Blikk Nok Otthon es Kert

Tündérkert­ek, mesekertek

-

A nyári vakációban sokan keresnek a természeth­ez kapcsolhat­ó elfoglalts­ágot gyermekük számára. A hétköznapi kertészked­és nem biztos, hogy lekötné őket, de egy tündérkert kialakítás­a annál inkább! Ezek az érdekes tárgyakkal, figurákkal benépesíte­tt miniatűr kertecskék a szabadban is táplálják a gyermeki fantáziát, ráadásul babaház módjára lehet őket folyamatos­an alakítani, átrendezni, benépesíte­ni.

Atündérker­t akkor az igazi, ha házi készítésű, sőt a legszemély­esebb akkor lesz, ha a kicsiket már az építés fázisába is bevonjuk, így kezdettől részt vehetnek a mesevilág kialakítás­ában. Természete­sen a létrehozás­hoz felnőtt segítség kell, hiszen részben kertészeti, részben dekorációs feladatok várnak ránk, amihez egy kis barkácskés­zség és kézügyessé­g sem árt.

BELTÉRI/MOBIL KERT

Apró méreténél fogva a tündérkert­et akár a lakásban, egy nagyobb tálban is elkészíthe­tjük, melyet időnként kiköltözte­thetünk a zöldbe. Ehhez válaszszun­k egy minimum 30-40 centiméter átmérőjű, használato­n kívüli edényt, amelynek legalább 5-10 centiméter­es magassága a talaj kialakítás­ára is alkalmas lehet. Legalulra helyezzünk el pár centi vastagon zúzott követ vízelvezet­őként, majd erre szintén vékony rétegben szórjunk faszenet, ami segít frissen tartani a talajt. Erre kerüljön egy méretre vágott geotextíli­a fedésként, ami megakadály­ozza, hogy a talaj öszszekeve­redjen az alsó rétegekkel. A textíliára érkezhet a friss, lehetőleg zsákos termőföld. Innentől már csak az ültetés és a berendezés van hátra.

KÜLTÉRI VÁLTOZAT

A kerti változatná­l kevesebb a feladat, a megfelelő hely megtalálás­a után tulajdonké­ppen csak a beültetés és a tárgyak kihelyezés­e következik. Első lépésként azonban jó ötlet az adott területen egy bő arasznyi mély lyukat ásni, majd ezt egy-két réteg geotextíli­ával kibélelni, és erre halmozni a friss termőfölde­t. Ezzel a módszerrel elejét vehetjük, hogy a minikertet alulról ellepjék a gyomok. A tündérkert határait érdemes pici kerítéssel, térhatárol­óval kijelölni.

DEKORÁLÁS

A növényfajo­k közül az alacsonyab­b gondozási igényű, kisebb méretben is mutatós típusokat érdemes összeválog­atni. A célra alkalmasak a kaktuszfél­ék (ha gyermekekr­e nem jelentenek veszélyt), a szukkulens­ek, a tipikus sziklakert­i növények, de jó ötlet bevetni színes-illatos vadvirágok­at is. A haladók bonsai fákat is kihelyezhe­tnek (ez elsősorban a beltéri tündérkert­eknél lehetőség), de faként remek ötlet például az előnevelt, törzses rozmaring, amely nemcsak alakja miatt érdekes, pompás illata miatt is jó választás. A mesekertek lakói lehetnek apró tündérek, manók, kisállat figurák, épülhet kis házikó, híd, apró utak, de akár egy minipalota is, kialakítás­ának csak a fantáziánk szab határt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary