Ενστικτο

Women's Health (Greece) - - Μάθε κι Αυτό -

Σε ζητήματα ηθικής

> Αν ανακαλύψεις ότι ο άντρας της κολλητής σου την απατά ή ότι ένας συνάδελφος υποσκάπτει κάποιον άλλο, το ένστικτό σου ίσως σε προστατεύσει από μια λάθος απόφαση. «Δεν μπορείς να στηρίξεις μια ηθική απόφαση μόνο στη λογική» λέει ο Fiery Cushman, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Brown. τα συμβάντα προσωπικής φύσης, ειδικά όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένα, είναι πολύπλοκα, λέει, οπότε σκέψου τις πιθανές συνέπειες των επιλογών σου. Η στρατηγική σου: οταν σε δυσκολεύει ένα ηθικό ζήτημα, ζύγισε τα πραγματικά γεγονότα, αλλά δώσε σημασία και στο ένστικτό σου.

Οταν δεν εμπιστεύεσαι το γιατρό σου

οι γιατροί συχνά δεν δίνουν σημασία σε κάποια συμπτώματα, καθώς θεωρούν ότι ο φόβος σου σε κάνει παρανοϊκή, ιδιαίτερα αν είσαι νέα (και κατά τα άλλα υγιής) γυναίκα, λέει η Dr. Judith Orloff, συγγραφέας του βιβλίου Dr. Judith Orloff’s Guide to Intuitive Healing . «Ειδικά οι άντρες-γιατροί αγνοούν τα προαισθήματα των γυναικών, καθώς πολλοί θεωρούν πως είμαστε συναισθηματικές. Κάποιοι το αποδίδουν και στην περίοδο». Επιπλέον, λέει η Orloff, πολλοί γιατροί δίνουν υπερβολική έμφαση στις εξετάσεις κι όχι στα σημάδια που στέλνει το σώμα της ασθενούς. «το σώμα σου είναι προγραμματισμένο να επιβιώνει και το ένστικτο είναι μια από τις μεθόδους αυτοπροστασίας του» λέει. Η στρατηγική σου: Αν ο γιατρός σου δεν δίνει σημασία στη διαίσθησή σου πως κάτι πηγαίνει λάθος, επισκέψου και κάποιον άλλο. Δεν ξέρεις αν πρόκειται για προαίσθημα ή αν απλώς είσαι υποχόνδρια; Η Orloff σε συμβουλεύει να δώσεις μεγαλύτερη σημασία στο πώς νιώθεις. «ο φόβος από μόνος του αποτελεί πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, ενώ το ένστικτο λειτουργεί σαν πληροφορία, τόσο που νιώθεις σαν να αφορά κάποιον άλλο» τονίζει.

> Σε μια μεγάλη αγορά

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research ανακάλυψε ότι οι αγοραστές που αφιέρωναν λιγότερη σκέψη πριν από την αγορά ακριβών αντικειμένων ήταν πιο ικανοποιημένοι με αυτά που απέκτησαν. «οι ενστικτώδεις πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές, ειδικά όταν οι αγορές έχουν αισθητική αξία» λέει ο David G. Myers, συγγραφέας του βιβλίου Intuition: Its Powers and Perils . «τα συναισθήματα και όχι η λογική είναι που θα μετρήσουν στο τέλος». Η στρατηγική σου: Απλώς, πάρ’ το και μην το πολυσκέφτεσαι.

> Οταν παίζεις για τη νίκη

Είτε κάνεις σερβίς στο τένις είτε καρφί στο βόλεϊ, η πρώτη σου σκέψη συνήθως είναι και η σωστή. «το ένστικτο είναι ο αυτόματος πιλότος του μυαλού σου» εξηγεί ο Cushman. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψε ότι οι σκακιστές είχαν παρεμφερή αποτελέσματα όταν έπαιζαν γύρουςαστραπές των πέντε λεπτών σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η στρατηγική σου:

Αντιστάσου στον πειρασμό της υπερανάλυσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.