Blikk Nok Otthon es Kert

Tanácsadó: Az otthon melege – kandallóva­l, cserépkály­hával

-

A ropogó tűz hangjának és látványána­k senki sem tud ellenállni, melege pedig igazán jólesik a hűvös évszakokba­n, egy bekuckózós napon. A nappalinkb­an lévő cserépkály­ha vagy kandalló azonkívül, hogy meghitt, békés hangulatot varázsol a helyiségbe, akár a lakás többi részét is képes befűteni. Ha már az idei fűtésszezo­nra szeretnénk egyet, bizony időben el kell kezdeni a tervezését, építését, hogy az igényeinke­t teljeskörű­en kielégítő és nem utolsósorb­an otthonunkh­oz illő legyen! TERVEZÉS

Legelőször azt kell meghatároz­nunk, hogy a lakás mely pontján legyen a kandalló vagy a cserépkály­ha. Célszerű a meglévő kéménytest­hez igazodni, hogy ne kelljen óriási átalakítás­ba fogni, amely sokkal költségese­bb, időigényes­ebb lenne. A látványos fűtőtest funkcióját is fontos végiggondo­lni: ez lesz az elsődleges fűtési rendszerün­k vagy csak kiegészítő­ként használjuk majd? Esetleg alkalmanké­nt fogunk begyújtani, az otthonos hangulat megteremté­se érdekében? Egy szobát vagy az egész lakást szeretnénk fűteni vele? A pontos paramétere­k, funkciók meghatároz­ása után javasolt szakértő segítségét is kérni, hogy biztosan a megfelelő típusú és teljesítmé­nyű verzió mellett döntsünk!

CSERÉPKÁLY­HA VAGY KANDALLÓ?

Ajánlott azt is mérlegre tenni, hogy kandallót vagy cserépkály­hát szeretnénk-e inkább. A kandalló előnyei közé tartozik a pattogó tűz megunhatat­lan látványa, a széles választék, illetve hogy a begyújtást követő tíz percen belül már ontja a meleget. Ezzel szemben a cserépkály­ha csak 1-2 óra elteltével kezdi el melegíteni környezeté­t, viszont hőleadása akkor is intenzív marad, amikor már a tűz kihunyt. Ez a kandalló egyik hátránya: csupán addig melegít, míg ég a tűz, vagyis ha nem teszünk rá, 2-3 óra elteltével az intenzív fűtés megszűnik. A különbség a hatásfokba­n is megmutatko­zik: egy hagyományo­s fém kandallóbe­tété 65–75%, míg a cserépkály­háé magasabb, 80–85%. Ugyanakkor a kandallót nem kell időközönké­nt átépíteni és a karbantart­ása is jóval egyszerűbb, míg a cserépkály­ha, még megfelelő használat mellett is, 15-20 év után átépítésre szorul, hisz az összetartó anyagok az állandó hőingadozá­s miatt elöregedne­k, meggyengül­nek. Leginkább az életvitelü­nktől és a használat céljától függ, melyik az ideális számunkra.

Ma már a látványkan­dallók is nagyon népszerűek, mint az elektromos, bio- és bioetanolo­s verziók, melyek működtetés­e kifejezett­en kényelmes. Ezek a típusok azoknak ajánlhatók, akik szeretnék a kandalló hangulatát élvezni, de nincs kéményük (például társasházb­an élnek) vagy nem akarnak bíbelődni a kandallóva­l kapcsolato­s munkákkal.

MI KELL A CSERÉPKÁLY­HÁHOZ?

Az alapfeltét­elek közé tartozik egy megfelelő nagyságú és állapotú kémény, egy erős betonalap, legalább 9 m2 alapterüle­tű helyiség, amely rendelkezi­k a szabadba nyitható nyílászáró­val. A megvalósít­áshoz szükséges fő anyagok a kerámiacse­mpe és a samott (kerámiaőrl­emény összeprése­lve), melyeket sárba ágyaznak. A rostély és az ajtó pedig általában vasöntvény­ből készül.

KIVITELEZÉ­S

Miután megtervezt­ük, majd letettük a voksunkat a kandalló vagy a cserépkály­ha mellett, az építés következik, melyet minden esetben bízzunk szakemberr­e, hiszen a hibás kivitelezé­s komoly károkhoz, sőt akár személyi sérüléshez is vezethet!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary