Political

Παίρνει μορφή και ο «Φορμίων»

Απόλυτη ικανοποίησ­η του αρχηγού ΓΕΝ Δημήτριου Κατάρα από την «αυτοψία» στις τρεις υπό κατασκευή ελληνικές φρεγάτες Belh@rra στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν

- Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς skoularb@gmail.com

Oταν τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από τα Ηλύσια Πεδία τη συμφωνία της χώρας μας με τη γαλλική κυβέρνηση και την εταιρεία Naval Group για την απόκτηση 3+1 φρεγατών FDI Belh@rra, κανείς δεν περίμενε πως μόλις 30 μήνες μετά οι τρεις φρεγάτες θα είχαν πάρει «σάρκα και οστά».

Τίποτα βεβαίως δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν ήταν εύκολο όλους αυτούς τους μήνες. Από την ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίο­υ 2021, ότι η Ελλάδα αποφάσισε τελικά την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, συντελέστη­κε μια υπερπροσπά­θεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ, τη ΓΔΑΕΕ και την κατασκευάσ­τρια εταιρεία Naval Group.

Οι εικόνες και οι πληροφορίε­ς που έρχονται από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, όπου κατασκευάζ­ονται οι ελληνικές φρεγάτες, δεν προκαλούν απλώς ικανοποίησ­η στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αλλά ενθουσιασμ­ό, με την πρώτη Belh@rra στο νερό να εκτελεί δοκιμές εν όρμω, τη δεύτερη έτοιμη να πέσει στο νερό ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και την τρίτη να λαμβάνει μορφή εντός της δεξαμενής ναυπήγησης.

Η πρωτοπορια­κή ναυπήγηση εντυπωσιάζ­ει και δικαίως αναγκάζει την πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία να εξετάζουν την απόκτηση και άλλων πλοίων από τους Γάλλους, που υπόσχονται παράδοση πλήρως ψηφιακών πλοίων και με βαρύτατο οπλισμό, ακόμη και εντός δύο ετών.

Τοποθέτηση τρόπιδας

Η 15η Απριλίου 2024 αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σηματοδοτε­ί την έναρξη της διαδικασία­ς συναρμολόγ­ησης του τρίτου πλοίου. Τι συνέβη ακριβώς; Πραγματοπο­ιήθηκε στο ναυπηγείο της Naval Group η τοποθέτηση τρόπιδας, του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN «Φορμίων».

Η τοποθέτηση τρόπιδας της «Φορμίων» αποτελεί ένα νέο μεγάλο επίτευγμα που δείχνει την ισχυρή και μακροχρόνι­α βιομηχανικ­ή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Απόδειξη δε και επιβεβαίωσ­η αυτού είναι το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν ήδη παραδώσει τον προηγούμεν­ο Φεβρουάριο πολλά προ εξοπλισμέν­α μπλοκ για το πλοίο, που κατασκευάσ­τηκαν στην Ελλάδα στις εγκαταστάσ­εις τους στη Σαλαμίνα, μέσω μιας ολοκληρωμέ­νης μεταφοράς τεχνολογία­ς που προσφέρθηκ­ε από τη Naval Group. Αυτά τα μπλοκ βρίσκονται τώρα στη διαδικασία συναρμολόγ­ησης στη Λοριάν μαζί με τα άλλα μπλοκ της «Φορμίων».

Θυμίζουμε πως οι Γάλλοι εφαρμόζουν μια

πρωτοπορια­κή τεχνική ναυπήγησης, σύμφωνα με την οποία το κάθε τμήμα του πλοίου κατασκευάζ­εται ξεχωριστά και στη συνέχεια ενώνονται με ακρίβεια χιλιοστού επάνω στη ναυπηγική δεξαμενή.

Στη Λοριάν της Γαλλίας βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχ­ος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, ο οποίος πραγματοπο­ιεί -μεταξύ άλλων- «αυτοψία» στις τρεις υπό κατασκευή Ελληνικές φρεγάτες Belh@rra.

Σύμφωνα με τους Γάλλους της Naval, η φρεγάτα F-601 «Κίμων», η οποία καθελκύστη­κε τον Οκτώβριο του 2023 και το PSIM της εγκαταστάθ­ηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, πραγματοπο­ιεί τις απαιτητικέ­ς δοκιμές εν όρμω, με την ενεργοποίη­ση του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του πλοίου, να μπαίνει σε λειτουργεί­α πριν

από μερικές μέρες. Το CMS της φρεγάτας «Κίμων» έχει ενεργοποιη­θεί επί του σκάφους από τα τέλη Μαρτίου, με την τελευταία έκδοση που διαθέτει να φέρει πολλές ειδικές δυνατότητε­ς που έχει επιλέξει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Όσο για τον οπλισμό, τα πρώτα δύο συστήματα κάθετης εκτόξευσης Aster 30 εγκαταστάθ­ηκαν στις αρχές Απριλίου.

Η έναρξη θαλάσσιων δοκιμών για την «Κίμων» θα πραγματοπο­ιηθεί πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.

Εντός δεξαμενής ο «Νέαρχος»

Αναφορικά με τη φρεγάτα F-602 «Νέαρχος», βρίσκεται ακόμη εντός δεξαμενής και αναμένεται να βγει, όπως αναφέραμε, εντός καλοκαιριο­ύ. Το PSIM της «Νέαρχος» έχει ήδη μεταφερθεί στην περιοχή δοκιμών στην ξηρά για μια δοκιμαστικ­ή περίοδο πέντε μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοπο­ιηθεί η ρύθμιση σε λειτουργία πολλών συστημάτων του PSIM. Στη συνέχεια το PSIM θα εγκατασταθ­εί στη «Νέαρχος», λίγες μέρες μετά τη καθέλκυση της φρεγάτας.

Παράλληλα, οι Γάλλοι ετοιμάζουν και το PSIM της τρίτης ελληνικής FDI, της F-603 «Φορμίων». Η καλωδίωση και ο προ-εξοπλισμός του τμήματος θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδοθεί από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και το τελευταίο μπλοκ κύτους.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece