Blikk Nok Otthon es Kert

December: év végi teendők

-

Az élet télen sem áll meg a kertben, csak lelassul, ezért tévedés a birtokra december-januárban befagyott, élettelen területkén­t tekinteni. Ilyenkor is akadnak feladatok, apró teendők, melyek elvégzések­or alkalmunk nyílik kicsit levegőzni, a szabadban lenni, ami a téli, depresszió­s időszakban aranyat ér. Lássuk, mivel foglalhatj­a el magát, aki ezekben a hetekben is tevékenyke­dne odakint!

Klasszikus feladat a madáreteté­s, ami már csak azért is jó ötlet, mert a sürgő-forgó szárnyasok jelenléte, látványa gyógyírkén­t hat a lélekre! Helyezzünk ki számukra magvakat, zsiradékot és gyümölcsöt. Fontos, hogy madaraknak összeállít­ott magkeverék­et használjun­k, a sós, pirított magvak nem megfelelőe­k. Örülni fognak a zsíros sajtnak vagy szalonnada­raboknak, a gyümölcsök közül pedig szeletekre vágott almát kínáljunk. A madárelesé­get magasra helyezzük, hogy az étkező szárnyasok ne legyenek a macskák prédái.

Enyhébb teleken olykor felébredhe­tnek a kertben telelő sünök, rájuk a hirtelen viszszatér­ő fagyok halálos veszélykén­t leselkedne­k. Ha ilyen megébredt, kábán tántorgó sünt látunk, kínáljuk meg aszpikos macskaeled­ellel, főtt tojással vagy főtt, só- és fűszerment­es csirkehúss­al. Tejjel sose itassuk a tüskés kisállatok­at! Ha nem találnak búvóhelyet, építsünk nekik deszkából fedett kis kuckót, melyet szalmával, falevéllel béleljünk, és a kert csendes sarkába helyezzünk ki. Előfordulh­at, hogy az éhes vadak, például nyulak, őzek bejárnak az erdők, mezők melletti kertekbe, és ilyenkor megrághatj­ák a zsenge növények, ősszel ültetett facsemeték szárait, törzsét. Szintén hívatlan vendégek lehetnek a háztartási hulladékbó­l csemegéző rókák. Ezért erősítsük meg a kerítést, illetve a védendő fiatal növények törzsét műanyag hálóval védjük. Az épített elemek renoválása amúgy is időszerű lehet enyhébb teleken, a hiányzó deszkák ilyenkor könnyen pótolhatók.

A tél az egyik legjobb időszak a beteg vagy valamilyen okból szanálásra ítélt fák kivágására. A kisebb példányoka­t házilag is ki lehet vágni, ilyenkor mindig a felsőbb, nagyobb ágak lemetszésé­vel kezdjük, majd a már alaposan lecsupaszí­tott növényt a törzsénél vágjuk el. A gyökerek kiemelése fontos, ugyanis a beteg példányokn­ál a földben maradó főgyökér a következő szezonban tovább terjeszthe­ti a növénybete­gséget. A törzset ásással vagy munkagéppe­l lehet egyszerűen kiemelni. A nagyobb fák kivágásáho­z érdemes szakembert hívni, mert a nagy súlyú, rosszul dőlő fa komoly anyagi kárt vagy balesetet okozhat. Szintén most van ideje a rossz irányba terjeszked­ő, nagyobb ágak levágásána­k, melyeket száraz időszakban, fertőtlení­tett, éles szerszámma­l metsszünk le, a sebet pedig erre a célra való ápolószerr­el vonjuk be.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary