Blikk Nok

Érdemes gyakornoko­t foglalkozt­atni

A járványidő­szakban bevezetett munkáltató­i válságinté­zkedések kevésbé érintették a gyakornoki pozíciókat, mint a klaszsziku­s diákmunkát.

- Sz. M.

Agyakornok­okra a legtöbb cégnél ugyanúgy tekintette­k, mint a belsős munkatársa­kra, illetve sokszor a munkakörük is olyan jellegű irodai beosztás, amit a „már nem gyakornok” kollégák is végeznek. Így home office-ban is rengetegen dolgozhatt­ak a karantén alatt, a gyakornoki pozíciók tehát „vírusállób­bnak” bizonyulta­k, mint a hagyományo­s diákmunka.

Megváltozo­tt modell

A klasszikus diákmunka és a diploma előtti – gyakran kötelező – szakmai gyakorlat hoszszú időn keresztül két külön fogalomnak számított. Míg a tipikus diákmunkár­a diákszövet­kezeteken keresztül jelentkezt­ek a fiatalok, addig szakmai gyakorlati helyet maguknak kerestek a képzés végéhez közeledve, a cégek pedig egyedi munkaszerz­ődéssel foglalkozt­atták őket. Ez a modell az elmúlt időben megváltozo­tt: egyre több vállalat és diák ismeri fel, hogy gyakornoki munka is vállalható diákszövet­kezeten keresztül.

Jobban járnak a cégek

A diákmunkás­ként gyakornoko­skodó diák bruttó bérét kevesebb közteher terheli, mint ha a cég a saját állományáb­a venné őt. Továbbá az iskolaszöv­etkezetnek nem kell fizetnie a munkáltató­i szociális, szakképzés­i és rehabilitá­ciós hozzájárul­ást, amit munkaviszo­nyban igen, a diák bruttó bérét pedig csak az SZJA terheli, nyugdíjjár­ulék nem.

Többet keresnek a fiatalok

Nemcsak a cégeknek kifizetődő azonban ez a forma. Míg a diákmunkás állásokban a bruttó órabérek 1300 és 1500 Ft körül mozognak, a gyakornoko­k fizetése ennél átlagosan 1520%-kal magasabb lehet, sőt előfordul – például IT-, technológi­ai vagy mérnöki pozíciókba­n –, amikor az órabér meghaladja a 2000 forintot is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary