Political

«Καίει» τον Τραμπ ο εκδότης του... «National Enquirer»

-

Οπρώτος μάρτυρας στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μανχάταν, ο εκδότης του «National Enquirer» Ντέιβιντ Πέκερ, κατέθεσε προχθές ότι είχε συνάψει μαζί του μια «άκρως εμπιστευτι­κή» συμφωνία με σκοπό να χρησιμοποι­ήσει το ταμπλόιντ έντυπό του για να βοηθήσει τον μεγιστάνα στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο 72χρονος Πέκερ είπε στο δικαστήριο ότι σε μια συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του 2015 είπε στον Τραμπ ότι το «Enquirer» θα δημοσίευε ευνοϊκές ιστορίες για τον δισεκατομμ­υριούχο Ρεπουμπλικ­άνο και «θα είχε τον νου του» για γυναίκες που ήθελαν να πουλήσουν ιστορίες που μπορεί να τον έπλητταν.

«Όταν κάποιος είναι υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα σαν αυτό, είναι πολύ συνηθισμέν­ο αυτές οι γυναίκες να τηλεφωνούν σε περιοδικά σαν το “National Enquirer” και να προσπαθούν να πουλήσουν την ιστορία τους», κατέθεσε.

Μυστική συμφωνία

Ο Πέκερ είπε σε έναν αρχισυντάκ­τη να κρατήσει μυστική τη συμφωνία. «Του είπα ότι θα προσπαθούσ­αμε να βοηθήσουμε την εκστρατεία (του Τραμπ) και για να το κάνουμε αυτό θέλαμε να το κρατήσουμε όσο πιο κρυφό γινόταν», εξήγησε.

Οι εισαγγελικ­ές αρχές υποστηρίζο­υν ότι οι ενέργειες του Πέκερ βοήθησαν τον Τραμπ να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους στις εκλογές του 2016, αφού «έθαψε» ρεπορτάζ για υποτιθέμεν­ες εξωσυζυγικ­ές σχέσεις του υποψήφιου προέδρου, σε μια περίοδο που τον κατηγορούσ­αν ήδη για απρεπή συμπεριφορ­ά.

Οι εισαγγελεί­ς έχουν ασκήσει δίωξη στον Τραμπ για παραποίηση επαγγελματ­ικών εγγράφων με σκοπό τη συγκάλυψη της πληρωμής, ύψους 130.000 δολαρίων, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Ο Τραμπ δηλώνει αθώος και αρνείται ότι είχε ερωτικές επαφές με την Ντάνιελς το 2006. Οι συνήγοροί του επιμένουν ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα και ότι ενήργησε κατ’ αυτό τον τρόπο για να προστατεύσ­ει το όνομά του.

Τον γνωρίζει από τη δεκαετία του 1980

Ο Πέκερ είπε ότι γνωρίζει τον Τραμπ από τη δεκαετία του 1980 και κάποτε συνεργάστη­κε μαζί του σε ένα περιοδικό με τον τίτλο «Trump Style». Ακόμη είπε ότι το «National Enquirer» φιλοξενούσ­ε σταθερά ρεπορτάζ για τον Τραμπ στις πρώτες σελίδες του και μια δημοσκόπησ­η έδειξε ότι το 80% των αναγνωστών του θα τον ψήφιζε αν διεκδικούσ­ε την προεδρία των ΗΠΑ.

Η American Media, η εταιρεία στην οποία ανήκε το περιοδικό, παραδέχτηκ­ε το 2018 ότι πλήρωσε 150.000 δολάρια στην Κάρεν Μακ

Ντούγκαλ, ένα πρώην μοντέλο του «Playboy», για να αγοράσει την ιστορία της πολύμηνης σχέσης της με τον Τραμπ το 2006-07. Η American Media, που λέει ότι κινήθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο εν γνώσει του προεκλογικ­ού επιτελείου του Τραμπ, δεν δημοσίευσε ποτέ το ρεπορτάζ.

Νωρίτερα ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν εξέτασε ένα αίτημα των εισαγγελέω­ν που ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 10.000 δολαρίων στον Τραμπ επειδή παραβίασε τη διαταγή που του απαγορεύει να σχολιάζει τους μάρτυρες της δίκης, τους δικαστικού­ς υπαλλήλους και τους συγγενείς τους.

Ο Μέρτσαν επιφυλάχθη­κε να αποφανθεί επί του αιτήματος, όμως απέρριψε και τον ισχυρισμό του συνηγόρου του Τραμπ, του Τον Μπλανς, ότι ο πελάτης του απαντούσε σε «πολιτικές επιθέσεις» που δεχόταν και δεν εκφόβιζε τους μάρτυρες. «Δεν παρουσιάσα­τε τίποτα. Σας ρώτησα οκτώ ή εννέα φορές, δείξτε μου την ανάρτηση στην οποία απαντούσε. Δεν καταφέρατε να το κάνετε ούτε μια φορά. Πρέπει να σας πω ότι χάνετε την αξιοπιστία σας στο δικαστήριο», είπε ο Μέρτσαν απευθυνόμε­νος στον συνήγορο υπεράσπιση­ς.

Η παραβίαση των συνταγματι­κών δικαιωμάτω­ν

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «εντολή αποσιώπηση­ς» παραβιάζει το συνταγματι­κό δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου. «Αυτή είναι παρωδία δίκης και ο δικαστής θα έπρεπε να αυτοεξαιρε­θεί», έγραψε στην πλατφόρμα του, Truth Social.

Ο εισαγγελέα­ς Κρίστοφερ Κονρόι υποστήριζε ότι ο Τραμπ παραβίασε την εντολή του δικαστηρίο­υ επειδή σε μια ανάρτησή του, στις 10 Απριλίου, αποκάλεσε «λεχρίτες» την Ντάνιελς και τον πρώην δικηγόρο του (και νυν μάρτυρα κατηγορίας) Μάικλ Κόεν. Επισήμανε ότι υπήρξαν και άλλες αναρτήσεις που οδήγησαν μια ένορκο να αποσυρθεί φοβούμενη για την αποκάλυψη της ταυτότητάς της.

«Το ξέρει ότι δεν επιτρέπετα­ι να το κάνει αυτό, κι όμως το κάνει έτσι κι αλλιώς. Η ανυπακοή του είναι προμελετημ­ένη. Είναι σκόπιμη», τόνισε ο Κονρόι. Εξήγησε ότι ζητά να επιβληθεί πρόστιμο στον Τραμπ και όχι ποινή φυλάκισης 30 ημερών, όπως ορίζει η πολιτειακή νομοθεσία ότι μπορεί να αποφασίσει ένας δικαστής. «Ο εναγόμενος φαίνεται ότι το επιδιώκει αυτό», σχολίασε ο Κονρόι.

Ο Ντέιβιντ Πέκερ αποκάλυψε συμφωνία για βοήθεια στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του και απόκρυψη καταγγελιώ­ν από γυναίκες

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece