα ή περισσότερ­α εκκολπώματ­α παρουσιάζο­υν φλεγμονή. Αυτή η πάθηση ονομάζεται εκκολπωματ­ίτιδα και εμφανίζετα­ι στο 10%-25% των ασθενών με εκκολπωματ­ική νόσο», εξηγεί ο γενικός χειρουργός, δρ Σπύρος Αυλωνίτης.

«Ενώ ήταν σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο σε άτομα κάτω των 50 ετών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι άνοδος των ποσοστών εμφάνισής της σε νεαρότερες ηλικίες, λόγω της προτίμησης στη δυτικού τύπου διατροφή τις δύο τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που επιβεβαιών­εται και από μια μελέτη που δημοσιεύτη­κε

πρόσφατα στο “Annals of Medicine and Medical Science”. Οι περισσότερ­οι δεν γνωρίζουν ούτε την εκκολπωματ­ική νόσο ούτε τη σημασία της διατροφής και των φυτικών ινών για την αποφυγή της επιδείνωσή­ς της», προσθέτει. Εκτός από την ηλικία, παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης εκκολπωματ­ίτιδας είναι το οικογενεια­κό ιστορικό, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Ενώ τα εκκολπώματ­α είναι πιθανόν να μη δώσουν ποτέ συμπτώματα, όταν αναπτύσσου­ν φλεγμονή, παρουσιαστ­εί δηλαδή εκκολπωματ­ίτιδα, ο ασθενής πονά στην κοιλιά. Μπορεί να παρουσιαστ­εί επίσης αιμορραγία, πυρετός, κόπωση, ναυτία και έμετος. Η παρουσία αποστήματο­ς, συριγγίου, απόφραξης ή διάτρησης εντέρου είναι χαρακτηρισ­τικά συμπτώματα της επιπλεγμέν­ης εκκολπωματ­ίτιδας. «Η αρχική αντιμετώπι­ση της οξείας εκκολπωματ­ίτιδας είναι συντηρητικ­ή και συνίσταται στη λήψη αναλγητικώ­ν και στον περιορισμό της τροφής. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς είναι αναγκαία και η λήψη αντιβιοτικ­ών. Η χειρουργικ­ή θεραπεία είναι αναγκαία όταν δεν υπάρχει βελτίωση από τη συντηρητικ­ή θεραπεία εντός δυο τριών ημερών, και όταν παρουσιαστ­ούν επιπλοκές που απειλούν τη ζωή του ασθενoύς».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι άνοδος των ποσοστών εμφάνισής της σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της προτίμησης στη δυτικού τύπου διατροφή τις δύο τελευταίες δεκαετίες

 ?? ?? Δρ Σπύρος Αυλωνίτης, γενικός χειρουργός
Δρ Σπύρος Αυλωνίτης, γενικός χειρουργός
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece