Hasznosítható a vörösiszap

Szakértők szerint nincs veszélyben sem Almásfüzitő és térsége, sem a Duna

24 Óra - - OLVASÓSZOLGÁLAT - Mórocz Károly karoly.morocz@partner.mediaworks.hu

Lapunk május 13-ai számában részletes tudósítás jelent meg a Greenpeace sajtótájékoztatójáról, amelynek témája az almásfüzitői vörösiszap-tározó volt. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. kezelésében lévő tározókról sok fontos, a községben és a környéken élők számára megnyugtató tényt tudtunk meg Deák Róbert cégvezetőtől.

ALMÁSFÜZITŐ – A kezelésünkben lévő tározók felülete 170 hektár, akkora tehát, mint 270 focipálya – mondja Deák Róbert. – Ekkora területet megfelelő vastagságban lehetetlen földdel lefedni, mert ehhez értékes termőtalajt kellene valahonnan kitermelni, és egy mezőgazdasági művelésre nem használható bányászati területre leteríteni. Ez nagy veszteség lenne az országnak, és tiltja is a talajvédelmi jogszabály. Mi ehelyett hulladékokból olyan új, talajpótló anyagot állítunk elő, amely alkalmas arra, hogy a vörösiszapot lefedjük vele. Ez az új termék rendelkezik a talaj tulajdonságaival. Ez nem elmélet, hiszen a korábban lefedett tározók felszínén ma már semmi nem utal arra, hogy vörösiszap-tározó van a cserjés-ligetes

mező alatt. Állatok élnek a területen, például őzek és rókák. Olyan, mint egy vadaspark. Az a hulladékhasznosítás, amit végzünk, így többszörösen

hasznos. Mi tehát pontosan azt csináljuk, amire az engedélyünk szól.

Ezek a tározók teljesen mások, mint a kolontáriak. Almásfüzitőn a vörösiszap a tározókban szilárd halmazállapotú, ha nem lennének körülötte gátak, akkor sem ömlene ki. A gátakat úgy építették meg, hogy a területen reálisan bekövetkezhető földrengéseknek is ellenálljon. A tavalyi év során ennek ellenére független szakértőkkel elvégeztettek egy felmérést, és ők megerősítették ezt.

– A tevékenységünk nem veszélyezteti sem a Dunát, sem a környéket – folytatja a TKV Zrt. cégvezetője. – Az elmúlt két évben a részletes tényfeltárás, amelyet független szakértők végeztek, megállapította, hogy egyértelműen javult a környezet állapota. Nemcsak a kiporzás szűnt meg csaknem 100 százalékban, hanem a talajvíz állapota is javult. Almásfüzitőn ugyanis évtizedeken át működött több veszélyes üzem, köztük a timföldgyár. Működésük szomorú következménye volt, hogy elszennyeződött a talajvíz. Munkánk eredménye, hogy a talajvíz szennyezettsége egyértelműen és jelentős mértékben csökkent. Erre hatósági pecsétet is kaptunk. A győri kormányhivatal határozatba foglalta, hogy tevékenységünk hasznos a környezetre, ezért azt folytatni is kell.

Érvényes engedélye van a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek. A korábbi engedély a felülvizsgálat ideje alatt mindaddig érvényes, amíg az új kérelmükről jogerős döntés nem születik. Érdeklődésünkre elmondták, hogy pontosan azt csinálják, amire az engedély szól: másfél méter vastagon talajpótló anyaggal lefedik a vörösiszap-tározókat, majd füvesítik, növényekkel beültetik, azaz rekultiválják a területet.

Visszatérő vendégek a gólyák a tározókon

A közeli Duna partján hódok is élnek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.