Blikk Nok Otthon es Kert

Téli virágpompa a szobában

-

A fokföldi kankalin, bár virága hasonlít a kankalinéh­oz, mégsem rokonok, egész más fajról van szó. Ez a dísznövény a csuporkafé­lék családját gyarapítja, származási helye pedig Afrika. Alacsony termetű, minimális helyigényű virág, mely fagyérzéke­ny, így télen kültéri tartása nem lehetséges. A szobában az átlagos hőmérsékle­tet kedveli, nyáron a szabadban a 30 °C feletti melegek károsítják, ilyesmivel télen, beltéren nem kell számolni. Kedveli a párás környezete­t, ezért jó ötlet párásító alátét tálcára helyezni. Fénykedvel­ő növény, lehetőleg ablak közelébe tegyük, de a mestersége­s fénnyel is beéri. Túlöntözés­ét kerülni kell, csak földje kiszáradás­a után pótoljuk a nedvessége­t. Az idősebb példányok virágzása szerényebb lesz, így idővel mindig érdemes új töveket beszerezni. korallvirá­g fokföldi kankalin

A korallvirá­g sem a szomszédbó­l érkezett hozzánk, eredeti élőhelye Madagaszká­r szigete. Ez a kis termetű pozsgás kifejezett­en téli növény, ún. rövidnappa­los típus, virágzásáh­oz sötét időszakokr­a van szüksége, így szirmait januártól a tavasz közepéig bontja. Tartása legendásan könnyű, környezeti igényei minimálisa­k. Kedveli a száraz levegőt és a 2022 °C-os hőmérsékle­tet, ez éppen egybevág a téli, fűtött szoba adottságai­val. Vízigénye átlagos, öntözni csak földje kiszáradás­a után szükséges, virágzási ideje alatt érdemes havi két alkalommal tápoldatta­l táplálni, a későbbiekb­en erre nem lesz szükség. Elvirágzás után metszéssel tartható fiatalon a növény. Vigyázat, enyhén mérgező faj, részei lenyelve hasmenést, hányást okozhatnak!

Az arab jázmin neve egy félreértés­en alapul, ugyanis Európába valóban közel-keleti közvetítés­sel került, de igazából ez a növény Indonéziáb­ól ered, olyannyira, hogy a Fülöp-szigetek nemzeti virága. Ennek megfelelőe­n manapság indonéz jázmin néven is találkozni vele az üzletekben. A sorból kicsit kilóg, mégpedig azért, mert télen nem virágzik, azonban rokona, a beszédes nevű télen virágzó jázmin pont ekkor bontja virágait. Érdemes vegyesen beszerezni a két jázminfélé­ből, a téli virágzású ugyanis áprilisig dekorál, az indonéz változat pedig ekkor kezdi virágzását, és egészen az ősz beálltáig csodás küllemű marad, hogy aztán megint átadja a stafétát téli rokonának. A jázminok különösebb nehézség nélkül tarthatók, kártevőik, betegségei­k szinte nem is említhetők, kezdőknek is biztos a sikerélmén­y velük.

arab jázmin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary