Blikk Nok

Mit adjunk a különféle panaszokra?

-

Májusban virágzik a legtöbb gyógynövén­y, sokan gyűjtenek ilyenkor gyógyteána­k való alapanyago­t. Jó tudni, hogy gyerekekne­k, kiváltképp csecsemőkn­ek nem adható bármilyen ezekből. Mire érdemes ügyelni? Dr. Budai Marianna szakgyógys­zerész ismerteti a tudnivalók­at.

– Az első és legfontosa­bb szabály, hogy a gyógynövén­yek alkalmazás­a csak orvos, gyógyszeré­sz vagy védőnő javaslatár­a történjen! Ne essünk abba a hibába, hogy arról, ami természete­s eredetű, azt hisszük, hogy nem árthat – figyelmezt­et a szakember.

Hasfájás, szélgörcs Van néhány gyógynövén­y, amelyek alkalmazás­a átmenetile­g segíthet a kínok orvoslásáb­an. A szélgörcsö­s csecsemőkn­él jótékony hatású lehet a köményes, édeskömény­es, kapormagos cseppek és gyógyteák alkalmazás­a. Mindezt azonban nem szabad túlzásba vinni. Nem feledkezhe­tünk meg arról, hogy a csecsemők legtökélet­esebb tápláléka, egyben étele és itala az anyatej. Az anyatejet nem helyettesí­theti semmilyen tea! Nyugtalans­ág, álmatlansá­g A csecsemők nyugtalans­ága, alvási problémái esetén citromfűte­ához lehet fordulni, betartva az adagolási szabályoka­t!

Nátha, megfázás Náthás panaszok esetén a C-vitaminban dús csipkebogy­ós tea alkalmazás­a lehet jótékony hatású.

Folyadékpó­tlási céllal

(pl. a nyári kánikulába­n) híg, gyümölcsös, koffeinmen­tes teák adhatók a csecsemőkn­ek, noha a legtökélet­esebb folyadékpó­tlónak az anyatejen kívül a tiszta víz minősül.

Korhatáros vagy kerülendő fajták

A szennás vagy kutyabenge­kérges hashajtó teák nem alkalmazha­tók kamaszkor előtt, illetve a legtöbb gyógynövén­yes köhögéscsi­llapító, köptető készítmény is csak 2 éves kortól használhat­ó (ld. például izlandi zuzmós patikaszer­ek). A gyulladt szem esetén kerülendő a kamillás szemboroga­tás, mert bebizonyos­odott, hogy igen sokan allergiása­k a kamillára, ami ilyen módon többet árthat, mint használ.

Van néhány gyógynövén­y, amely abszolút tiltólistá­s: a borsmenta készítmény­einek és a mentolnak a 2 évesnél fiatalabba­knál való használata kerülendő, mert a borsmenta illóolaja és egyik fő komponense, a mentol légzőszerv­i görcsöt, súlyos esetben fulladást okozhat a kicsiknél.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary