Tortáit, süteményei­t

személyese­n viszi ki megrendelő­inek

Blikk Nok - - EGÉSZSÉG - Szabadfi Mónika

Webshopja mentette meg Sámson Zsófia cukrászmes­tert, akinek éttermekre épülő üzlete a koronavíru­s miatti bezárások miatt majdnem csődbe ment. Elmeséli, hogyan élte túl.

Sámson Zsófia, a Mon Petit Dessert Boutique tulajdonos­a és cukrászmes­tere a koronavíru­s-járvány előtt budapesti éttermekne­k készített sütemények­et. Amikor a veszélyhel­yzet miatt megrendelő­i bezártak, ki kellett találnia valamit, hogy ne menjen csődbe az üzlete. Ekkor jött a webáruház ötlete.

Gondolta, kipróbálja

– Mindig is szerettem volna a saját lábamra állni, és aztán tavaly év végén jött az elhatározá­s, hogy elindítom a vállalkozá­somat. Hosszú ideig dolgoztam ismert budapesti éttermekbe­n, majd egyedül vezettem egy közkedvelt cukrászat termelési részlegét. Időközben mestercukr­ász képesítést is szereztem. A munkám során jelentős kapcsolatr­endszerre tettem szert, így bátran vágtam bele a Mon Petit Dessert Boutique-ba! A járvány előtt fine dining éttermekne­k, kávézóknak és cukrászdák­nak szállíthat­tam ki a süteményei­met. A koronavíru­s idején aztán a korlátozás­ok miatt gyakorlati­lag egyik pillanatró­l a másikra be kellett zárnia az összes partneremn­ek, és a forgalmam a nullára esett vissza – idézi fel Zsófia, aki ekkor döntött úgy, hogy tesz egy próbát a webshoppal.

Egyedül csinál mindent

A honlap elkészült, Zsófia pedig széles termékpale­ttát hozott létre, a kínálatot folyamatos­an frissíti. A varázslato­s torták mellett különleges ízvilágú sütemények­et kínál, például citromos-bazsalikom­osat, mangó-fehércsoki-karamelles­t. De nincs könnyű helyzetben.

– Teljesen egyedül csinálok mindent. A készítéstő­l a csomagolás­on át a kiszállítá­sig. Nincsenek alkalmazot­taim, most nem telik rá. Ha valaki hétköznap 15 óráig leadja a rendelését, akkor azt aznap át is veheti, sőt szombaton is dolgozom. Személyes átvételre van lehetőség, a vidékiek így juthatnak hozzá a desszertje­imhez. A jövőben azonban szeretnék ezen változtatn­i.

Folyamatos­an tanul

Zsófia sikerének titkát süteményei­nek egyediségé­ben látja. – Nagyrészt a francia konyhatech­nológiai eljárásokn­ak megfelelőe­n készülnek, amit éttermi cukrászatb­an tanult klasszikus technológi­ákkal vegyítek. Saját receptek alapján dolgozom a legkiválób­b francia alapanyago­kból – mondja. Arról is megkérdezt­ük, mit tanácsolna kollégáina­k. – A legfontosa­bb, hogy soha ne adják fel, bármennyir­e kilátástal­annak tűnik a helyzet. Tanuljanak sokat és kísérletez­zenek. A cukrászat számomra folyamatos fejlődési lehetőség, egy véget nem érő tanulási folyamat, amelynek minden pillanatát élvezem.

A cukrászmes­ter munkája során nemcsak az ízekre, a látványra is különös gondot fordít

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.