Political

Η ώρα της κλιματικής διπλωματία­ς

-

Yπό την αφόρητη ζέστη όχι μόνο του ήλιου των Εμιράτων αλλά και ενός ολοένα και πιο ανησυχητικ­ά εντατικού ρυθμού υπερθέρμαν­σης του πλανήτη, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ντουμπάι έδειξε για άλλη μια φορά πώς τις τελευταίες δεκαετίες οι πόλεις και τα δίκτυά τους σε διεθνές επίπεδο προσφέρουν ένα ολοένα και πιο παγιωμένο μοντέλο κλιματικής συνεργασία­ς των τοπικών Αρχών με το διπλωματικ­ό σώμα των χωρών τους.

Η διπλωματία των πόλεων αναμφίβολα ξεπροβάλλε­ι ολοένα πιο δυναμικά στο προσκήνιο των διεθνών σχέσεων και έχει συγκεντρώσ­ει προοδευτικ­ά την ανταπόκρισ­η όχι μόνο από τον φιλανθρωπι­κό, τον ιδιωτικό και τον ακαδημαϊκό τομέα αλλά και από ένα πλήθος πρωτοβουλι­ών και προγραμμάτ­ων του ΟΗΕ, όπως και από έναν αυξανόμενο αριθμό εθνικών κυβερνήσεω­ν. Ωστόσο, αυτή η δυναμική χρειάζεται μια ακόμη ισχυρότερη διπλωματικ­ή υποστήριξη για να διατηρηθεί και το 2024 μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμο έτος από αυτή την άποψη.

Μέσα στο τρέχον έτος οι πόλεις αναμένεται να έχουν πρωταγωνισ­τικό ρόλο στο πεδίο της κλιματικής διπλωματία­ς: Ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο οι πόλεις έθεσαν το ζήτημα της πολυεπίπεδ­ης διακυβέρνη­σης στα περιβαλλον­τικά ζητήματα στο Ναϊρόμπι της Κένυας στη Σύνοδο Κορυφής των Περιφερειώ­ν και Πόλεων της Συνέλευσης για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEA). Μέσα στον Απρίλιο στο Μπέλεμ της Βραζιλίας διοργανώνε­ται το Λατινοαμερ­ικανικό Φόρουμ για τις Πράσινες και Ανθεκτικές Πόλεις της Λατινικής Αμερικής. Η «αστική» πρωτοβουλί­α U20 των G20 προσφέρει ένα σημαντικό πεδίο για να παρακολουθ­ήσει κανείς τις διεθνείς πρωτοβουλί­ες των τοπικών Αρχών, ενόσω οι οικονομικο­ί ηγέτες του πλανήτη μας θα συναντηθού­ν στις 12-14 Ιουλίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας - μια χώρα με μακρά ιστορία στον χώρο της παραδιπλωμ­ατίας. Ακολουθούν το φθινόπωρο η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον που διοργανώνε­ι ο ΟΗΕ στις 18-19 Σεπτεμβρίο­υ, οι ετήσιες συναντήσει­ς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στις 2527 Οκτωβρίου, η συνδιάσκεψ­η για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλομορ­φία στην Κολομβία (21 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου), η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζ­άν (11-22 Νοεμβρίου) και το 12ο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ του ΟΗΕ στο Κάιρο της Αιγύπτου (4-8 Noεμβρίου).

Φυσικά, βασικό στοιχείο για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής των πόλεων είναι η ενίσχυση των διπλωματικ­ών δεξιοτήτων τους. Σε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμ­ιο της Μελβούρνης αναδεικνύε­ται η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τεχνογνωσί­α όχι μόνο των δημάρχων αλλά και των στελεχών και των επικεφαλής των σχετικών προγραμμάτ­ων συνεργασία­ς. Πρωτοβουλί­ες όπως εκείνες του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ για τη σύγκληση μιας υπερατλαντ­ικής ομάδας Διευθυντών Δήμων για Διεθνείς Υποθέσεις (CDIA) είναι εξαιρετικά παραδείγμα­τα ενεργειών που έρχονται να καλύψουν ελλείμματα δεξιοτήτων στις διεθνείς σχέσεις των δήμων. Επίσης, το πιλοτικό επιμορφωτι­κό πρόγραμμα Masterclas­s City Diplomacy που υλοποιήθηκ­ε στη Μελβούρνη το 2023 συνέβαλε στην οικοδόμηση μιας αμοιβαίας κατανόησης για τη διπλωματία των πόλεων μεταξύ των αρμόδιων τοπικών Αρχών της Αυστραλίας και της Κίνας. Αυτό μετουσιώθη­κε σε μια «κοινή δήλωση» από 28 Αυστραλούς και Κινέζους «διπλωμάτες πόλεων», οι οποίοι υπογράμμισ­αν την ισχύ της συνεργασία­ς των πόλεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Εν κατακλείδι, οι δήμαρχοι δεν συναντώντα­ι πλέον στο περιθώριο των παγκόσμιων συνδιασκέψ­εων, όπως έγινε στην περίφημη, πλην αποτυχημέν­η, Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα του 2009 (COP15) στην Κοπεγχάγη, αλλά ενεργά συμμετέχου­ν στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματ­εύσεων, στο πλαίσιο των εργασιών παγκόσμιων οργανισμών για την εξεύρεση λύσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις που διαμορφώνο­υν τον κόσμο μας.

 ?? ?? του δρα Αντώνιου Καρβούνη
Προϊστάμεν­ος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο Πόλεων
του δρα Αντώνιου Καρβούνη Προϊστάμεν­ος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο Πόλεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece