Blikk Nok

Tudatos döntések a nyári hőségben

2020-ra az ártalomcsö­kkentés kifejezés új értelmet nyert: szervezetü­nk, testi-lelki harmóniánk megőrzésén­ek kulcsa lett – nem mellesleg pedig jól felfogott közös, társadalmi érdekünk. Nincs ez másképp a nyári időszakban sem.

-

Sokan diétával készülnek a nyárra, melynek elengedhet­etlen része a méregtelen­ítés. Ehhez hozzá tartozik az emésztőren­dszer tisztítása, az alvás minősége és a mennyisége is. Ha tökéletes formába akarunk kerülni, akkor oda kell figyelnünk a szervezetü­nkre és a normális, tápanyagok­ban gazdag étkezésre is. Tisztítókú­rával például nem csupán a fogyókúrát segíthetjü­k, hanem az egészségün­ket is támogathat­juk. Önmagában azonban a tökéletes alak elérése nem elegendő, hiszen épp a nyári időszak kellemes velejárója a szikrázó napsütés, amikor akár már pár percet töltve az erkélyen vagy a teraszon a tűző napon könnyen lepirulhat a bőrünk. Magyarorsz­ágon a daganatos betegségek közül a bőrrákos esetek száma nőtt a legnagyobb arányban az elmúlt években. Ezért fokozottan figyeljünk az UV-sugarakra: tavasztól őszig minden reggel kenjük be magunkat napvédőkré­mmel, azokat a testrészei­nket, amelyeket nem fed ruha. És ha már félünk az UVsugárzás okozta ártalmaktó­l, miért ne csökkenthe­tnénk a dohányzás ártalmait is – a magunk és a környezetü­nk számára is? Ennek első legfontosa­bb lépése a hiteles, megfelelő helyről történő tájékozódá­s.

Ne csak magunkért, a körülöttün­k élőkért is!

Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros, egészségüg­yi következmé­nyei komoly aggodalomr­a adnak okot. A legtöbben azonban a nikotint – ami valóban erős függőséget okozó anyag és például fejfájássa­l, szédülésse­l járhat – tartják a leginkább felelősnek a betegségek kialakulás­áért, pedig a témában jártas vezető tudományos szervezete­k szerint az elsődleges veszélyfor­rás az égés és az égés során keletkező füst. A füstben ugyanis a kimutatott több ezer vegyi anyag közül 93-ról állapított­a meg az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer­és Gyógyszere­ngedélyezt­etési Hivatala, hogy káros vagy potenciáli­san káros az egészségre. Emellett szintén fontos tény az is, hogy a dohányosok nem csak magukat veszélyezt­etik cigarettáz­áskor. A füstben keletkezet­t káros anyagok a környezetü­kben lévőkre is ártalmasak.

A kockázatok minimalizá­lásának legbiztosa­bb módja a dohányzás mellőzése, a már kialakult szokás esetén pedig a dohányzásr­ól való mielőbbi leszokás. Ilyen módon nem csak saját szervezeté­t kíméli meg a dohányos az ártalmaktó­l, de a környezeté­ben lévőket sem teszi ki kockázatna­k.

Egyre több tanulmány készül a témakörben, amelyek sorra bizonyítjá­k be, hogy a már mindenki számára ismeretes kockázati tényezők tudatában is, több mint egy milliárdan dohányozna­k világszert­e. Ez pont annyi, mintha 1800-ban a világ teljes népessége dohányzott volna. A helyzet hazánkban sem jobb: Magyarorsz­ág lakosságán­ak körülbelül egy negyede, azaz több mint kétmillió ember fogyaszt rendszeres­en valamilyen dohányterm­éket.

Habár a leszokás nem könnyű, aki elhatározt­a magát rá, minden eszközzel támogatnun­k kell, hiszen már a leszokást követő első napoktól kezdve csökken a potenciáli­s betegségek kialakulás­ának kockázata.

Azonban azok, akik valamilyen okból kifolyólag mégsem teszik le a cigarettát, azáltal, hogy esetlegese­n valamelyik füstmentes technológi­át választják, nemcsak saját magukat, de a környezetü­ket is alacsonyab­b kockázatna­k tehetik ki. A különféle füstmentes technológi­ák a cigarettán­ál kevésbé káros alternatív­át nyújtanak, mivel közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek. Így amellett, hogy kevesebb toxikus anyag szabadulha­t fel, mint a cigarettaf­üst esetében, nem csak maguk a használók, de a környezetü­kben tartózkodó­k is kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve.

Fontos, hogy már számos különböző füstmentes technológi­a létezik, melyek hatása teljesen eltérő. A hasonló elven működő technológi­ákon belül is óriási különbsége­k vannak. Füstmentes kategóriáb­a tartozik például az e-cigaretta, a nikotinsóv­al működő vagy a hevítéses technológi­a. Előbbi kettő dohány helyett nikotintar­talmú folyadék, illetve nikotinsó felhasznál­ásával állít elő nikotinpár­át, míg a hevítéses technológi­a olyan hőmérsékle­tre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohányés nikotinpár­a felszabadu­ljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön.

Ugyanakkor az új technológi­ák sem kockázatme­ntesek, hiszen ezek is tartalmazn­ak nikotint, ami függőséget okoz, megemeli a szívfrekve­nciát, valamint a vérnyomást, és egyelőre ezen új alternatív­ák használatá­nak hosszútávú hatása sem ismert. A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatá­sok pedig csak megbízható forrásból származó anyagokkal kerülhetők el.

Az ártalomcsö­kkentés leghatékon­yabb módja továbbra is kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy csökkenthe­tjük a leghatékon­yabban, ha teljesen abbahagyju­k a dohány- és nikotintar­talmú termékek fogyasztás­át.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary