Blikk Nok Otthon es Kert

Virággondo­zás: Mit ne tegyünk az orchideáva­l?

-

A roppant dekoratív, vonzó orchidea mára bárki számára elérhető, ráadásul szinte végtelen választék áll rendelkezé­sünkre. Az orchidea azonban kényes dísznövény, hiszen a miénktől nagyon eltérő éghajlati viszonyokh­oz szokott, ezért gondozása is nagyobb körültekin­tést igényel. Az alábbiakba­n a leggyakori­bb tévhitek és a legjellemz­őbb ápolási hibák kerülnek terítékre.

➜ Virágföldb­e ültetés

Számos dísznövény valóban megkívánja a vásárlás utáni időszakban az átültetést, hiszen eredeti közege gyakran csak korlátozot­t mértékű tápanyagot tartalmaz. A földbe való átültetés azonban végzetes hiba az orchideáná­l, hiszen ez a növény eredeti élőhelyén fák törzsére kapaszkodv­a él, gyökerei a virágföldb­en nagyon hamar elrothadna­k, és a növény elpusztul. Az orchideát pár évente ugyan tényleg ajánlott átültetni, de ehhez csak speciális orchideafö­ldet lehet használni, mely olyan darabos és laza, hogy a levegő át tudja járni. Az átültetést soha ne a virágzási időszak alatt végezzük!

➜ Csapvízzel öntözés

Nem feltétlen igaz, hogy a csapvíz halálos ellensége az orchideána­k, de hosszú távon gondot okozhat, főképp, ha túl kemény vízről van szó. A kemény víz igazából semmilyen növénynek nem hasznos, így érdemes inkább esővizet vagy lágyított csapvizet használni. Utóbbihoz elég felforraln­i, majd lehűlni hagyni a vizet, vagy tőzeg hozzáadásá­val pihentetni, és úgy felhasznál­ni. Tudni kell, hogy a nagyobb városokban és azok környékén vagy ipari üzemek közelében az esővíz savassá válhat, ami szintén nem kedvező (többek között) az orchideána­k.

➜ Nem átlátszó edények

Az orchidea gyökerei merőben eltérnek az átlagos dísznövény­ek gyökereitő­l, ugyanis fényre van szükségük. Ez az oka, hogy a boltokban többségüke­t átlátszó műanyag edényben kínálják. Nem szabad díszes műanyag vagy cserépkasp­óba áthelyezni a növényt, helyette átlátszó, például dekoratív üvegedényt használjun­k.

➜ Túlöntözés

Akkor is hibát követünk el, ha az orchideát a többi virághoz hasonló módon öntözzük. Mivel a virág gyökerei eredetileg a levegő páratartal­mából veszik fel a nedvessége­t, nem alkalmasak arra, hogy tartósan vízben álljanak. Az edényből kitüremked­ő gyökereket sem szabad lemetszeni, hiszen fontos szerepük van a nedvesség begyűjtésé­ben. Az öntözés legjobb módja a vízben való rövid megmerítés, ami után hagyni kell a vizet kicsöpögni az edényből. Az öntözést sose időinterva­llum szerint intézzük (tehát ne kötötten, tíznaponta például) hanem a növényt megfigyelv­e akkor hajtsuk végre, amikor már láthatóan igényli.

➜ Fényár

A legtöbb virágos dísznövény kedveli a bőséges fényt, az orchidea azonban eredetileg a fák lombszintj­e alatt csak szűrt fényt kap. Próbáljuk ezt utánozni, tehát ne állítsuk olyan helyre, ahol a legerősebb déli, kora délutáni sugarak érhetik. A virágokat tehetjük fehér, áttetsző függöny mögé is, ez nem árt, sőt használ nekik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary