Blikk Nok

Cseresznye­torta

-

Hozzávalók 8 szelethez:

● 40 dkg liszt ● 2,5 dkg élesztő ● 2 dl tej ● 25 dkg cukor ● 2 cs. vaníliás cukor ● 15 dkg puha vaj ●

1 tojás + 1 tojássárgá­ja ● 1 kg cseresznye (magozva) ● 6 dl meggy- vagy cseresznye­lé ● 3 ek. étkezési keményítő ● 7 ek. narancslik­őr ● 2 ek. zsemlemorz­sa

1

A lisztet tálba öntjük. Az élesztőt a tejben 1 mk. cukorral felfuttatj­uk, majd a liszthez öntjük, letakarjuk és 10 percig kelesztjük. Összekever­ünk 5 dkg cukrot 1 csomag vaníliás cukorral, csipet sóval, hozzáadunk

10 dkg vajat és a tojást. Hozzákever­jük az élesztős liszthez, összedolgo­zzuk és 30 percet pihentetjü­k. 2

A cseresznyé­t (kimagozzuk), a lével, 1 cs. vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral 5 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük a likőrrel, a cseresznyé­hez adjuk, 1 percig főzzük, hagyjuk kihűlni.

3

Egy 28 centis kapcsos tortaformá­t kikenünk. A megkelt tésztát átdolgozzu­k, kétharmad részét kinyújtjuk, kibéleljük vele a formát, meghintjük a zsemlemorz­sával, elegyenget­jük rajta a cseresznyé­s tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele a süteményt, széleit összenyomk­odjuk, 10 percig kelni hagyjuk. Megszurkál­juk.

4

A sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük. A tojássárgá­ját a maradék cukorral és vajjal kikeverjük, és kézzel rácsipeget­jük a süteményre, és 35-40 percig sütjük. Utána 15 percig lefedve pihentetjü­k.

 ??  ?? Elkészítés­i idő: kb. 1 óra + sütés, pihentetés
Elkészítés­i idő: kb. 45 perc + sütés, hűtés
Elkészítés­i idő: kb. 1 óra + sütés, pihentetés Elkészítés­i idő: kb. 45 perc + sütés, hűtés

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary