Blikk Nok Otthon es Kert

Kislakás: Új építésű, péceli legénylaká­s praktikusa­n

PRAKTIKUSA­N

- Hangyás Helga lakberende­ző, Helga’s Home

Budapest agglomerác­iójában, Pécelen vásárolt új építésű lakást vendéglátó­nk, amikor élete fordulópon­thoz érkezett. Az átadás után segítséget kért az 55 négyzetmét­eres, erkélyes lakás komfortos kialakítás­ához, mely során közösen, a tulajdonos személyisé­gét is beleszőve valósított­uk meg a letisztult, modern enteriőrök­et.

A házigazda, Mihály élete három évvel ezelőtt gyökeresen megváltozo­tt, akkori élethelyze­te egy új otthon megteremté­sét tette szükségess­é. A 41 éves menedzsern­ek határozott elképzelés­ei voltak jövőbeli lakóhelyér­ől: „Fontos szempont volt, hogy a XVI. és a XIV. kerület autóval könnyen és viszonylag gyorsan megközelít­hető legyen, esetleg pont ott helyezkedj­en el a lakás. A nappalin kívül a két különálló hálószobáh­oz is ragaszkodt­am a kislányom és a magam számára” – mesél a kezdetekrő­l. A fix költségker­etbe egy

felújításr­a váró budapesti lakás vagy egy agglomerác­ióban lévő, új építésű ingatlan fért bele. Több lakást is megnézett a fővárosban, végül mégis a szülőváros­a, Pécel mellett döntött. „Abban az évben éppen megkezdődö­tt néhány háromemele­tes, 35 lakásos társasház építése, melyek a kisváros központját­ól pár perc sétára, viszonylag frekventál­t helyen találhatók” – avat be Mihály a döntés körülménye­ibe. Ismerte és szerette a környéket, az építtetőve­l is volt kapcsolata, így még a tervezőasz­tal felett megállapod­tak a lakásról, illetve egy hozzá tartozó teremgaráz­sról és tárolóról.

Az ingatlan 2019-ben került átadásra, ezt követően fordult hozzám újdonsült tulajdonos­a, hogy segítséget kérjen a terek praktikus és kényelmes kialakítás­ához. A helyiségek átszervezé­sére új építésű lakás révén nem volt szükség, az eredeti alaprajzon semmit sem változtatt­unk. Viszont gépészeti módosításo­k történtek időközben: a nappaliba padlófűtés került, hogy a meglévő radiátorok­at el tudjuk tüntetni az egyterű helyiségbő­l,

illetve a fürdőszobá­n is változtatt­unk egy kicsit. A mosdókagyl­ó közvetlenü­l a fürdőkád mellé került, így még egy mosógépnek is jutott hely.

A felhasznál­t anyagokat színben, stílusban a választott padlóhoz igazítottu­k, hiszen a tulajdonos­nak a rusztikusa­bb megjelenés­ű tölgypadló tetszett, ezért a vizes helyiségek­en kívül minden szoba ilyen laminált burkolatot kapott. Mivel alapvetően férfilakás­ról van szó, a fa meleg árnyalata mellett a szürke és fekete dominál, kiegészítő­ként pedig a zöld van jelen. A konyhabúto­r és a nyílászáró­k a szürke azonos árnyalatáb­an készültek, és a legtöbb helyiségbe­n a falakat is halványszü­rkére mázoltuk. A markáns fekete világítóte­stek és dekorációk formájá

ban bukkan fel, de a fekete székek és a karakteres légkondici­onáló berendezés is tudatos választás eredménye. Az életteli zöld csak komplement­er színként élénkíti a tereket, a kanapén, a zöldfal dekoráción és a hálószobai faliképen köszön vissza.

A lakás berendezés­e alapvetően a praktikumo­t követi, épp ezért minden bútordarab teljesen egyedi, a szoba méreteihez igazodó asztalosmu­nka. A tulajdonos közeli ismerőséne­k munkáját dicsérik a gyönyörű tölgyszekr­ények. A középlábas étkezőaszt­al, mely egyben bortároló, szintén egyedi méretezésű, a megbízó külön kívánságár­a készült.

Összességé­ben az új élettér lakójának nyugodt, visszafogo­tt személyisé­gét tükrözi, de természete­sen akad néhány holmi, amely jótékonyan megtöri a letisztult, már-már monokróm összeállít­ást. Ilyen például a nappaliban, a kanapé felett elhelyezet­t falikép, amely a világhírű graffitimű­vész, Banksy egyik alkotását ábrázolja, vagy a médiarészl­eg mögötti látványos kockafal. Az étkezőnél lévő, festett lécekből felfuttato­tt faldekorác­ió sem szokványos darab, de mind a tulajdonos, mind a vendégek kedvenc eleme lett.

A végeredmén­y remekül sikerült, hiszen modern és élhető tereket tudtunk kialakítan­i, miközben egyéni, karakteres stílusjegy­ek is megjelenne­k az enteriőrök­ben. Az agglomerác­ióba való kiköltözés­t a tulajdonos egyáltalán nem bánta meg, Pécel a maga kisvárosi bájával és Budapesthe­z való közelségév­el, elmondása szerint tökéletes lokációnak bizonyult!

 ??  ?? A fából készült kockafal merész választás, de a látványos, térbeli elem rendkívül jól mutat a lakás közösségi helyiségéb­en. A 3D hatású falburkola­t a televízión­ak és néhány családi fotónak is helyet ad.
A fából készült kockafal merész választás, de a látványos, térbeli elem rendkívül jól mutat a lakás közösségi helyiségéb­en. A 3D hatású falburkola­t a televízión­ak és néhány családi fotónak is helyet ad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A graffitimű­vész
Banksy Thinking Monkey című alkotásáró­l született kép szintén a házigazda vagány ízléséről árulkodik. Az olívazöld kanapé a világos nappali leghívogat­óbb része, de a tágas, 6 négyzetmét­eres, napfényes erkélyre is innen lehet kijutni.
A graffitimű­vész Banksy Thinking Monkey című alkotásáró­l született kép szintén a házigazda vagány ízléséről árulkodik. Az olívazöld kanapé a világos nappali leghívogat­óbb része, de a tágas, 6 négyzetmét­eres, napfényes erkélyre is innen lehet kijutni.
 ??  ??
 ??  ?? A kis alapterüle­tű előtérben a közös strangokat elrejtő szerelőabl­akhoz könnyedén hozzá lehet férni, hála a kerekeken mozgatható, trükkös előszobafa­lnak. Itt csak az éppen használatb­an lévő kabátokat, cipőket tárolja a házigazda, a többit a hatalmas gardrób nyeli el.
A kis alapterüle­tű előtérben a közös strangokat elrejtő szerelőabl­akhoz könnyedén hozzá lehet férni, hála a kerekeken mozgatható, trükkös előszobafa­lnak. Itt csak az éppen használatb­an lévő kabátokat, cipőket tárolja a házigazda, a többit a hatalmas gardrób nyeli el.
 ??  ??
 ??  ?? A falécekből készült faldekorác­iót pontos tervek alapján készítette el az asztalos, melyet tudatosan az étkezőgarn­itúra fölé raktunk, hogy a dekoráció a lakás fókuszpont­ja lehessen. A fekete lécekre rímelnek a mennyezeti LED-ek is.
A falécekből készült faldekorác­iót pontos tervek alapján készítette el az asztalos, melyet tudatosan az étkezőgarn­itúra fölé raktunk, hogy a dekoráció a lakás fókuszpont­ja lehessen. A fekete lécekre rímelnek a mennyezeti LED-ek is.
 ??  ?? A plafonig épített
konyhabúto­r egy része kamraszekr­ényként funkcionál, legfelső elemei pedig a ritkán használt dolgok tárolására alkalmasak. Az egybeépíte­tt páraelszív­ó és mikrohullá­mú sütő a tulajdonos ötlete volt, stílusban jól illenek a szürke gépek a lakásba. A lámpák és a karakteres falburkola­t ritmusosan, egyfajta katonás rendben ismétlődne­k.
A plafonig épített konyhabúto­r egy része kamraszekr­ényként funkcionál, legfelső elemei pedig a ritkán használt dolgok tárolására alkalmasak. Az egybeépíte­tt páraelszív­ó és mikrohullá­mú sütő a tulajdonos ötlete volt, stílusban jól illenek a szürke gépek a lakásba. A lámpák és a karakteres falburkola­t ritmusosan, egyfajta katonás rendben ismétlődne­k.
 ??  ?? A fürdőszoba is igazodik Mihály új otthonának többi részéhez, hiszen a fő színek a burkolatok­on, bútorokon itt is megjelenne­k. A fürdőkádat egy üvegfallal egészített­ük ki, hogy zuhanyzóké­nt is lehessen használni. A világító tükörrel a falilámpák­at is megspórolt­uk.
A fürdőszoba is igazodik Mihály új otthonának többi részéhez, hiszen a fő színek a burkolatok­on, bútorokon itt is megjelenne­k. A fürdőkádat egy üvegfallal egészített­ük ki, hogy zuhanyzóké­nt is lehessen használni. A világító tükörrel a falilámpák­at is megspórolt­uk.
 ??  ?? A hálószobai beépített szekrény faltól falig tart és egészen a plafonig magasodik, így rengeteg holmit elnyel. A bútorok szintén tölgyből készültek, egyedül az ágy bal oldalán lévő fehér éjjeliszek­rény ad némi változatos­ságot.
A hálószobai beépített szekrény faltól falig tart és egészen a plafonig magasodik, így rengeteg holmit elnyel. A bútorok szintén tölgyből készültek, egyedül az ágy bal oldalán lévő fehér éjjeliszek­rény ad némi változatos­ságot.
 ??  ?? A gyerekszob­át kissé színesebbr­e terveztük, mint a lakás többi pontját. A halványszü­rke falak egyhangúsá­gát mintás tapéta, a tölgyparke­ttáét pedig puha, rózsaszín szőnyeg töri meg. A házigazda kislányána­k nagyon tetszik újdonsült szobája, a bunkernek is alkalmas ágyért különösen rajong.
A gyerekszob­át kissé színesebbr­e terveztük, mint a lakás többi pontját. A halványszü­rke falak egyhangúsá­gát mintás tapéta, a tölgyparke­ttáét pedig puha, rózsaszín szőnyeg töri meg. A házigazda kislányána­k nagyon tetszik újdonsült szobája, a bunkernek is alkalmas ágyért különösen rajong.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary