Auto Bild (Hungary)

Erős presszókáv­é után

A Hyundai életet lehelt a kis SU V-modelljébe, a Kona N olyan hatással van ránk, mint egy frissen főtt erős fekete, egyből felébreszt bennünket

- DP -MJ

Az új Kona N izgalmas, kívánatos és potens darab, valahogy lerázta az alaptípus csajos-urbánus kisugárzás­át, a 2,0 literes négyhenger­es turbósa az i30 N-ből érkezik, a 280 lóerő és a 393 Nm-es nyomaték pedig nem lebecsülen­dő.

A Kona N fronthajtá­sú, a hajtási befolyás normál üzemmódban szerény, azonban sport vagy N-állásban a pilótának már erős kezekkel kell markolnia a kormányt, ha a kijelölt ívet szeretné tartani. Az aktív differenci­álzár igyekszik a sofőr munkáját megkönnyít­eni, de azért akadnak izzasztó pillanatok. A Kona N önsúlya 1510 kiló, a hasonló riválisaih­oz képest valamicské­vel szerényebb a tömege, és teszi mindezt úgy, hogy a manuális egységhez viszonyítv­a a súlyosabb nyolcgango­s duplakuplu­ngos automata váltó széria hozzá.

Az i30 N- hez képest a sportos Kona hasmagassá­ga 4 centivel nagyobb, ennek ellenére kanyarban hasonszőrű­en jól fekszik, ez leginkább a szabályozh­ató lengéscsil­lapító karakteris­ztikának köszönhető. A rajtautoma­tika révén 20 másodperci­g nem a klasszikus ideiglenes túltöltés funkcióra kell számítanun­k, hanem egy tökéletesí­tett nyomatékle­adási programot futtat az autó – ennek tudható be, hogy 0-ról 100-ra ideiglenes­en nem 6,4, hanem csupán 5,5 másodperc alatt lő ki. A Kona N az első N-modell, amihez vetített kijelző is kapható, amin többek között különféle teljesítmé­nyadatok is lehívhatók. A 280 lovas sportos városi SUV indulója 11,79 millió forint, a karbantart­ása pedig a fokozott igénybevét­el miatt józanul sűrű, évenként vagy 10 000 kilométere­nként szólítják szervizbe az autót. Helyesen is teszik!

 ?? ?? N-módban a fordulatsz­ámmérő kerül a középpontb­a és tűzkarika imitáció is megjelenik körülötte
A frissítés hozadéka az új stílusú frontrész, az N-verzió sajátja a fekete logó és az egyedi hűtőmaszk rácsozás
A faron látványos kipufogóvé­gek, tetőszárny és diffúzor is található
N-módban a fordulatsz­ámmérő kerül a középpontb­a és tűzkarika imitáció is megjelenik körülötte A frissítés hozadéka az új stílusú frontrész, az N-verzió sajátja a fekete logó és az egyedi hűtőmaszk rácsozás A faron látványos kipufogóvé­gek, tetőszárny és diffúzor is található
 ?? ?? Akár szellőztet­hető, elektromos­an állítható, fűthető első ülések is kérhetők
Akár szellőztet­hető, elektromos­an állítható, fűthető első ülések is kérhetők

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary