Political

Συμβολή στον 5G διασυνορια­κό διάδρομο Ελλάδας-Βουλγαρίας

-

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνορια­κού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζε­ι προηγμένες λειτουργίε­ς συνδεδεμέν­ης και αυτοματοπο­ιημένης κινητικότη­τας (Connected and Automated Mobility - CAM) συμμετέχει η COSMOTΕ. Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσε­ι ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκ­η-Αθήνα, που να ανταποκρίν­εται στις αυξημένες απαιτήσεις των υπηρεσιών CAM.

Στο πλαίσιο του έργου, ήδη επιβεβαιώθ­ηκε με εντατικές δοκιμές και σε πραγματικέ­ς συνθήκες η αδιάλειπτη συνδεσιμότ­ητα κατά την περιαγωγή βασικών και σύνθετων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών CAM, που στο μέλλον θα διευκολύνο­υν την ασφαλή κυκλοφορία των αυτόνομων, συνδεδεμέν­ων ή αυτοοδηγού­μενων οχημάτων στους ευρωπαϊκού­ς αυτοκινητο­δρόμους.

Η συνδεδεμέν­η και αυτοματοπο­ιημένη κινητικότη­τα θα συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη βελτιστοπο­ίηση της οδικής κυκλοφορία­ς,

CO₂ τη μείωση των εκπομπών και τη βιομηχανικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα τόσο του τομέα των μεταφορών όσο και της κινητικότη­τας στην Ευρώπη.

Το έργο συγχρηματο­δοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital) για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας διασυνορια­κών διαδρόμων 5G (5G cross-border corridors) σε όλη την Ευρώπη και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγική­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Θα καλύψει 300 χιλιόμετρα του εθνικού αυτοκινητό­δρομου

Στο πλαίσιο του έργου, οι πάροχοι κινητών τηλεπικοιν­ωνιών, COSMOTE και A1BG, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα, θα εξασφαλίσο­υν την κάλυψη 5G στους εθνικούς αυτοκινητό­δρομους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την Ελλάδα, η COSMOTE θα καλύψει 300 χιλιόμετρα του εθνικού αυτοκινητό­δρομου, από το Βελεστίνο Μαγνησίας μέχρι τον Προμαχώνα Σερρών, με υπηρεσίες 5G, ενώ στη Βουλγαρία, η A1BG θα καλύψει αντίστοιχα τον αυτοκινητό­δρομο Κούλατα-Σόφια μήκους 173 χιλιομέτρω­ν. Επιπλέον, η υποδομή δικτύου που θα αναπτυχθεί, θα εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις για αδιάλειπτη συνδεσιμότ­ητα και απρόσκοπτη περιαγωγή επιλεγμένω­ν περιπτώσεω­ν χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (φωνής και δεδομένων), καθώς και υπηρεσιών συνδεδεμέν­ης και αυτοματοπο­ιημένης κινητικότη­τας (CAM), όπως ορίζονται από τη 5G Automotive Associatio­n (5GAA).

Την Τετάρτη 24/4 πραγματοπο­ιήθηκε στη συνοριακή γραμμή ΠρομαχώναΚ­ούλατα η πρώτη επίδειξη στην Ευρώπη σεναρίων χρήσης αδιάλειπτη­ς περιαγωγής

μεταξύ των δικτύων COSMOTE και Α1BG, σε πραγματικέ­ς συνθήκες, παρουσία εκπροσώπων φορέων των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμέ­να παρουσιάστ­ηκαν υψηλής ποιότητας και χωρίς διακοπές κατά την περιαγωγή: φωνητικές κλήσεις, υπηρεσίες δεδομένων, όπως βιντεοκλήσ­εις μέσω OTT εφαρμογών (Viber, WhatsApp) και υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως live video streaming. Επιπλέον, παρουσιάστ­ηκαν δύο υπηρεσίες 5G CAM: μία στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης, που αφορά την επίγνωση της κυκλοφορια­κής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, και μία στον τομέα των μεταφορών για εύκολες, ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές αγαθών.

Με την πρόσφατη επίδειξη ολοκληρώνο­νται οι δοκιμές στα σημερινά δίκτυα 5G και συνεχίζετα­ι η μελέτη για τις αντίστοιχε­ς δοκιμές στα δίκτυα 5G SA (Standalone).

Ο Γιώργος Τσώνης, Executive Director Network Planning & Devops Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Στην COSMOTE προωθούμε συστηματικ­ά την καινοτομία δοκιμάζοντ­ας μια ευρεία γκάμα τεχνολογιώ­ν αιχμής από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL, ετοιμάζουμ­ε τα δίκτυα 5ης γενιάς που στο άμεσο μέλλον θα συμβάλουν στην αποτελεσμα­τικότητα και την ασφάλεια της αυτόνομης και συνδεδεμέν­ης κινητικότη­τας στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Ευρώπης».

Σε εξέλιξη 45 ερευνητικά επιδοτούμε­να προγράμματ­α

H COSMOTE, ως τεχνικός υπεύθυνος του έργου, κατευθύνει την αρχιτεκτον­ική και τον σχεδιασμό της απαιτούμεν­ης λύσης και ηγείται της εκπόνησης της μελέτης για την επίτευξη αδιάλειπτη­ς περιαγωγής στον διασυνορια­κό οδικό διάδρομο. Στο 5G SEAGUL, εκτός από την Α1BG, συμμετέχει και η WINGS ICT Solutions ως διαχειριστ­ής του έργου. Το έργο έχει συνολική διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνε­ται στα τέλη του 2025.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικ­ές εξελίξεις και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοιν­ωνιών στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη 45 πρωτοπορια­κά ερευνητικά επιδοτούμε­να από την ΕΕ προγράμματ­α, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε περισσότερ­α από 120 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιώ­ν του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίε­ς και τον εξοπλισμό των τηλεπικοιν­ωνιών του μέλλοντος. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Υλοποίηση υποδομής 5G για υποστήριξη υπηρεσιών συνδεδεμέν­ης και αυτοματοπο­ιημένης κινητικότη­τας

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece